

-
Rodzaje kaw
- Ziarnista kawa - 100% Arabica
- Ziarnista kawa smakowa 100% Arabica
- Ziarnista kawa BIO
- Ziarnista kawa - 100% Robusta
- Ziarnista kawa bezkofeinowa
- Kawa bezkofeinowa ziarnista aromatyzowana
- Kawa ziarnista do filtra, v60
- Mieszanki Espresso
- Rozpuszczalna kawa
- Rozpuszczalna kawa smakowa
- Cascara i produkty kawowe
- Zielona kawa
-
Kawa według kraju pochodzenia
- Kawa hawajska
- Kawa Togo
- Kawa w Wenezueli
- Kawa z Australii
- Kawa z Bali
- Kawa z Boliwii
- Kawa z Brazylii
- Kawa z Burundi
- Kawa z Dominikany
- Kawa z Ekwadoru
- Kawa z El Salvadoru
- Kawa z Etiopii
- Kawa z Gwatemali
- Kawa z Gwinei
- Kawa z Hondurasu
- Kawa z Indii
- Kawa z Indonezji i Jawy
- Kawa z Jamajki
- Kawa z Jemenu
- Kawa z Kamerunu
- Kawa z Kenii
- Kawa z Kolumbii
- Kawa z Kongo
- Kawa z Kostaryki
- Kawa z Malawi
- Kawa z Meksyku
- Kawa z Myanmar (Birma)
- Kawa z Nepalu
- Kawa z Nikaragui
- Kawa z Panamy
- Kawa z Papui Nowej Gwinei
- Kawa z Peru
- Kawa z Puerto Rico
- Kawa z Rwandy
- Kawa z Tanzanii
- Kawa z Timoru
- Kawa z Ugandy
- Kawa z Wietnamu
- Kawa z Wybrzeża Kości Słoniowej
- Kawa z Zambii
- Kawa z Zimbabwe
- Kubańska kawa
Dlaczego produkty od nas?
- Dowóz za darmo od 99 zl.
- Zadowolonych klientów
- Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych
Ziarnista kawa - 100% Arabica
Plantacyjna kawa to taka, która posiada metrykę z jasno określonym miejscem urodzenia. Wiedza o kraju pochodzenia, regionie, a nawet o plantacji kawy, z której pochodzi, jest fundamentem dobrej orientacji o jej jakości. Jest idealnym wyborem dla tych, którzy poszukują czegoś ponad standard i… cały opis
Z czasopisma o herbacie
- 1. Jak rozpoznać, czy kawa jest dobrej, czy złej jakości?
- 3. Kawa powinna być gorąca jak piekło, czarna jak diabeł i s
- Suchy luty albo Przepisy na mocktaile kawowe
- Drobno czy grubo? Przewodnik po prawidłowym mieleniu kawy.
-
Austrálie (1)
-
Bali (1)
-
Barma (1)
-
Boliwia (1)
-
Brazylia (12)
-
Burundi (2)
-
Ekwador (2)
-
Etiopia (10)
-
Guatemala (12)
-
Hawaje (1)
-
Honduras (9)
-
Indie (3)
-
Jamajka (1)
-
Java / Indonezja (8)
-
Jemen (1)
-
Kamerun (1)
-
Kenia (5)
-
Kolumbia (13)
-
Kongo (2)
-
Kostaryka (5)
-
Kuba (3)
-
Malawi (2)
-
Meksyk (4)
-
Nepal (1)
-
Nicaragua (8)
-
Panama (5)
-
Papua-Nowa Gwinea (4)
-
