

PERU ANDES GOLD kawa ziarnista
Dla tych, którzy zawsze są w pogotowiu, żyją w dużym tempie, ale i dla tych, którzy lubią spędzać czas spokojnie w kawiarni, nigdzie się nie śpiesząc, przynosimy bogate i niepowtarzalne doznania kulinarne. Filiżanka kawy z Ameryki Południowej jest źródłem prawdziwej przyjemności - łączy popularne połączenie słodkiej czekolady i owoców z minimalistycznym orzechowym posmakiem. Niska kwasowość sprawia, że ta 100% Arabica zawiera w sobie przyjemną lekkość.
Skład
Arabica 100%Pianka i aromat kawy
Kawy Peru Andes są jednymi z faworytów wielu baristów. Efektem odpowiedniego namielenia i starannego przygotowania jest pyszny napój o wyjątkowym charakterze. Pianka jest lżejsza, zwarta i gęsta. W smaku można zidentyfikować słodycz czekolady i owoców. Konsystencja kawy jest bogata, gładka i czysta o lekko orzechowym posmaku.
Pochodzenie kawy
Trzeci co do wielkości kraj Ameryki Południowej uprawą roślin kawy (Coffea arabica) zajmuje się od 18. wieku. Wśród rolników są i potomkowie Inków, do których pięćset lat to terytorium należało. Obecnie żyją głównie w Andach, a wiele z nich zajmuje się działalnością rolniczą. 98 procent peruwiańskiej kawy pochodzi od drobnych rolników. Małe plantacje są tworzone i utrzymywane w obszarach leśnych i w trudnym terenie. Z tego powodu większa część ich produkcji jest ekologiczna i o wysokiej jakości - wysokie koszty i skomplikowany transport nawozów przemysłowych i oprysków plantacji są dla małych firm rodzinnych głównym czynnikiem ograniczającym.
Najlepszej jakości ziarna kawy Peru są eksportowane do Japonii, USA i Europie.
Miłośnicy kawy doceniają odmiany uprawiane w wysokich Andach, w tym przypadku i w stu procentach Arabica Peru Andes z prowincji Puno z jeziorem Titicaca na północy. Przetwórstwo kawy rozpoczyna się natychmiast po zebraniu jagody kawy (zbiory odbywają się kilka razy w roku). Peruwiańczycy używają kosztowniejsze, ale bardziej wyrafinowane metody - tak zwane na mokro. Owoce o wyglądzie naszej wiśni wraz z wodą są przepuszczane przez specjalne płytki, które owoc mielą, oddzielają miąższ i skórkę od ziarna, następnie fermentuje się je i suszy. Zielone ziarna kawy, po sortowaniu pakowane są do worków jutowych i ważone na giełdzie.
Nasze kawy palą się dopiero w momencie zamówienia. Dlatego nasza kawa jest maksymalnie świeża i aromatyczna.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użytkiem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.
- Na jedną kawę, należy użyć co najmniej 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
- Zalać wodą o temperaturze około 95 °C.

























Potrzebujesz porady?

1. 2.
6. 6.
26. 4.
16. 4.
22. 6.
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

ETHIOPIA YIRGA CHEFFE kawa ziarnista
