

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista
Bajka dla smakoszy! Ta kawa plantacyjna z południowego wybrzeża Kuby może pochwalić się prawie zerową kwasowością i pełnym smakiem o widocznym czekoladowym i karmelowym zabarwieniu. Pasmo górskie Sierra Maestra, w którym się urodziła, dało jej słodki zapach miodu i cukru trzcinowego. Kiedy jej spróbujecie, odkryjecie w niej nuty dymu i rumu kubańskiego.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Delikatna, słodka kawa o pełnym ciele będzie smakowała odkrywcom nowych rozkoszy, a także doświadczonym magom kofeiny. Kuba Serrano Superior zawiera mniej kwasowości niż odmiany wysokogórskie. Cechuje ją ciemny i osobliwy smak gorzkiej czekolady i karmelu. Podobnie jak w wypadku wszystkich dobrej jakości stuprocentowych arabik, również w tym wypadku powstaje przy poprawnym ekstrahowaniu gęsta i spójna pianka.
Pochodzenie kawy
Pasmo górskie Sierra Maestra znajduje się na południowym wybrzeżu wyspy Kuba. Jego najwyższa góra (a równocześnie najwyższa góra Kuby), Pico Turquino, ma 1974 m n.p.m. Klimat tropiczny i wilgotny stwarza idealne warunki dla uprawy kawowca (Coffea arabica). Miejscowa gleba jest bogata na miedź, mangan, chrom i żelazo. Kawa kubańska ma więc wyjątkowy smak. Najczęstsze odmiany, jakie znajdziemy na Kubie, to Bourbon, Typica, Caturra i Catui & Catimor.
Kawowce są zbierane ręcznie od lipca do grudnia. Ich czerwone owoce, wielkością i wyglądem podobne do czereśni, są obrabiane tak zwaną mokrą drogą, a więc przez przemywanie. Zaraz po zbiorze są wsypane do dużych zbiorników z wodą. Jakościowa część zbioru opadnie na dno, reszta zostaje zebrana z powierzchni. Wraz z wodą są czereśnie przeciskane przez specjalne płyty gniotące, które usuną miąższ. Nasienia (ziarenka kawy) poddane są fermentacji, następnie są suszone na słońcu i w suszarkach. Na końcu jest kawa segregowana i pakowana po 60 kilogramach w workach z juty.
Na Kubę kawowce dotarły w 1748 roku. Plantacje kawowe są obrabiane przez mieszkańców wsi, do których należą najczęściej małe kawałki ziemi. Często zrzeszają się w większych grupach, by zapewnili lepszy zbyt. Każda partia kawy kubańskiej ma wyraźną i dającą się udowodnić historię. Co roku kraj eksportuje jej 8 tysięcy ton. Kubańczycy uwielbiają kawę, gotują ją do termosów, dodają cukier i noszą ze sobą. Kawę z mlekiem można na Kubie otrzymać tylko w lepszych hotelach, tutejsi mieszkańcy piją ją tylko osłodzoną.
Zalety kawy
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























8. 4.
5. 6.
4. 3.
8. 7.
7. 4.
18. 3.
23. 1.
4. 9.
3. 7.
20. 6.
12. 6.
26. 3.
23. 10.
28. 6.
21. 3.
20. 6.
20. 6.
18. 6.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

BRAZYLIA YELLOW B. FAZENDA DA LAGOA