Peru (9)
-
Republika Dominikany (3)
-
Rwanda (3)
-
Salwador (5)
-
Tanzania (2)
-
Uganda (1)
-
Wenezuela (1)
-
Wietnam (1)
-
Zambie (2)
-
Zimbabwe (1)
-
Arara (1)
-
Blend (1)
-
Bourbon (2)
-
Castillo (2)
-
Castillo, Caturra, Colombia (1)
-
Catimor (6)
-
Catuai (17)
-
Caturra (23)
-
Colombia (1)
-
Forest Coffee (3)
-
Geisha (1)
-
Heirloom (3)
-
Java (1)
-
Kents (2)
-
Maragogype (2)
-
Mixed Heirloom (2)
-
Mundo Nuovo (1)
-
Pacas (2)
-
Parainema (1)
-
Red Bourbon (2)
-
S-795 (1)
-
SL 34 (4)
-
Sigatar Utang (1)
-
Typica (12)
-
Varietal Geisha (4)
-
Villa Sarchi (1)
-
Yellow Bourbon (1)
-
mix (2)
-
Acatenango (1)
-
Acetanango (1)
-
Alta Mogiana (1)
-
Antigua Valley San Sebastián (2)
-
Antioquia (1)
-
Atherton Tableland (1)
-
Bahati (1)
-
Balsamo (2)
-
Barahona (2)
-
Baroida Estate (1)
-
Blue Mountains (1)
-
Boquete, Chiriqui (1)
-
Caffa (1)
-
Cajamarca (2)
-
Caldas (2)
-
Candela (1)
-
Carmo Paranaiba (1)
-
Central Cordilleras (1)
-
Cerrado (5)
-
Cerrado Mineiro (2)
-
Chanchamayo, Junin (1)
-
Chiapas (3)
-
Chiriqui (1)
-
Cibao (1)
-
Coban (1)
-
Cordigliera el Balsamo (1)
-
Cusco (1)
-
District Patrocinio (1)
-
Eastern Highlands (2)
-
Eastern Higlands Province (1)
-
El Paraiso (1)
-
El Progreso (1)
-
Galapagy (1)
-
Gisenyi, Muteteli (1)
-
Goroka (1)
-
Granma (1)
-
Haraz (1)
-
Holulaloa, północna Kona (1)
-
Hrabstwo Murang’a (1)
-
Huila (5)
-
Ijen (1)
-
Jaen (1)
-
Jaramillo (1)
-
Java Sunda (1)
-
Jinotega (2)
-
Jinotega, Matagalpa (1)
-
Kaffa (1)
-
Kerinci (1)
-
Kernataka (3)
-
Kintamani - Ulian (1)
-
Kirimino (2)
-
Kirinyaga (1)
-
La Paz (2)
-
Lam Dong (1)
-
Lintong Nihuta (2)
-
Loja (1)
-
Maracaibo (1)
-
Marcala (1)
-
Minas Gerais (2)
-
Mount Kilimanjaro (1)
-
Mt.Oldeani (1)
-
NARINO (1)
-
New Oriente (1)
-
Northern Provincie (1)
-
Nothern Provincie (1)
-
Nueva Segovia (5)
-
Nuevo Oriente (1)
-
Nuwakot (1)
-
Nyeri District (2)
-
Oku (1)
-
Oromia (1)
-
Oxapampa (1)
-
Paduak (1)
-
Pedregal (2)
-
Puno Norte (1)
-
Rainforest Cobán (2)
-
Rwenzori (1)
-
San Juan (1)
-
San Marcos (2)
-
San Martin (1)
-
San Pedro de Copan (1)
-
Santa Ana (2)
-
Santa Barbara (1)
-
Santa Cruz (1)
-
Santa Rosa (1)
-
Sao Paulo (1)
-
Sidamo (4)
-
Sierra Maestra (1)
-
Siguatepeque (2)
-
Southern Kivu (2)
-
Sul de Minas (2)
-
Sumatra (2)
-
Tambopata (1)
-
Tarrazu (5)
