

-
Kawa według kraju pochodzenia
- Guinejská káva
- Kawa hawajska
- Kawa Togo
- Kawa w Wenezueli
- Kawa z Australii
- Kawa z Bali
- Kawa z Boliwii
- Kawa z Brazylii
- Kawa z Burundi
- Kawa z Dominikany
- Kawa z Ekwadoru
- Kawa z El Salvadoru
- Kawa z Etiopii
- Kawa z Gwatemali
- Kawa z Hondurasu
- Kawa z Indii
- Kawa z Indonezji i Jawy
- Kawa z Jamajki
- Kawa z Jemenu
- Kawa z Kamerunu
- Kawa z Kenii
- Kawa z Kolumbii
- Kawa z Kongo
- Kawa z Kostaryki
- Kawa z Malawi
- Kawa z Meksyku
- Kawa z Myanmar (Birma)
- Kawa z Nepalu
- Kawa z Nikaragui
- Kawa z Panamy
- Kawa z Papui Nowej Gwinei
- Kawa z Peru
- Kawa z Puerto Rico
- Kawa z Rwandy
- Kawa z Tanzanii
- Kawa z Timoru
- Kawa z Ugandy
- Kawa z Wietnamu
- Kawa z Wybrzeża Kości Słoniowej
- Kawa z Zambii
- Kawa z Zimbabwe
- Kubańska kawa
Potrzebujesz porady?

Dlaczego produkty od nas?
- Dowóz za darmo nad 99 zl.
- Zadowolonych klientów
- Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych
Ziarnista kawa bezkofeinowa
Wiele osób z powodu problemów zdrowotnych szuka sposobu, aby cieszyć się swoją ulubioną kawą plantacyjną i wybiera jej wersję bezkofeinową. Kofeina jest substancją, która naturalnie występuje w ziarnach kawy Arabica i Robusta. W plantacyjnej bezkofeinowej kawie najwięcej składników kofeiny zostało… cały opis

BRAZYLIA MINAS SWISS WATER DECAF- ziarnista

KOLUMBIA EXCELSO SWISS WATER DECAFE - kawa ziarnista bezkofeinowa

MEXICO CHIAPAS SWISS WATER DECAF BIO - KAWA ZIARNISTA

GUATEMALA HB SWISS WATER DECAFE - kawa ziarnista

PERU GRADE 1 SWISS WATER DECAFE BIO - kawa ziarnista

HONDURAS SHG BIO SWISS WATER DECAF - kawa ziarnista

IRISH CREAM - kawa bezkofeinowa ziarnista

COOKIES - ziarnista kawa bezkofeinowa
Ziarnista kawa bezkofeinowa
Wiele osób z powodu problemów zdrowotnych szuka sposobu, aby cieszyć się swoją ulubioną kawą plantacyjną i wybiera jej wersję bezkofeinową. Kofeina jest substancją, która naturalnie występuje w ziarnach kawy Arabica i Robusta. W plantacyjnej bezkofeinowej kawie najwięcej składników kofeiny zostało usuniętych, ale to nie znaczy, że jest zupełnie bez kofeiny. Chodzi tu o pozostałą (niewielką) ilość kofeiny w ziarnach kawy, w wysokości 1% dla Arabici i około 2% w odniesieniu do gatunków kawy Robusta.
A w jaki sposób kawa bezkofeinowa jest produkowana? I ile kofeiny w kawie pozostało, jeśli jest napisane, że w 97% kawa jest bezkofeinowa?
Właściwie można powiedzieć, że istnieją dwa sposoby, którymi większość kofeiny usuwa się z kawy:
Europejski proces - prawdopodobnie najczęściej używany. W tym przypadku kawa pozbawiana jest kofeiny tak , że najpierw zanurzana jest w wodzie, a następnie przemyta chlorkiem metylenu, który wiąże się z kofeiną. Potem kawa jest ponownie płukana w wodzie i suszona. Zaletą tego sposobu jest to, że kawa prawie nie traci swego naturalnego smaku i zapachu.
Proces z użyciem wody - metoda ta jest w porównaniu z poprzednią jest zupełnie bez reakcji chemicznej. Kofeinę wypłukujemy z ziarna kawy plantacyjnej za pomocą filtrów z węgla aktywnego poprzez gorącą wodę i parę. Zaletą tego sposobu jest to, że nie stosuje się tutaj żadnych substancji chemicznych, ale wadą, że oprócz kofeiny z kawy usunięte są również olejki eteryczne i zapachy. Proces ten jest korzystniejszy dla kawy Arabica, niż dla kawy Robusta.