BRAZYLIA DOLCE DIAMANTINA - kawa ziarnista
W obszarze, w którym narodziła się ta kawa, oprócz dzikiej przyrody można podziwiać diamenty. Tak, niektóre lokalizacje w brazylijskim Cerrado słyną z rzadkich minerałów. Podobnie jak ziarna kawy, które są jednymi z najbardziej poszukiwanych na świecie. Idealna Dolce Diamantina zachwyci również Wasze kubki smakowe - z charakterystyczną słodyczą, dobrym ciałem i delikatnym orzechowym zakończeniem.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Kawa Brazylia Dolce Diamantina nie zyskała popularności przez przypadek. Wyobraźcie sobie słodką kawę o doskonałym, bogatym ciele, przyjemnie niskiej kwasowości i długim posmaku, który sprawia, że czujecie się, jakbyście właśnie jedli ciasto orzechowo-karmelowe. Tak właśnie wygląda Dolce Diamantina. Jeden łyk to za mało.
Pochodzenie kawy
Powiedzmy Brazylia, a usłyszymy: piłka nożna, diamenty, kawa. Dla każdego interesujaca jest inna pozycja. Nas oczywiście najbardziej interesuje ta ostatnia. Kawa po brazylijsku to koncepcja. Nie tylko dlatego, że ma ponad 300 lat historii i pojawiła się w wielu filmach. Nie tylko dlatego, że prawdopodobnie popijał ją Beethoven lub Balzac. Ale głównie dlatego, że jest absolutnie wspaniała. W przypadku Dolce Diamantino za wspaniałe wrażenia smakowe damy rękę do ognia.
Republica Federativa do Brasil, jak brzmi oficjalna nazwa największego państwa Ameryki Południowej, produkuje ziarna kawy od połowy XVIII wieku. Obecnie dostarcza na rynek ponad 33 procent światowej kawy, ponad 73 procent brazylijskich zbiorów jest eksportowanych.
Kawoce rosną w Brazylii na wysokości od 400 do 1600 metrów. Ich czerwone jagody są zbierane od maja do września i zwykle są przetwarzane poprzez przemywanie (fully washed). Tak zwana metoda mokra poprawia przyjemną świeżość kawy oraz podkreśla jej naturalne owocowe i kwiatowe odcienie. Jak wygląda procedura? Najpierw pracownicy muszą przejść przez całe plantacje kawy i ręcznie zbierać najbardziej dojrzałe owoce. Wyglądają jak wiśnie, każda z dwoma ziarnami kawy ukrytymi pod skórą, w jasnym ciele.
Owoce wlewa się do specjalnych zbiorników z wodą, która doprowadza je do tak zwanego młyna. Pomiędzy płytami zgniatającymi uwalnia się łuski a częściowo także miąższ. Następnie podróżują do naczyń fermentacyjnych. Pozostają tam przez kilkadziesiąt godzin, aż pozostały miąższ rozpuści się i ziarna kawy zostaną całkowicie uwolnione. Spółdzielnia Exportadora Atlantica Doce Diamantina, z której pochodzą te zbiory Dolce Diamantina, ostatecznie wysuszyła zieloną kawę w bezpośrednim świetle słonecznym. Personel pokryje nimi betonowe tarasy i od czasu do czasu zgrabi je, aby nnie wytworzyła się pleśń i aby ziarna wysuszono równomiernie.
Warto również podkreślić, że kawa Dolce Diamantina charakteryzuje się dużym ziarnem. Kawę prażymy na stopień średnikawę, aby wydobyć z niej najpiękniejsze odcienie. Doskonale nadaje się zarówno do pakowych jak i automatycznych ekspresów do kawy, jak i do przygotowywania napojów przesączanych przez filtr czy w kawiarce.
Efekty kawy
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Potrzebujesz porady?
9. 6.