-
Thyolo (1)
-
Toraja (2)
-
Turquino (1)
-
Villa Maria (2)
-
Wirunga (2)
-
Yirgacheffe (1)
-
Yirgacheffe, Konga (2)
-
(1)
-
1000-1600m (4)
-
1050 - 1800m (1)
-
1100 - 1300m (4)
-
1100 - 1400m (1)
-
1100 - 1800 m (4)
-
1100m (3)
-
1150 - 1300m (1)
-
1150-1500m (4)
-
1196m (1)
-
1200 - 1400 m (1)
-
1200 - 1800m (1)
-
1200m (9)
-
1200m - 1500m (2)
-
1250m (3)
-
1300 - 1500 m (4)
-
1300 - 1600m (1)
-
1300-1800m (3)
-
1300m (1)
-
1350 - 1400m (1)
-
1350 - 1470m (1)
-
1350-1750 m (2)
-
1350-2700m (1)
-
1350m (3)
-
1400 (1)
-
1400 - 1700m (1)
-
1400 - 1750m (2)
-
1400-1600m (1)
-
1450 - 1500m (1)
-
1450 - 1650m (2)
-
1450-1900m (2)
-
1500 (1)
-
1500 - 1700m (3)
-
1500 - 2000 m (1)
-
1500m (4)
-
1500m- 2200m (1)
-
1540m (1)
-
1550m (1)
-
1600 (3)
-
1600-1700m (2)
-
1600m (4)
-
1620-1920m (1)
-
1700 - 2200m (1)
-
1700-2000 m (1)
-
1700m (6)
-
1708 - 1850m (1)
-
1730m (2)
-
1750 - 1900m (1)
-
1800 (3)
-
1800 - 2000m (1)
-
1800m (9)
-
1830m (1)
-
1850 - 2055m (1)
-
1900m (3)
-
1950 - 2150m (1)
-
2000m (1)
-
2150-2500m (1)
-
2180m (2)
-
2200m (4)
-
300-1520 (1)
-
400-800m (1)
-
600 - 1100m (1)
-
700 m (2)
-
800 - 1500m (4)
-
850 - 1250m (1)
-
900 - 1500m (1)
-
900 - 1600m (1)
-
900 - 1650m (1)
-
900m (1)
-
940 - 1120 m (1)
-
985 - 1000m (1)
-
Ananas (1)
-
Borówki (2)
-
Brzoskwinia (1)
-
Cedr (2)
-
Charakterystyczny (1)
-
Cukier trzcinowy (2)
-
Cynamon (4)
-
Cytrus (9)
-
Cytrynowy (1)
-
Czekolada (2)
-
Czereśnia (1)
-
Czerwona porzeczka (1)
-
Czerwone owoce (2)
-
Delikatna (1)
-
Gorzka czekolada (8)
-
Granat (1)
-
Grejpfrut (1)
-
Gładka (1)
-
Jabłko (2)
-
Jaśminowa (3)
-
Jeżyny (1)
-
Kakao (8)
-
Karmel (26)
-
Kiwi (2)
-
Kokos (2)
-
Kwiatowy (8)
-
Kwiaty (4)
-
Limonka (1)
-
Lukrecja (1)
-
Mango (1)
-
Marcypan (2)
-
Melasa (2)
-
Migdałowy (6)
-
Miód (7)
-
Mleczna czekolada (5)
-
Męczennica (1)
-
Nugat (2)
-
Nuty owoców pestkowych (1)
-
Orzech (7)
-
Orzech laskowy (2)
-
Orzechy (9)
-
Orzechy włoskie (2)
-
Owoc tropikalny (1)
-
Owoce (55)
-
Owoce z pestką (2)
-
Owocowa (6)
-
Papaja (1)
-
Pikantny (1)
-
Pomarańcza (7)
-
Porzeczka (2)
-
Przyprawy (8)
-
Rum (1)
-
Silny (1)
-
Suszone owoce (2)
-
Słodki (6)
-
Trzcina cukrowa (1)
-
Tytoń (5)
-
Wanilia (2)
-
Wino (3)
-
Winogrona (5)
-
Winorośl (1)
-
Wiśnia (1)
-
Ziemisty (1)
-
Śliwki (2)
-
Świeży (3)

