

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista
Gorąca Brazylia daje światu nie tylko wspaniałych piłkarzy, surowce mineralne i okazję do podziwiania zabytków kultury. Jest także krajem, który zasłynął eksportem szczególnej kawy o świetnej jakości. Stuprocentowa Arabica Santos NY2 jest klasyką, która nigdy się nie znudzi. Któż, by się oparł czekoladzie i orzechom?
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Popularny rodzaj kawy brazylijskiej charakteryzuje się bardzo niską kwasowością. Przyjemna nuta czekoladowo-orzechowa harmonizuje naturalną nutę owocową. Średnia intensywność będzie odpowiadała osobom, które pozwalają sobie na kawę kilka razy w ciągu dnia.
Ponieważ chodzi o czystą arabikę, pianka jest cienka i równomierna.
Pochodzenie kawy
Region Sao Paulo, w którym rodzi się pyszna kawa Santos NY2, znajduje się w południowo-wschodniej części Brazylii. Kawowiec to jedna z głównych roślin uprawnych, dlatego też jego uprawie, zbiorowi i obróbce poświęca się maksymalną uwagę. Optymalne warunki klimatyczne oraz szczególnie zdrowe rośliny kawowca arabskiego (Coffea arabica) gwarantują doskonały produkt z „pełnym ciałem“ i długim posmakiem.
Kawowiec to krzew osiągający wysokość do 3 metrów o okrągłych, ciemno zielonych liściach. Pierwotnie rósł w puszczy, będąc w cieniu wysokich drzew. Z tego też powodu na skraju plantacji kawy wysadza się drzewa bananowe lub wysoką kukurydzę – kawowiec jest bowiem wrażliwy na nadmierne światło i silny wiatr. Kiedy kawowiec przekwitnie, jego owoc dojrzewa od 6 do 9 miesięcy. Owalny owocnik podobny jest do czereśni, na początku jest żółty, potem czerwony (idealny do zbioru) aż w końcu staje się fioletowy. Łupina kryje dwa ziarenka kawy (nasiona).
Jeden krzew kawowca przynosi średnio około kilogram ziaren w ciągu roku. Te są później podczas specjalizowanych procesów pozbawione łupin. Oddzielenie łupiny od ziarna może być sposobem suchym bądź mokrym. W wypadku Santos NY2 owoce przed suszeniem są płukane. Najpierw są w wodzie wyselekcjonowane ziarna niskiej jakości – dojrzałe owoce opadają na dno a ziarna niedojrzałe unoszą się na powierzchni wody. Ziarna dojrzałe przechodzą przez płyty zgniatające, co powoduje oddzielenie łupin i miąższu.
Następuje ściśle kontrolowana fermentacja, która określa charakter kawy. Suszenie przebiega na słońcu aż do chwili, kiedy kawa zawiera 12-13 procent wody. Następnie trzeba ziarenka maszynowo dosuszyć, aby miały 10% wilgotności.
Efekty działania kawy
Najbardziej znanym efektem działania kawy jest umiejętność pobudzenia i zwiększenia wydajności. Pozytywne efekty kofeiny, która jest tego przyczyną, doceniają przede wszystkim osoby pracujące umysłowo oraz sportowcy. Kofeina pobudza na krótki czas i intensywnie, poprawia koncentrację, odpędza zmęczenie i pomaga w utrzymaniu świeżości psychicznej.
Kawa jednak jest także źródłem licznych antyoksydantów, które potrafią zneutralizować wolne rodniki mające niedobry wpływ na DNA komórek. Dlatego też picie umiarkowanej ilości kawy jest świetną prewencją chorób układu krążenia, wspiera odporność organizmu i obniża ryzyko przedwczesnego starzenia się i chorób nowotworowych. Udowodniono także, że regularne konsumowanie kawy pomaga eliminować możliwość powstania choroby Parkinsona, i to o 60-80 procent!
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

17. 5.
5. 4.
5. 5.
25. 8.
22. 6.
22. 6.
18. 2.
10. 2.
3. 11.
7. 7.
5. 9.
5. 9.
22. 6.
22. 6.
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

GWATEMALA - ANTIQUA SAN JUAN SCR90 kawa ziarnista

PERU ANDES GOLD kawa ziarnista
