-
Rodzaje kaw
- Ziarnista kawa - 100% Arabica
- Ziarnista kawa smakowa 100% Arabica
- Ziarnista kawa BIO
- Ziarnista kawa - 100% Robusta
- Ziarnista kawa bezkofeinowa
- Kawa bezkofeinowa ziarnista aromatyzowana
- Mieszanki Espresso
- Rozpuszczalna kawa
- Rozpuszczalna kawa smakowa
- Kawa na filtr, v60
- Cascara i produkty kawowe
- Zielona kawa
-
Kawa według kraju pochodzenia
- Guinejská káva
- Kawa hawajska
- Kawa Togo
- Kawa w Wenezueli
- Kawa z Australii
- Kawa z Bali
- Kawa z Boliwii
- Kawa z Brazylii
- Kawa z Burundi
- Kawa z Dominikany
- Kawa z Ekwadoru
- Kawa z El Salvadoru
- Kawa z Etiopii
- Kawa z Gwatemali
- Kawa z Hondurasu
- Kawa z Indii
- Kawa z Indonezji i Jawy
- Kawa z Jamajki
- Kawa z Jemenu
- Kawa z Kamerunu
- Kawa z Kenii
- Kawa z Kolumbii
- Kawa z Kongo
- Kawa z Kostaryki
- Kawa z Malawi
- Kawa z Meksyku
- Kawa z Myanmar (Birma)
- Kawa z Nepalu
- Kawa z Nikaragui
- Kawa z Panamy
- Kawa z Papui Nowej Gwinei
- Kawa z Peru
- Kawa z Puerto Rico
- Kawa z Rwandy
- Kawa z Tanzanii
- Kawa z Timoru
- Kawa z Ugandy
- Kawa z Wietnamu
- Kawa z Wybrzeża Kości Słoniowej
- Kawa z Zambii
- Kawa z Zimbabwe
- Kubańska kawa
Potrzebujesz porady?
Dlaczego produkty od nas?
- Dowóz za darmo nad 99 zl.
- Zadowolonych klientów
- Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych
Ziarnista kawa - 100% Arabica
Plantacyjna kawa to taka, która posiada metrykę z jasno określonym miejscem urodzenia. Wiedza o kraju pochodzenia, regionie, a nawet o plantacji kawy, z której pochodzi, jest fundamentem dobrej orientacji o jej jakości. Jest idealnym wyborem dla tych, którzy poszukują czegoś ponad standard i… cały opis
Z czasopisma o herbacie
- 1. Jak rozpoznać, czy kawa jest dobrej, czy złej jakości?
- 3. Kawa powinna być gorąca jak piekło, czarna jak diabeł i s
-
Bali (1)
-
Barma (1)
-
Boliwia (1)
-
Brazylia (10)
-
Burundi (1)
-
Ekwador (2)
-
Etiopia (8)
-
Guatemala (9)
-
Hawaje (1)
-
Honduras (7)
-
Indie (4)
-
Jamajka (1)
-
Java / Indonezja (5)
-
Kamerun (1)
-
Kenia (4)
-
Kolumbia (8)
-
Kongo (2)
-
Kostaryka (3)
-
Kuba (3)
-
Malawi (2)
-
Meksyk (3)
-
Nicaragua (6)
-
Panama (5)
-
Papua-Nowa Gwinea (4)
-
Peru (8)
-
Republika Dominikany (2)
-
Rwanda (2)
-
Salwador (4)
-
Tanzania (2)
-
Timor (1)
-
Uganda (1)
-
Wenezuela (1)
-
Wietnam (1)
-
Zambie (2)
-
Zimbabwe (1)
-
Bourbon (2)
-
Castillo (2)
-
Catimor (5)
-
Catuai (13)
-
Caturra (17)
-
Forest Coffee (2)
-
Geisha (1)
-
Heirloom (3)
-
Java (1)
