

BRAZYLIA CERRADO BLACK DIAMOND – kawa ziarnista
Jest jak niedostępny diament, wyjątkowy rarytas, wyśnione królestwo. Filiżanka tej kawy pobudzi fantazję i przyniesie Wam to, czego potrzebujecie. Słodką soczystość, bogatą bazę oraz smak czekolady, migdałów i orzechów. Kawowy specjał pochodzący z farmy Vista Alegre zbiera laury na targach, jest popularna wśród baristów i dzierży mocną pozycję w domach smakoszy. Dołączcie do ekskluzywnej grupy wielbicieli brazylijskich czarnych diamentów.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Kawa ziarnista Brazylia Cerrado Black Diamond charakteryzuje się pełną bazą i smakiem tak wyważonym, że nic mu nie brakuje ani nie ma niczego w nadmiarze – soczystość dopełnia słodycz, kwasowość jest ukoronowana czekoladą a migdały uzupełniają orzechy laskowe. Jeżeli preferujecie przygotowywanie napoju w french pressie lub jesteście zakochani w mocnym espresso, ta kawa jest właśnie dla Was. Ponieważ mamy do czynienia z arabiką, to możemy oczekiwać pianki delikatnej, niższej, ale spójnej i puszystej.
Pochodzenie kawy
Zawsze warto się dowiedzieć, jaką drogą kawa do nas dotarła, z którego kraju lub regionu pochodzi. Dla regionu Serrano Mineiro rolnictwo, a tym bardziej uprawa kawowców, przez długi okres było tylko marzeniem. Suchy klimat i brak doświadczenia mieszkańców górzystego regionu nie sprzyjały uprawie roślin, aż do momentu wprowadzenia w życie programu rządowego w 1960 roku. Dzięki uruchomieniu procesów nawadniania, lokalna ludność mogła zająć się hodowlą bydła a dzięki współpracy z naukowcami udało się tak stymulować glebę, że stała się wyjątkowo korzystną do uprawy właśnie krzewów kawowca. Ich ziarna wyróżniają się niesamowitym i niepowtarzalnym smakiem i są zwykle przetwarzane poniekąd nietypowo – w procesie suchym.
W regionie Serrano Mineiro uprawą kawy zajmuje się 4 500 producentów na plantacjach znajdujących cię na wysokościach 800 – 1 300 metrów nad poziomem morza. Oczywiście wpływ na wyniki ma nie tylko ich codzienna żmudna praca, ale także panujący tutaj klimat, czyli gorące i wilgotne lata na przemian z łagodnymi i suchymi zimami. Wszyscy lokalni plantatorzy muszą należeć do organizacji Cerrado Mineiro Coffee Federation. Podobnie jak José Renato Rodrigues Aloes właściciela plantacji, z której pochodzi kawa Brazylia Cerrado Black Diamond.
Plantację Chacara Vista Alegre młody mężczyzna przejął od swojego ojca i natychmiast postanowił zgłosić „swoją” kawę do prestiżowego Cup of Excellence 2014, najważniejszego konkursu w całej Brazylii. Jego rodzice uważali to za czyste szaleństwo, ale José Renato zajmując piąte miejsce odniósł sukces dzięki kawie z rodzinnej plantacji. To wydarzenie uplasowało plantację w brazylijskiej czołówce i oczywiście wygenerowało ogromny międzynarodowy popyt na produkowane tutaj ziarna. Do 2,5-gektarowej plantacji José Renato dołączył kolejny hektar ziemi i bez ustanku pracuje nad rozwojem swojej firmy. Niedawno powiększyła się także jego rodzina – na świat przyszedł Beniamin, przyszły kontynuator rolniczego rzemiosła.
Robotnicy na plantacji zbierają kawę ręcznie i pozostawiają ją na 24 – 26 godzin „zwiędnąć” na słońcu. Po usunięciu wadliwych lub niespełniających w inny sposób wymagań jagód zbiory są przenoszone do tak zwanych łóżek afrykańskich, czyli cementowych tarasów, na których owoce rozkłada się w średnio cienkiej warstwie. W ten sposób kawę suszy się, aż do osiągnięcia 13,5-procentowej wilgotności. Na zakończenie mechanicznie usuwa się suche łupiny i oczyszcza się wyłuskane ziarna.
Podsumowując, przytoczmy opinię jury konkursu Cup of Excellence 2014 dotyczącą kawy z farmy Chacara Vista Alegre: aromat wanilii, brzoskwiń, jabłek, gałki muszkatołowej, arbuza, a także chińskich gruszek, malin, jagód, miodu i fig. Eksperci byli zafascynowani delikatną, klarowną, ananasową, jednocześnie mleczną kwaskowatością, a jej bazę określili jako mocną, niesamowicie kompleksową, gładką, elegancką i dobrze zrównoważoną.
Wszystkie niuanse najlepiej wyczujecie w espresso lub napoju przygotowanym w french pressie.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użytkiem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.
- Na jedną kawę, należy użyć co najmniej 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
- Zalać wodą o temperaturze około 95 ° C.

























Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

BRAZYLIA YELLOW B. FAZENDA DA LAGOA
