

KUBA ALTURA LAVADO EXCLUSIVE
Karaiby, cygara, rum ... Co jeszcze trzeba więcej wiedzieć o Kubie? Że tam rośnie doskonała kawa! W górach Sierra Maestra w południowo-wschodniej części wyspy jest uprawiana przez drobnych rolników. Dziewięćdziesiąt procent kubańskiej kawy pochodzi z zalesionych wzgórz rozłożonych wśród dolin dzikich rzek. Cudowne siedliska krasowe są obecnie chronione w ramach parków narodowych.
Skład
Arabica 100%Pianka i aromat kawy
Kuba Altura Lavado należy do Arabica z bardzo niską kwasowością. Smakosze będą zachwyceni wyważoną słodyczą, którą uzupełnia pikantny aromat naturalnego tytoniu, tak typowego dla Kuby. Pianka jest zwarta.
Pochodzenie kawy
Aby dowiedzieć się więcej o tej plantacyjnej kawie, musimy sobie wyobrazić krajobraz, w którym rośnie. Sierra Maestra jest jednym z najbardziej tradycyjnych miejsc uprawy kubańskich kaw. Szczyt rozciągający się w południowo-wschodniej części kraju, wydaje się jakby wprost podnosił się z oceanu. Jest najwyższy na wyspie i tam też leży najwyższa góra Kuby Pico Torquino - 1974 metrów. Ukrywał się tam i Fidel Castro po powrocie z wygnania w Meksyku w 1956 roku.
Burzliwa historia regionu nie zmienia faktu, że w Sierra Maestra panują doskonałe warunki klimatyczne do uprawy drzewa kawowca. Kawa jest zbierana na Kubie od połowy 18 wieku, jej produkcja osiągnęła szczyt w 19 i początku 20 wieku. Po rewolucji kubańskiej w 1959 roku doszło do nacjonalizacji przemysłu kawowego, rozpadu dużych gospodarstw oraz spadku wolumenu produkcji. Cała kubańska kawa jest obecnie eksportowana przez Cubaexport, która reguluje ceny i zakupy od małych producentów i przetwórców.
Ziarna kawowca są zbierane na Kubie od września do stycznia, a najczęściej i w największych ilościach w październiku i listopadzie. Rolnicy produkcję przetwarzają mokrą metodą. Dlatego ziarna są pięknie czyste i wyłuskane.
Kubańska kawa jest eksportowana do Japonii, Francji, Niemczech, Wielkiej Brytanii, Kanady i Nowej Zelandii. Interesujące jest to, że sami Kubańczycy mogą sobie kupić dwie uncje kawy co 15 dni.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
Kawę zmielić.
Na 1 kawę użyć co najmniej 1,5-2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
Kawę zalać wodą o temperaturze około 95 ° C

























Potrzebujesz porady?

2. 9.
28. 12.
28. 12.
17. 11.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

NIKARAGUA SHG JINOTEGA EP GRADE kawa ziarnista