-
Kents (3)
-
Maragogype (2)
-
Mixed Heirloom (1)
-
Mundo Nuovo (1)
-
Pacas (1)
-
Parainema (1)
-
Red Bourbon (1)
-
S-795 (1)
-
SL 34 (3)
-
Typica (12)
-
Varietal Geisha (4)
-
Villa Sarchi (1)
-
Yellow Bourbon (1)
-
mix (1)
-
Acatenango (1)
-
Acetanango (1)
-
Alta Mogiana (1)
-
Antigua Valley San Sebastián (1)
-
Antioquia (1)
-
Bahati (1)
-
Balsamo (1)
-
Barahona (1)
-
Baroida Estate (1)
-
Blue Mountains (1)
-
Boquete, Chiriqui (1)
-
Caffa (1)
-
Cajamarca (2)
-
Caldas (1)
-
Candela (1)
-
Central Cordilleras (1)
-
Cerrado (3)
-
Cerrado Mineiro (2)
-
Chanchamayo, Junin (1)
-
Chiapas (2)
-
Chiriqui (1)
-
Cibao (1)
-
Coban (1)
-
Cordigliera el Balsamo (1)
-
District Patrocinio (1)
-
Eastern Highlands (2)
-
Eastern Higlands Province (1)
-
El Paraiso (1)
-
Galapagy (1)
-
Gisenyi, Muteteli (1)
-
Goroka (1)
-
Granma (1)
-
Holulaloa, północna Kona (1)
-
Hrabstwo Murang’a (1)
-
Huila (2)
-
Ijen (1)
-
Jaramillo (1)
-
Java Sunda (1)
-
Jinotega (2)
-
Jinotega, Matagalpa (1)
-
Kaffa (1)
-
Kernataka (4)
-
Kintamani - Ulian (1)
-
Kirimino (1)
-
Kirinyaga (1)
-
La Paz (1)
-
Lam Dong (1)
-
Lintong Nihuta (1)
-
Loja (1)
-
Maracaibo (1)
-
Marcala (1)
-
Minas Gerais (2)
-
Mount Kilimanjaro (1)
-
Mt.Oldeani (1)
-
NARINO (1)
-
New Oriente (1)
-
Northern Provincie (1)
-
Nothern Provincie (1)
-
Nueva Segovia (3)
-
Nuevo Oriente (1)
-
Nyeri District (1)
-
Oku (1)
-
Oromia (1)
-
Oxapampa (1)
-
Paduak (1)
-
Pedregal (2)
-
Puno Norte (2)
-
Rainforest Cobán (1)
-
Rwenzori (1)
-
San Juan (1)
-
San Marcos (2)
-
San Martin (1)
-
San Pedro de Copan (1)
-
Santa Ana (2)
-
Santa Barbara (1)
-
Santa Cruz (1)
-
Santa Rosa (1)
-
Sao Paulo (1)
-
Sidamo (3)
-
Sierra Maestra (1)
-
Siguatepeque (1)
-
Southern Kivu (2)
-
Sul de Minas (2)
-
Tambopata (1)
-
Tarrazu (3)
-
Thyolo (1)
-
Toraja (2)
-
Turquino (1)
-
Villa Maria (1)
-
Wirunga (1)
-
Yirgacheffe (1)
-
Yirgacheffe, Konga (1)
-
(1)
-
1000-1600m (3)
-
1050 - 1800m (1)
-
1100 - 1300m (3)
-
1100 - 1400m (1)
-
1100 - 1800 m (3)
-
1100m (2)
-
1150 - 1300m (1)
-
1150-1500m (3)
-
1196m (1)
-
1200 - 1400 m (1)
-
1200m (7)
-
1200m - 1500m (1)
-
1250m (2)
-
1300 - 1500 m (3)
-
1300 - 1600m (1)
-
1300-1800m (3)
-
1300m (1)
-
1350 - 1400m (1)
-
1350 - 1470m (1)
-
1350-1750 m (2)
-
1350-2700m (1)
-
1350m (2)
-
1400 (1)
-
1400 - 1700m (1)
-
1400 - 1750m (1)
-
1450 - 1500m (1)
-
1450 - 1650m (1)
-
1500 (1)
-
1500 - 1700m (3)
-
1500m (4)
-
1500m- 2200m (1)
-
1540m (1)
-
1550m (1)
