Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

PERU SHB PICHANAKI GRADE 1 BIO - kawa ziarnista

Kod: 1418
Ocena: bardzo dobra, 1 recenzje

Prowincję słynącą z produkcji cytrusów i kawy odnajdziecie w centralnej części Peru. Pierwsi Europejczycy przybyli do Chanchamayo w połowie XVII wieku i założyli tam osadę. Obecnie kawę z wysokich Andów do Europy dostarcza się w dużych ilościach. Popularność zyskuje głównie ze względu na swój czekoladowy smak, zwieńczony kroplą soku cytrusowego, niską kwasowość i jakość BIO. Skosztujcie jednej z najlepszych peruwiańskich kaw!

 

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
108,3 zł /1000 g 10,8 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 28. 4. 2021
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Peru
Różnorodność
Różnorodność:
Typica
Region
Region:
Chanchamayo, Junin
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1500m
Smak
Smak:
Czekolada, cytrusy
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre
BIO
BIO:
Tak

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Kawa Peru SHB Pichanaki Grade 1 BIO wyróżnia się pięknie ukształtowaną barwą, niską kwasowością i atrakcyjną kombinacją smaków. W jej smaku wyczuwalna jest gęsta czekolada i świeże nutki owoców cytrusowych. Ponieważ macie do czynienia z arabiką, to możecie liczyć na delikatną i zwartą piankę.

Pochodzenie kawy

Dolina Chanchamayo rozpościera się w odległości około 200 kilometrów od stolicy Peru, Limy. Jej nazwa prawdopodobnie pochodzi od słowa Quechua, oznaczającego szybkie chodzenie lub skakanie. Przez dolinę przepływa rzeka o takiej samej nazwie, mieszka tu około 140 tysięcy ludzi a stolicą prowincji jest miasto La Merced. Ponadto w każdym przewodniku turystycznym wyczytacie, że Chanchamayo słynie z produkcji cytrusów i kawy. Udział Chanchamayo w całej ich produkcji w Peru stanowi około 40 procent. Krzewy kawowca gatunku arabika, odmiany Typica, uprawiane są na wysokości około 1500 metrów nad poziomem morza. Zazwyczaj rosną w cieniu, co nadaje ziarnom kawy przyjemny wielowarstwowy smak. Typica nie daje tyle owoców, co inne odmiany, jednak zbiory są smakowo bardzo atrakcyjne i pożądane. W Peru kawę zbiera się od czerwca do połowy września. Czerwone jagody kawowca starannie selekcjonuje się i przerabia, najczęściej poprzez tak zwane przemywanie. W wodzie mechanicznie pozbawia się je szypułek i miąższu, a następnie są poddawane fermentacji w zbiornikach specjalnie do tego przeznaczonych i na koniec zielone ziarenka kawy są suszone. Uprawą, przetwórstwem i dystrybucją tej klawy zajmuje się organizacja Agroecólogica Cafetalera Pichanaki. W tym rejonie funkcjonuje od 2007 roku, obecnie zrzesza ponad 300 plantatorów a za ich pośrednictwem gospodaruje na areale ponad 2000 m². Organizacja posiada certyfikat programu Fair Trade. Produkowana przez nią kawa osiąga wyjątkową jakość, plantatorom zapewnia się sprawiedliwą zapłatę i odpowiednie warunki pracy. Firmy posiadające certyfikat Fair Trade dbają o ciągły rozwój swojego biznesu i są zobowiązane do troski o środowisko naturalne. Ziarna kawy pochodzące z Chanchamayo są więc nie tylko źródłem doskonałych napojów o wyjątkowym profilu smakowym, ale także uczciwym źródłem dochodów dla wielu peruwiańskich rodzin. Kawę tą w głównej mierze eksportuje się do Wielkiej Brytanii, Francji, Włoch, Szwecji i Finlandii.

 

 

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

14. 11.

Ocena: bardzo dobra
To moja pierwsza kawa BIO i musze przyznać, że jestem zachwycony jej smakiem, czas na spróbowanie kolejnych kaw z oferowanych w Manucafe :)
2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


15% ZNIŻKA
PERU ANDES GOLD kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

PERU ANDES GOLD kawa ziarnista

Dla tych, którzy zawsze są w pogotowiu, żyją w dużym tempie, ale i dla tych, którzy lubią spędzać czas spokojnie w kawiarni, nigdzie się nie śpiesząc, przynosimy bogate i niepowtarzalne doznania kulinarne. Filiżanka kawy z Ameryki Południowej jest źródłem prawdziwej przyjemności - łączy popularne połączenie słodkiej czekolady i owoców z minimalistycznym orzechowym posmakiem. Niska kwasowość sprawia, że ta 100% Arabica zawiera w sobie przyjemną lekkość.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
96,1 zł /1000 g 81,7 zł /1000 g 8,2 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 28. 4. 2021

GUATEMALA SHB BIO – KAWA ZIARNISTA
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

GUATEMALA SHB BIO – KAWA ZIARNISTA

Co powinniśmy wiedzieć o Gwatemali? To, że natkniemy się tutaj na jeziora, wulkany, dżungle, świątynie Majów i plaże. Również to, że lokalni plantatorzy produkują jedną z najlepszych środkowoamerykańskich kaw. Eksperci zaliczają ją to kaw typu gourmet i rozpływają się nad jej zrównoważonym smakiem i łagodną kwasowością. Przyjemna słodycz oraz połączenie czekolady, karmelu i zielonych jabłek z pewnością Was oczarują. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
115,4 zł /1000 g 11,5 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 28. 4. 2021

BRAZYLIA POCOS DE CALDAS, MINAS GERAIS BIO kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

BRAZYLIA POCOS DE CALDAS, MINAS GERAIS BIO kawa ziarnista

Być może nie ma kraju, w którym kawa miałaby tak uprzywilejowaną pozycję. Brazylia uważa ją za tradycyjny napój; kawa serwowana jest na spotkaniu biznesowym, w restauracji lub na plaży. Mocna, gorąca i słodka. Jeśli jednak przygotujecie ją z ziaren regionu Minas Gerais, dowiecie się, jak dosłownie kawa może być „kolorowa”. Będziecie cieszyć się tonami miodu, czekolady, winogron i kwiatów. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
123,9 zł /1000 g 12,4 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 28. 4. 2021
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »