

INDIE MONSOON MALABAR AA GRADE kawa ziarnista
Najbardziej popularna, najbardziej ciekawa i najbardziej jakościowa. Kawa plantacyjna Monsoon Malabar AA zasłużyła na pierwsze miejsce wśród wszystkich kaw indyjskich. Unikatowy proces obróbki, którego wynikiem są piękne żółte ziarenka w smaku, w których możemy rozpoznać dym i ziemie, dodaje jej oryginalności. Zachęcamy do skosztowania kawy, która poddawana była wpływom wiatrów i deszczy monsunowych.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Kawa ta zwróci uwagę już wyglądem ziaren – ich wielkość jest zaskakująca. Fachowcy określają ją jako 18. Przed paleniem ziarna mają piękny żółty kolor, które po średnio intensywnym paleniu są jaśniejsze niż w przypadku większości kaw. Także smak jest wyjątkowy – nic słodziutkiego. Delikatną gorzkość i wyraźną ziemistość docenią prawdziwi koneserzy. Pianka jest jasna, lekka i spójna.
Pochodzenie kawy
Początki indyjskiej produkcji kawy datuje się na 1670 rok. Pomimo tego, że dwieście lat później dotknęła tamtejsze plantacje epidemia niszczącej rdzy, kraj wziął drugi oddech i do dziś eksportuje kawę o wysokiej jakości do dziś. Karnataka należy do miejsc pierwotnych, w których zaczęto sadzić kawowce. Chodzi o obszar nadmorski, na którego klimat wpływają częste monsuny i wiatry. Kawowce są sadzone w zacienionych i chronionych miejscach, często razem z kardamonem, goździkiem i cynamonem. Dzięki nim posiada kawa indyjska specyficzny smak i bogaty aromat. Na jej unikalności mają jednak udział także już wspomniane monsuny i mocny wiatr. Owoce kawowca są na Karnatace zbierane przez cały okres wegetacji tak, jak stopniowo dojrzewają. Ich obróbka ma pochodzenie w historycznym smaku kawy – kiedy ją przewożono na statkach, nasiąkała wilgocią i aromatem drewna i soli. Dlatego też dziś farmerzy wystawiają zebrane i wysuszone ziarenka na 7 tygodni na działanie ostrych monsunów i zimnych wiatrów. W ten sposób kawa zyskuje naprawdę niezastąpiony smak. Kawa indyjska jest najczęściej wywożona do Europy, Stanów Zjednoczonych i Japonii. Naszą plantacyjną kawę ziarnistą palimy dopiero tuż przed dokonaniem wysyłki do klienta. Dlatego jest zawsze świeża, pachnąca i smaczna.
Zalety kawy
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























19. 4.
22. 8.
23. 6.
16. 6.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

GWATEMALA - ANTIQUA SAN JUAN SCR90 kawa ziarnista