-
1600 (3)
-
1600-1700m (2)
-
1600m (3)
-
1700 - 2200m (1)
-
1700-2000 m (1)
-
1700m (7)
-
1708 - 1850m (1)
-
1750 - 1900m (1)
-
1800 (3)
-
1800 - 2000m (1)
-
1800m (6)
-
1830m (1)
-
1850 - 2055m (1)
-
1900m (4)
-
1950 - 2150m (1)
-
2150-2500m (1)
-
2180m (1)
-
2200m (2)
-
300-1520 (1)
-
400-800m (1)
-
700 m (1)
-
800 - 1500m (3)
-
850 - 1250m (1)
-
900 - 1500m (1)
-
900 - 1600m (1)
-
900 - 1650m (1)
-
900m (1)
-
940 - 1120 m (1)
-
985 - 1000m (1)
-
Ananas (1)
-
Borówki (2)
-
Brzoskwinia (1)
-
Cedr (1)
-
Charakterystyczny (1)
-
Cukier trzcinowy (1)
-
Cynamon (3)
-
Cytrus (8)
-
Cytrynowy (1)
-
Czekolada (2)
-
Czereśnia (1)
-
Czerwona porzeczka (1)
-
Delikatna (1)
-
Gorzka czekolada (7)
-
Granat (1)
-
Grejpfrut (1)
-
Gładka (1)
-
Jabłko (1)
-
Jaśminowa (3)
-
Jeżyny (1)
-
Kakao (4)
-
Karmel (19)
-
Kiwi (1)
-
Kokos (1)
-
Kwiatowy (6)
-
Kwiaty (3)
-
Limonka (1)
-
Mango (1)
-
Marcypan (3)
-
Melasa (2)
-
Migdałowy (4)
-
Miód (6)
-
Mleczna czekolada (4)
-
Nugat (2)
-
Nuty owoców pestkowych (1)
-
Orzech (8)
-
Orzech laskowy (1)
-
Orzechy (7)
-
Orzechy włoskie (2)
-
Owoce (41)
-
Owocowa (5)
-
Papaja (1)
-
Pikantny (1)
-
Pomarańcza (6)
-
Porzeczka (2)
-
Przyprawy (5)
-
Rum (1)
-
Silny (1)
-
Suszone owoce (2)
-
Słodki (8)
-
Trzcina cukrowa (1)
-
Tytoń (3)
-
Wanilia (1)
-
Wino (2)
-
Winogrona (4)
-
Winorośl (1)
-
Wiśnia (1)
-
Ziemisty (2)
-
Łagodny (1)
-
Śliwki (2)
-
Świeży (2)
BRAZYLIA DOLCE DIAMANTINA - kawa ziarnista
MEXICO MARAGOGYPE BARRANCO HAND ziarnista kawa
BRAZYLIA CERRADO BLACK DIAMOND – kawa ziarnista
BRAZYLIA SANTOS NY 2 17/18 FINE CUP ALFENANS DULCE
TANZANIA AA North Fine Quality kawa ziarnista
DELIKATNY TANDEM - mieszanki espresso wybranych kaw ziarnistych
SALWADOR SHG RED BOURBON FINCA SANTA ADELAIDA -MICRO LOT
BRAZYLIA FAZENDA PAREDAO - Micro Lot
WIELKIE TRIO - mieszanka espresso wybranych kaw ziarnistych
PERU SHB PICHANAKI GRADE 1 BIO - kawa ziarnista
KOSTARIKA FINCA EL ROSARI - Micro Lot
BURUNDI KINYOVU PROFILE kawa ziarnista
ETHIOPIA SIDAMO GRADE1 kawa ziarnista
PAPUA NOWA GWINEA (PNG) Sigri Estate kawa ziarnista
NIKARAGUA SHG ROYAL MOMOTOMBO kawa ziarnista
KOLUMBIA EXCELSO MEDELIN kawa ziarnista BIO
UGANDA AA MOUNT RWENZORI kawa ziarnista
MEKSYK CHIAPAS kawa ziarnista BIO
MEXICO ALTURA kawa ziarnista
ETHIOPIA DJIMMAH BIO kawa ziarnista
GUATEMALA SHB El JAGUAR kawa ziarnista
ETHIOPIA LIMU GRADE 2 kawa ziarnista
HONDURAS GENUINE MARCALA kawa ziarnista
