

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista
Bajka dla smakoszy! Ta kawa plantacyjna z południowego wybrzeża Kuby może pochwalić się prawie zerową kwasowością i pełnym smakiem o widocznym czekoladowym i karmelowym zabarwieniu. Pasmo górskie Sierra Maestra, w którym się urodziła, dało jej słodki zapach miodu i cukru trzcinowego. Kiedy jej spróbujecie, odkryjecie w niej nuty dymu i rumu kubańskiego.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Delikatna, słodka kawa o pełnym ciele będzie smakowała odkrywcom nowych rozkoszy, a także doświadczonym magom kofeiny. Kuba Serrano Superior zawiera mniej kwasowości niż odmiany wysokogórskie. Cechuje ją ciemny i osobliwy smak gorzkiej czekolady i karmelu. Podobnie jak w wypadku wszystkich dobrej jakości stuprocentowych arabik, również w tym wypadku powstaje przy poprawnym ekstrahowaniu gęsta i spójna pianka.
Pochodzenie kawy
Pasmo górskie Sierra Maestra znajduje się na południowym wybrzeżu wyspy Kuba. Jego najwyższa góra (a równocześnie najwyższa góra Kuby), Pico Turquino, ma 1974 m n.p.m. Klimat tropiczny i wilgotny stwarza idealne warunki dla uprawy kawowca (Coffea arabica). Miejscowa gleba jest bogata na miedź, mangan, chrom i żelazo. Kawa kubańska ma więc wyjątkowy smak. Najczęstsze odmiany, jakie znajdziemy na Kubie, to Bourbon, Typica, Caturra i Catui & Catimor.
Kawowce są zbierane ręcznie od lipca do grudnia. Ich czerwone owoce, wielkością i wyglądem podobne do czereśni, są obrabiane tak zwaną mokrą drogą, a więc przez przemywanie. Zaraz po zbiorze są wsypane do dużych zbiorników z wodą. Jakościowa część zbioru opadnie na dno, reszta zostaje zebrana z powierzchni. Wraz z wodą są czereśnie przeciskane przez specjalne płyty gniotące, które usuną miąższ. Nasienia (ziarenka kawy) poddane są fermentacji, następnie są suszone na słońcu i w suszarkach. Na końcu jest kawa segregowana i pakowana po 60 kilogramach w workach z juty.
Na Kubę kawowce dotarły w 1748 roku. Plantacje kawowe są obrabiane przez mieszkańców wsi, do których należą najczęściej małe kawałki ziemi. Często zrzeszają się w większych grupach, by zapewnili lepszy zbyt. Każda partia kawy kubańskiej ma wyraźną i dającą się udowodnić historię. Co roku kraj eksportuje jej 8 tysięcy ton. Kubańczycy uwielbiają kawę, gotują ją do termosów, dodają cukier i noszą ze sobą. Kawę z mlekiem można na Kubie otrzymać tylko w lepszych hotelach, tutejsi mieszkańcy piją ją tylko osłodzoną.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

5. 6.
4. 3.
8. 7.
7. 4.
18. 3.
23. 1.
4. 9.
3. 7.
20. 6.
12. 6.
26. 3.
23. 10.
28. 6.
21. 3.
20. 6.
20. 6.
18. 6.
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

BRAZYLIA YELLOW B. FAZENDA DA LAGOA
