

KENIA AA SUPERSTAR kawa ziarnista
Superstar AA przygotuje wam bardzo intensywną przygodę kofeinową. Ta 100% Arabica z Kenii to gwarancja wyraźnego aromatu, przyjemnej kwasowości i owocowej harmonii. Jedwabną miękkość pokochasz tuż po pierwszym łyku. Po drugim przekonasz się, że wybrałeś najlepszą. Trzecia degustacja kawy wzniesie cię wysoko nad ziemią.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Dwie litery AA w tej plantacyjnej kawie zapewniają nas, że spotkamy się z większymi ziarnami niż zwykle.
Maksymalną liczbę gwiazdek daliśmy zarówno intensywności jak i jakości ziarna. Palarni kawy przetwarza kawę odpowiednim paleniem, dzięki któremu wydobywa pełną konsystencję i złożony smak. Zawiera on owoce cytrusowe, wiśnie, jaśmin i wino. Pianka jest ciemniejsza, kompaktowa, lekka.
Pochodzenie kawy
Około 70 procent kawy z Kenii pochodzi z mniejszych gospodarstw rolnych. Szacuje się, że w 2012 roku w kraju plantacje kawy prowadziło 150.000 rolników i przemysł kawowy zatrudniał około 6 milionów mieszkańców.
Republika Kenii znajduje się w Afryce Wschodniej u wybrzeża Oceanu Indyjskiego. Turyści ją znają przede wszystkim z jej parków narodowych pełnych atrakcyjnych dzikich zwierząt. Kawa kenijska cieszy się bardzo dobrą opinią ekspertów i degustatorów. Sporządzony z niej napar ma wszystkie najlepsze cechy, jakich można oczekiwać: wspaniały aromat, znakomitą równowagę, kwaskowość, moc i silny akcent owocowy. Szczególne plantacje znajdują się wokół wulkanu Kilimandżaro, ale także w centralnej Kenii Highlands - regionie Nyeri. Małe gospodarstwa kawy w obszarze łączą się, tworząc spółdzielnie, pomaga im to w przetwarzaniu zbiorów i w marketingu. Ale zawsze wielki nacisk kładziony jest na jakość, więc w segmencie kawy z Kenii, znajdziemy 99% wysokiej jakości Arabiki i tylko 1% niższej jakości Robusty.
Owoce kawowca są zbierane tylko kilka razy w roku (czasami nawet do siedmiu razy). Ciągłe przechodzenie plantacjami i zbiór najlepszych jagód przypominających wiśnie zapewnia żniwa najlepszej jakości kawy.
Przetwarzanie przeprowadza się przez przemywanie. Całe owoce są dostarczane do zbiorników wodnych. Zbierane i zgromadzone są na powierzchni niedojrzałe jagody, pozostałe pestkowce przesiewają się wodą i zgnieceniem specjalnymi płytami. Miąższ oddzielany jest mechanicznie, przez co wcześniej wymagana jest staranna selekcja i eliminacja wszelkich śmieci i kamieni. Następuje fermentacja ściśle nadzorowana, ponieważ właśnie ona znacząco wpływa na ostateczny smak kawy. Suszenie odbywa się w dwóch etapach - najpierw na słońcu, a następnie wysuszeniem. Po wysuszeniu, kawa jest sortowana i pakowana.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użytkiem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.
- Na jedną kawę, należy użyć co najmniej 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
- Zalać wodą o temperaturze około 95 ° C.

























Potrzebujesz porady?

9. 8.
20. 3.
22. 1.
26. 4.
15. 2.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

INDIE MONSOON MALABAR AA GRADE kawa ziarnista

ETHIOPIA YIRGA CHEFFE kawa ziarnista
