

PERU SHB PICHANAKI GRADE 1 BIO - kawa ziarnista
Prowincję słynącą z produkcji cytrusów i kawy odnajdziecie w centralnej części Peru. Pierwsi Europejczycy przybyli do Chanchamayo w połowie XVII wieku i założyli tam osadę. Obecnie kawę z wysokich Andów do Europy dostarcza się w dużych ilościach. Popularność zyskuje głównie ze względu na swój czekoladowy smak, zwieńczony kroplą soku cytrusowego, niską kwasowość i jakość BIO. Skosztujcie jednej z najlepszych peruwiańskich kaw!
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Kawa Peru SHB Pichanaki Grade 1 BIO wyróżnia się pięknie ukształtowaną barwą, niską kwasowością i atrakcyjną kombinacją smaków. W jej smaku wyczuwalna jest gęsta czekolada i świeże nutki owoców cytrusowych. Ponieważ macie do czynienia z arabiką, to możecie liczyć na delikatną i zwartą piankę.
Pochodzenie kawy
Dolina Chanchamayo rozpościera się w odległości około 200 kilometrów od stolicy Peru, Limy. Jej nazwa prawdopodobnie pochodzi od słowa Quechua, oznaczającego szybkie chodzenie lub skakanie. Przez dolinę przepływa rzeka o takiej samej nazwie, mieszka tu około 140 tysięcy ludzi a stolicą prowincji jest miasto La Merced. Ponadto w każdym przewodniku turystycznym wyczytacie, że Chanchamayo słynie z produkcji cytrusów i kawy. Udział Chanchamayo w całej ich produkcji w Peru stanowi około 40 procent. Krzewy kawowca gatunku arabika, odmiany Typica, uprawiane są na wysokości około 1500 metrów nad poziomem morza. Zazwyczaj rosną w cieniu, co nadaje ziarnom kawy przyjemny wielowarstwowy smak. Typica nie daje tyle owoców, co inne odmiany, jednak zbiory są smakowo bardzo atrakcyjne i pożądane. W Peru kawę zbiera się od czerwca do połowy września. Czerwone jagody kawowca starannie selekcjonuje się i przerabia, najczęściej poprzez tak zwane przemywanie. W wodzie mechanicznie pozbawia się je szypułek i miąższu, a następnie są poddawane fermentacji w zbiornikach specjalnie do tego przeznaczonych i na koniec zielone ziarenka kawy są suszone. Uprawą, przetwórstwem i dystrybucją tej klawy zajmuje się organizacja Agroecólogica Cafetalera Pichanaki. W tym rejonie funkcjonuje od 2007 roku, obecnie zrzesza ponad 300 plantatorów a za ich pośrednictwem gospodaruje na areale ponad 2000 m². Organizacja posiada certyfikat programu Fair Trade. Produkowana przez nią kawa osiąga wyjątkową jakość, plantatorom zapewnia się sprawiedliwą zapłatę i odpowiednie warunki pracy. Firmy posiadające certyfikat Fair Trade dbają o ciągły rozwój swojego biznesu i są zobowiązane do troski o środowisko naturalne. Ziarna kawy pochodzące z Chanchamayo są więc nie tylko źródłem doskonałych napojów o wyjątkowym profilu smakowym, ale także uczciwym źródłem dochodów dla wielu peruwiańskich rodzin. Kawę tą w głównej mierze eksportuje się do Wielkiej Brytanii, Francji, Włoch, Szwecji i Finlandii.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

14. 11.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista
