

Świąteczna mieszanka espresso
Wszystkie odcienie zimy umieściliśmy w jednym akordzie kolędy. Limitowana edycja mieszanki espresso łączy w sobie cztery indywidualnie palone arabiki z odległych plantacji, pozwalając im tańczyć z łatwością i jednocześnie z doskonałą precyzją. Przynoszą doznania przeniknięte ciepłem i zimnem, energią i spokojem. Zima jest magiczna, a okres adwentu szczególnie. Nie skąpi czekolady, cynamonu i wanilii, hojnie rozrzucając borówki, porzeczki i pomarańcze. Po prostu spróbujcie, zdobędzie Was już przy pierwszej filiżance, sprawiając, że nawet potajemne jedzenie słodyczy stanie się świąteczną chwilą.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Mieszanka espresso z wyselekcjonowanych zimowych ziaren kawy charakteryzuje się wyjątkowością czterech arabik single origin. Prażąc każdą z nich osobno, aby nadać mieszance jej wyjątkowość, osiągnęliśmy niezwykłą harmonię ich smaków. Specyficzny sposób prażenia można rozpoznać zarówno po kolorze mieszanki - są zarówno jaśniejsze, jak i ciemniejsze ziarna - a przede wszystkim po niepowtarzalnym smaku. Na solidnej podstawie z ciemnej czekolady, wanilii i cynamonu (przywołującej zimową atmosferę), delikatnie rozwijają się świeże aromaty borówek, czarnej porzeczki i pomarańczy. W ustach pozostawia przyjemną, zrównoważoną wielowarstwowość.
Ta mieszanka nadaje się do przygotowania wszystkich rodzajów espresso, ale interesujące rezultaty można uzyskać również przy użyciu chemexu lub filtra.
Pochodzenie kawy
Gdybyśmy pisali książkę, byłaby to tetralogia. W przypadku mieszanki ziaren kawy Espresso Winter, będzie ona miała cztery rozdziały. W każdej z nich przedstawimy Wam jedną oryginalną arabikę. Na początek prażymy każdą odmianę osobno i w różnym stopniu. Prażyliśy je wiele razy i wielokrotnie. Spróbowali, odstawili i spróbowali ponownie. Aż wszystkie wybrane arabiki utworzyły jeden piękny akord smakowy. Przygotowana w ten sposób mieszanka espresso różni się od tzw. włoskiego espresso (którego wszystkie ziarna są bardzo ciemne - palarnia przygotowywała każdą odmianę kawy w tym samym czasie, w tej samej temperaturze, przez ten sam okres czasu) różni się obecnością różnokolorowych ziaren kawy.
Bardzo starannie wybraliśmy cztery kawy jednogatunkowe. Tak, aby odzwierciedlały charakterystykę zimowych dni, abyście mogli rozpoznać zapach mroźnych poranków i ciepłych popołudni pod kołdrą. Cieszcie się limitowaną edycją inspirowaną porą roku, kiedy natura jest uśpiona, ale wciąż jest tyle do odkrycia.
Jako pierwsza arabika Dominicana AA Juncalito z wysokich gór Republiki Dominikańskiej. Znana jest z produkcji naprawdę wspaniałej kawy. Ale w małych ilościach. Miejscowi rolnicy zapuszczają się w niedostępne tereny tylko kilka razy w roku, aby sprawdzić, przesadzić lub zebrać krzewy. Mogą zapomnieć o sztucznych nawozach czy opryskach. Nie wzięliby ich tak wysoko. Kawa dominikańska osiąga więc jakość kawy organicznej, choć nie ma jeszcze na to potwierdzenia. Bardziej niż pieczątka będzie nas jednak interesował smak. Kawa ta jest przyjemnie słodka, pomimo tego, że w jej smaku główną rolę odgrywają pomarańcze i grejpfruty. Podkreśla je lekko posmak czekolady, dzięki czemu całość brzmi harmonijnie i kompleksowo.
Druga w kolejności jest Java Jampit A/WP-1X Estates, arabika z wschodniej części egzotycznej Jawy. Wulkaniczna gleba i równikowe słońce nadały jej bogaty smak i sumienną obróbkę najwyższej jakości. Ta odmiana jest również uprawiana na wzgórzach, rolnicy zbierają tylko dojrzałe owoce, a ponieważ Jawa nie jest jeszcze w pełni zelektryfikowana, duża część lokalnej produkcji opiera się na tradycyjnej pracy ręcznej. Jednak wyniki są doskonałe! Kawa jest słodka, czekoladowa i aksamitnie waniliowa. W aromacie wyczuwalna jest lekka pikantność.
Pytacie, skąd wziął się cynamonowy posmak w mieszance espresso? Pochodzi z Indii Monsoon Malabar AA Grade, trzecia arabica, subtelnie ziemista, pikantna, cynamonowa. To właśnie to rośnie na wzgórzach indyjskiego wybrzeża, gdzie rolnicy sadzą również kardamon, goździki i właśnie cynamon. Jest ona również przetwarzana w specjalnym procesie monsunowym, który wydobywa z ziaren niepowtarzalny profil smakowy.
I wreszcie Kongo Kivu. Nie jest ostatnia, bo nie ma znaczenia. Wręcz przeciwnie, ta właśnie arabika jest zwieńczeniem całej mieszanki espresso. Dodaje pikanterii oraz nut ciemnych jagód i pomarańczy. Jej słodki owocowy posmak jest jednym z najbardziej niezapomnianych. Jest to odmiana pochodząca z małego gospodarstwa rodzinnego we wschodnich regionach Demokratycznej Republiki Konga. Plantacje są zakładane na terenach górskich, dzięki czemu podczas wzrostu krzewy kawy otrzymują zarówno promienie słoneczne, jak i wiatr. Chłodne, wilgotne noce zastępowane są gorącymi dniami. Dzięki temu tutejsza kawa zyskuje niezwykłą równowagę smakową.
Skład
Dominicana AA Juncalito
Java Jampit A/WP-1X Estates
Monsoon Malabar AA Grade
Kongo Kivu
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5-2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?