Honduras SHG EP Los Geranios - kawa ziarnista jasno palona

Etiopia Yirga Cheffe - kawa ziarnista jasno palona

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

PERU ANDES GOLD kawa ziarnista

BRAZYLIA YELLOW B. FAZENDA DA LAGOA

KOLUMBIA SUPREMO MEDELIN ANDEANO ziarnista kawa

BRAZYLIA SOUTH OF MINAS kawa ziarnista

KOSTARIKA SAN RAFAEL TARRAZU SHB RZ kawa ziarnista

GWATEMALA - ANTIQUA SAN JUAN SCR90 kawa ziarnista

JAVA JAMPIT A/WP-1X Estates kawa ziarnista

ETHIOPIA YIRGA CHEFFE kawa ziarnista

INDONEZJA SUMATRA LINTONG kawa ziarnista

KOLUMBIA EXCELSO MEDELIN EP FANCY ziarnista kawa

ORZEŹWIAJĄCY KWARTET - mieszanki espresso wybranych kaw ziarnistych

ETHIOPIA DJIMMAH kawa ziarnista

NIKARAGUA SHG JINOTEGA EP GRADE kawa ziarnista

BRAZYLIA DOLCE DIAMANTINA - kawa ziarnista

KENIA AA SUPERSTAR kawa ziarnista

INDIE MONSOON MALABAR AA GRADE kawa ziarnista

KUBA ALTURA LAVADO EXCLUSIVE

MEXICO MARAGOGYPE BARRANCO HAND ziarnista kawa

BRAZYLIA CERRADO BLACK DIAMOND – kawa ziarnista

DELIKATNY TANDEM - mieszanki espresso wybranych kaw ziarnistych
Ziarnista kawa - 100% Arabica
Plantacyjna kawa to taka, która posiada metrykę z jasno określonym miejscem urodzenia. Wiedza o kraju pochodzenia, regionie, a nawet o plantacji kawy, z której pochodzi, jest fundamentem dobrej orientacji o jej jakości. Jest idealnym wyborem dla tych, którzy poszukują czegoś ponad standard i średnia jakość ich nie zadowala.
Odkryj świat ekskluzywnych kaw. Sto procent Arabica jest gwarancją wyjątkowego smaku.
Arabica w skrócie
Ziarna kawy Arabica pochodzą z krzewu kawowca nazywanego kawą arabską, z którego powstaje najszlachetniejszy gatunek kawy o tej samej nazwie. Kawa wysokiej jakości zachwyciła świat dzięki mniejszej zawartości kofeiny i szerokim wyborze delikatnych smaków i aromatów. Ziarna kawy Arabica pochodzą z plantacji uprawianych na wyższych wysokościach (600-2000 m n. m.), Roślina dorasta od 3 do 5 metrów i pierwszy plon daje po 6 latach. Ze względu na jej popularność uprawiana jest w większości plantacjach, kawa 100 % Arabica pokrywa blisko 75% produkcji kawy na świecie.
Owoce przypominają kolorem i wielkością wiśnie i są zwykle zbierane przez cały rok. Przetwarzane są poprzez mycie albo metodą suchą. Wysuszone pestki mają barwę szarozieloną i w tej postaci są wysyłane do krajów przeznaczenia. Palenia ziarna kawowego dokonuje się bezpośrednio przed sprzedażą. Podczas prażenia powstają w nasionach substancje nadające im charakterystyczny smak.
Kawa Arabica ma wiele odmian, z których każda charakteryzuje się innym zapachem, smakiem, wyglądem i wielkością ziaren kawy. Najczęściej spotykamy odmiany: Typica, Bourbon, Caturra, Mundo Nuovo, Maragogype, Pacamara, Gejsza.
Główne obszary uprawy
Ogólnie rzecz biorąc, im wyższa jest wysokość, tym bardziej jest aromatyczna kawa. Światowe plantacje kawy można podzielić na trzy obszary:
Ameryka (Kolumbia, Brazylia, Kostaryka, Gwatemala, Meksyk, Kuba, Haiti ...): Kawa jest średniej kwasowości, z szerokim zakresem smaków. Będziesz mile zaskoczony śladami owoców, czekolady, wanilii, orzechów, smak jest często ziemisty, aż delikatnie gorzki.
Wschodnia Afryka (Etiopia, Kenia, Tanzania): Kawa wyróżnia się charakterystycznym smakiem, świeżość, lekka słodycz przypominają wytrawne wino. Afrykańska plantacyjna kawa charakteryzuje się wysoką kwasowością.
Obszary Pacyfiku (Jawa, Sumatra, Nowa Gwinea): plantacyjna kawa jest często bogata i pełna. Zapach może być pikantny aż do ostrego.