

-
Kawa według kraju pochodzenia
- Kawa hawajska
- Kawa z Australii
- Kawa z Bali
- Kawa z Boliwii
- Kawa z Brazylii
- Kawa z Burundi
- Kawa z Dominikany
- Kawa z Ekwadoru
- Kawa z El Salvadoru
- Kawa z Etiopii
- Kawa z Gwatemali
- Kawa z Hondurasu
- Kawa z Indii
- Kawa z Indonezji i Jawy
- Kawa z Jamajki
- Kawa z Jemenu
- Kawa z Kamerunu
- Kawa z Kenii
- Kawa z Kolumbii
- Kawa z Kongo
- Kawa z Kostaryki
- Kawa z Malawi
- Kawa z Meksyku
- Kawa z Myanmar (Birma)
- Kawa z Nepalu
- Kawa z Nikaragui
- Kawa z Panamy
- Kawa z Papui Nowej Gwinei
- Kawa z Peru
- Kawa z Puerto Rico
- Kawa z Rwandy
- Kawa z Tanzanii
- Kawa z Timoru
- Kawa z Ugandy
- Kawa z Wietnamu
- Kawa z Zambii
- Kawa z Zimbabwe
- Kubańska kawa
- Pobřeží slonoviny káva
Potrzebujesz porady?

Dlaczego produkty od nas?
- Dowóz za darmo nad 99 zl.
- Zadowolonych klientów
- Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych
Rozpuszczalna kawa
Kawa rozpuszczalna zyskuje każdego roku coraz więcej klientów i często zastępuje ziarnistą kawę. Ludzie często sięgają po nią jako prostą i praktyczną alternatywę. Do produkcji kawy rozpuszczalnej wybierane są wyłącznie ziarna kawy 100% Arabica i Robusty. Metoda suszenia, to znaczy zamrażanie, jest… cały opis

MEKSYK kawa rozpuszczalna – mieszanka 100% arabiki i robusty

EKWADOR - liofilizowana kawa rozpuszczalna

PERU BIO liofilizowana kawa rozpuszczalan 100% arabica

EKWADOR 100% ROBUSTA - kawa rozpuszczalna

BEZKOFEINOWA ROZPUSZCZALNA KAWA PERU - BIO

TANZANIA BIO liofilizowana kawa rozpuszczalna 100% arabica

Indonezja BIO - kawa rozpuszczalna
Rozpuszczalna kawa
Kawa rozpuszczalna zyskuje każdego roku coraz więcej klientów i często zastępuje ziarnistą kawę. Ludzie często sięgają po nią jako prostą i praktyczną alternatywę. Do produkcji kawy rozpuszczalnej wybierane są wyłącznie ziarna kawy 100% Arabica i Robusty. Metoda suszenia, to znaczy zamrażanie, jest tutaj kosztowniejsza i lepszej jakości. W celu otrzymania 1 kg kawy instant jest potrzebna większa ilość ziarenek kawy niż przy produkcji plantacyjnej kawy i dlatego wytwarzanie jest bardziej kosztowne.
Obecnie prawdopodobnie największymi konsumentami kawy instant jest młodzież, a jeśli chodzi o kraj, kawa rozpuszczalna najpopularniejsza jest w Skandynawii i Wielkiej Brytanii.
Możemy zapewnić, że nasza kawa rozpuszczalna nie jest wytwarzana chemicznie, ani nie jest produktem naftowym. Pierwszą kawę instant wytworzono w 1901 roku w Stanach Zjednoczonych, a niedługo później zaczęła być łatwo dostępne na rynku. Rozmach w produkcji osiągnęła w ciągu 40 lat i od tego czasu jakość kawy rozpuszczalnej wzrasta.
Produkcja kawy rozpuszczalnej nie wymaga skomplikowanego procesu. Na początku produkcja jest taka sama jak produkcja ziarnistej kawy. Najpierw prażone, zmielone ziarna kawy parzy się w ogromnych zbiornikach, otrzymując skoncentrowany wywar. Poddaje się go filtrowaniu, czyszczeniu, a na koniec suszy przez wymrażanie w temperaturze –40°C. Tworzą się wtedy kryształki lodu, które potem usuwane są z zamrożonych granulek. Proces ten nazywa się liofilizacją, dzięki której pozostają tylko wysokiej jakości granulki rozpuszczalnej kawy zachowując w sobie większość fizycznych właściwości kawy i smak.
Drugi sposób polega na suszeniu wywaru z kawy gorącym powietrzem. Podczas tego procesu woda wyparowuje, a w zbiorniku pozostaje tylko sucha, sproszkowana kawa. Niestety, wadą tej metody jest to, że kawa rozpuszczalna wykonana tym sposobem traci pewne cechy charakterystyczne.