

ETHIOPIA YIRGA CHEFFE kawa ziarnista
Ludzi dzielimy na takich, którzy kawę uwielbiają oraz takich, którzy dopiero ją polubią. Zachęcamy do spróbowania i przygotowania kawy Yirga Cheffe w większym towarzystwie. Jej kwiatowy aromat na pewno przyciągnie większość z obecnych. Jedna z najbardziej szlachetnych kaw etiopskich jest ognista jak tamtejsze słońce i rozmaita jak kraina wschodnio-afrykańska. Można w niej odkryć radość, energię i naturę.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Chcąc opisać smak tego smakołyku, nie możemy ominąć wyrazów takich, jak czysty, piękny, kwiatowy. Ethiopia Yirga Cheffe jest naprawdę delikatna, pomimo tego, że stopień jej kwasowości i mocy jest prawie maksymalny. W smaku możemy rozpoznać słodkie ślady upojnych tulipanów i gerbera. Czasami można zidentyfikować nuty brzoskwini, moreli i miodu. Przeżycie smakowe nasila dodatkowo piękno dużych i błyszczących ziaren, a także piękna i spoista pianka.
Pochodzenie kawy
Etiopski region Yirgacheffe wpisał się w historię kawy swoim pierwszeństwem w tak zwanej mokrej obróbce. Zbudowano tutaj unikatową myjnię, która stanowiła kompletne odrodzenie kawy etiopskiej pod względem jakości. W odróżnieniu od innych części kraju, gdzie kawę uprawia się na dużą skalę, Yirgacheffe opiera się o mniejszą produkcję tradycyjnych, rdzennych rodzajów kawy. Kawa z południowego zachodu Etiopii wyznacza się wyraźnym słodkim aromatem owoców oraz wyśmienitą jakością. Unikatowa mokra obróbka owoców kawy składa się z kilku kroków. Zaraz po zebraniu rozpoczyna się mycie w wodzie, które oddzieli owoce niskiej jakości (zostają na powierzchni wody), a równocześnie – podczas przejścia owoców przez specjalne płyty – usunie miąższ. W wodzie owoce spędzają nawet 18 godzin. Kolejnym krokiem jest fermentacja. Ta pozbawi wilgotne ziarna śluzu i uwydatni cechy smaku i aromatu kawy. Następnie ma miejsce suszenie i pakowanie do worków jutowych.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

19. 1.
27. 8.
24. 6.
22. 4.
8. 10.
21. 5.
6. 4.
22. 3.
22. 6.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

BRAZYLIA YELLOW B. FAZENDA DA LAGOA