EL SALVADOR BIO SHG EP Finca Las Nube – Micro Lot
Ziarnista kawa - 100% Arabica
Plantacyjna kawa to taka, która posiada metrykę z jasno określonym miejscem urodzenia. Wiedza o kraju pochodzenia, regionie, a nawet o plantacji kawy, z której pochodzi, jest fundamentem dobrej orientacji o jej jakości. Jest idealnym wyborem dla tych, którzy poszukują czegoś ponad standard i średnia jakość ich nie zadowala.
Odkryj świat ekskluzywnych kaw. Sto procent Arabica jest gwarancją wyjątkowego smaku.
Arabica w skrócie
Ziarna kawy Arabica pochodzą z krzewu kawowca nazywanego kawą arabską, z którego powstaje najszlachetniejszy gatunek kawy o tej samej nazwie. Kawa wysokiej jakości zachwyciła świat dzięki mniejszej zawartości kofeiny i szerokim wyborze delikatnych smaków i aromatów. Ziarna kawy Arabica pochodzą z plantacji uprawianych na wyższych wysokościach (600-2000 m n. m.), Roślina dorasta od 3 do 5 metrów i pierwszy plon daje po 6 latach. Ze względu na jej popularność uprawiana jest w większości plantacjach, kawa 100 % Arabica pokrywa blisko 75% produkcji kawy na świecie.
Owoce przypominają kolorem i wielkością wiśnie i są zwykle zbierane przez cały rok. Przetwarzane są poprzez mycie albo metodą suchą. Wysuszone pestki mają barwę szarozieloną i w tej postaci są wysyłane do krajów przeznaczenia. Palenia ziarna kawowego dokonuje się bezpośrednio przed sprzedażą. Podczas prażenia powstają w nasionach substancje nadające im charakterystyczny smak.
Kawa Arabica ma wiele odmian, z których każda charakteryzuje się innym zapachem, smakiem, wyglądem i wielkością ziaren kawy. Najczęściej spotykamy odmiany: Typica, Bourbon, Caturra, Mundo Nuovo, Maragogype, Pacamara, Gejsza.
Główne obszary uprawy
Ogólnie rzecz biorąc, im wyższa jest wysokość, tym bardziej jest aromatyczna kawa. Światowe plantacje kawy można podzielić na trzy obszary:
Ameryka (Kolumbia, Brazylia, Kostaryka, Gwatemala, Meksyk, Kuba, Haiti ...): Kawa jest średniej kwasowości, z szerokim zakresem smaków. Będziesz mile zaskoczony śladami owoców, czekolady, wanilii, orzechów, smak jest często ziemisty, aż delikatnie gorzki.
Wschodnia Afryka (Etiopia, Kenia, Tanzania): Kawa wyróżnia się charakterystycznym smakiem, świeżość, lekka słodycz przypominają wytrawne wino. Afrykańska plantacyjna kawa charakteryzuje się wysoką kwasowością.
Obszary Pacyfiku (Jawa, Sumatra, Nowa Gwinea): plantacyjna kawa jest często bogata i pełna. Zapach może być pikantny aż do ostrego.