SALWADOR SHG RED BOURBON FINCA SANTA ADELAIDA -MICRO LOT
Słodka kawa ze spółdzielni Santa Adelaida zachwycie każdego, kto poszukuje niesamowitych smaków na wyjątkowe chwile. Prażymy ją tak, aby podkreślić atrakcyjne tony winogron, kakao i marcepanu. Przed przygotowaniem espresso lub cold brew, zwróć uwagę na wspaniałe, regularne ziarna. Ich sekret odkryjesz natychmiast po zmieleniu. Kawą będzie pachniał cały pokój...
Pianka i aromat kawy
Salwador SGH Washed Red Bourbon Finca Santa Adelaida to stuprocentowa arabica przetwarzana metodą na mokro. Dzięki temu (oraz w idealnych warunkach w jakich wyrosła) ma niesamowity profil smakowy, w którym oprócz przyjemnej słodczyczy znajdziesz nuty winogron, kakao i marcepanu. Podczas degustacji możesz również poczuć lekki dotyk słodkiej papryki. Ta kawa zapewni miękką, ale spójną pianke.
Pochodzenie kawy
Nadmorskie państwo, którego nazwa w tłumaczeniu to Zbawiciel? Salwador oczywiście! Odtąd od ponad stu lat kawa o wyjątkowych właściwościach eksportowana jest na cały świat. Szczty osiągął salwadorski eksport kawy w roku 1980, kiedy przyniósł 615 milionu dolarów. Podczas wojny domowej, która dotknęła kraj, produkcja kawy spadła. Obecnie przychody z kawy stanowią zaledwie 3,5% PKB, na co wpłynęła nie tylko niestabilna sytuacja wewnętrzna, ale także rosnąca światowa konkurencja na rynku kawy.
Kawowce uprawiane są na zacienionych plantacjach w Salwadorze. Zajmują około 80% wszystkich lasów w kraju. Lokalni rolnicy koncentruja się wyłącznie na uprawie arabici. Spółdzielnia Santa Adelaida, którego plantacje znajdują się na wzgórzach Balsamo, produkuje odmianę Red Bourbon. Kawowce rosną u podnóża wulkanu San Salwador, a tak czerpią wystarczającą ilość minerałów z gleby i z okolicznych lasów zapach wanilii i tak zwanych drzew balsamicznych. Rośliny są przez cały czas zasłaniane przez otaczające drzewa. W ten sposób uprawiana kawa jest bardziej słodka i delikatnie kwaśna.
Kawa zbierana jest od grudnia do lutego, a robotnicy przetwarzają ją metodą mokrą, poprzez przemywanie. Czerwone jagody kawy najpierw w dużych kadziach wodnych pozbawiane są miąższu, następnie pozostawia się je do fermentacji w wodzie i na koniec ziarenka kawy suszy się. Albo w specialnych suszarniach, albo na betonowych tarasach.
Spółdzielnia Santa Adelaida, która zajmuje się uprawą, przetwarzaniem i sprzedażą kawy, została założona w 1980 roku. Dziś ma prawie 200 członków i dba o kawowniki zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użytkiem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.
- Na jedną kawę należy użyć co najmniej 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
- Zalać wodą o temperaturze około 95 ° C.
Potrzebujesz porady?
22. 8.