

ETHIOPIA YIRGA CHEFFE kawa ziarnista
Ludzi dzielimy na takich, którzy kawę uwielbiają oraz takich, którzy dopiero ją polubią. Zachęcamy do spróbowania i przygotowania kawy Yirga Cheffe w większym towarzystwie. Jej kwiatowy aromat na pewno przyciągnie większość z obecnych. Jedna z najbardziej szlachetnych kaw etiopskich jest ognista jak tamtejsze słońce i rozmaita jak kraina wschodnio-afrykańska. Można w niej odkryć radość, energię i naturę.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Chcąc opisać smak tego smakołyku, nie możemy ominąć wyrazów takich, jak czysty, piękny, kwiatowy. Ethiopia Yirga Cheffe jest naprawdę delikatna, pomimo tego, że stopień jej kwasowości i mocy jest prawie maksymalny. W smaku możemy rozpoznać słodkie ślady upojnych tulipanów i gerbera. Czasami można zidentyfikować nuty brzoskwini, moreli i miodu. Przeżycie smakowe nasila dodatkowo piękno dużych i błyszczących ziaren, a także piękna i spoista pianka.
Pochodzenie kawy
Etiopski region Yirgacheffe wpisał się w historię kawy swoim pierwszeństwem w tak zwanej mokrej obróbce. Zbudowano tutaj unikatową myjnię, która stanowiła kompletne odrodzenie kawy etiopskiej pod względem jakości. W odróżnieniu od innych części kraju, gdzie kawę uprawia się na dużą skalę, Yirgacheffe opiera się o mniejszą produkcję tradycyjnych, rdzennych rodzajów kawy. Kawa z południowego zachodu Etiopii wyznacza się wyraźnym słodkim aromatem owoców oraz wyśmienitą jakością. Unikatowa mokra obróbka owoców kawy składa się z kilku kroków. Zaraz po zebraniu rozpoczyna się mycie w wodzie, które oddzieli owoce niskiej jakości (zostają na powierzchni wody), a równocześnie – podczas przejścia owoców przez specjalne płyty – usunie miąższ. W wodzie owoce spędzają nawet 18 godzin. Kolejnym krokiem jest fermentacja. Ta pozbawi wilgotne ziarna śluzu i uwydatni cechy smaku i aromatu kawy. Następnie ma miejsce suszenie i pakowanie do worków jutowych.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

19. 1.
27. 8.
24. 6.
22. 4.
8. 10.
21. 5.
6. 4.
22. 3.
22. 6.
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

PERU ANDES GOLD kawa ziarnista
