

DELIKATNY TANDEM - mieszanki espresso wybranych kaw ziarnistych
Kto nie chciałby nektarynkę, czekoladę i migdały w jednym małym kubku? Zwłaszcza gdy delikatnie i długo nakładają się na zmysły. Delikatny tandem przygotowaliśmy z selektywnych ziaren brazylijskiej i gwatemalskiej arabiki, który jest pięknie uzupełniony indyjską robustą. Za wspaniały smak espresso odpowiadają właściwości poszczególnych kaw i umiejętności roastra. Każdej z nich poświęcił swoją uwagę osobno, dokładnie tak jak potrzebowała. Napój o wyrafinowanym smaku jest idealny na chwile relaksu.
Skład
Arabica 85%, Robusta 15%Pianka i smak kawy
Ziarnista kawa espresso Delikatny tandem jest kojąca, lekka i delikatna. Dzięki precyzyjnemu dobraniu poczególnych składników przywita Was owocowy smak, w którym z łatwością odkryjecie słodycz nektarynek. Potem rozwinie się delikatna nuta ciemnej czekolady, a następnie prażonych migdałów. To ich ślad pozostanie w Waszych ustach przez bardzo długi czas. Dobrze zrównoważona kwasowość i goryczka, w tym wyjątkowo długi posmak, zapewnią niezwykłe, delikatne doznania. Ta mieszanka espresso jest idealna do zastosowania we wszystkich metodach przygotowania kawy.
Pochodzenie kawy
Jak i gdzie kawa dorastała, była zbierana i w jakich warunkach podróżowała odgrywa ważną rolę w jej smaku. Przed kolejnym kluczowym momentem selekcjonowana arabika i robusta dostają się w palarni. To właśnie tutaj zaczniemy od szczegółowego opisu espresso Delikatny Tandem. Prawie główną rolę w nim odgrywa roaster. Bez umiejętności, entuzjazmu i zabawy, w dobrym tego słowa znaczeniu nasz alchemik nie może tego zrobić. Ponadto w przypadku mieszanek espresso potrzebuje także niezwykłej pomysłowości i wieloletniego doświadczenia. Co jest takiego skomplikowanego w przygotowaniu mieszanki espresso? Postanowiliśmy oprzeć je na wyjątkowości każdego ze składników, który jednak musi rezonować w powstałej kompozycji. Każda single origin Speciality Coffee (kawy premium jednorodne arabika lub robusta) wymaga podczas prażenia określonej temperatury, czasu prażenia i prędkości przepływu powietrza przez prażalnik. Dlatego zawsze oba rodzaje prażymy oddzielnie, według określonego profilu prażenia. Jak dotąd palenie kawy w postaci jednego gatunku jest dość jasne. Jednak w mieszance espresso musimy dostosować wszystkie smaki, aby ogólna kompozycja nie wyglądała "kwadratowo", gorzko, sucho lub kwaśno. Rooaster musi zatem koncentrować się na specyficznym smaku i aromacie, tj.prażeniem niektóre tony kawy podkreślić, a inne ztłumić. Dlatego ziarna w tej mieszance są zarówno jaśniejsze, jak i ciemniejsze. Właśnie dlatego poprzez ich mieszanie mogliśmy przygotować pyszne, delikatne i zrównoważone espresso. Sposób naszego prażenia przypomina coraz bardziej popularny „styl skandynawski”, który opiera się na powolnym i dłuższym prażenu. Jednak jego rezultatem może być niepotrzebnie kwaśna kawa. Bardziej znane metody obejmują „włoskie prażenie” o typowym ciemnym kolorze ziarna i często gorzkim smaku. Nie skłaniam się też do robienia takiego espresso. Espresso Delikatny tandem składa się z kawy palonej osobno dzięki czemu uzyskana kompozycja smakowa daje wrażenie słodkich, owocowych i czekoladowych migdałów. Możecie przygotować z niej kawę na wiele sposobów. Klasycznie odpowiednia do automatycznych i kolbowych ekspresów do kawy, ale delikatne niuanse smakowe są świetne, gdy są stosowane na filtrze, w kawiarce, vacum potu i tym podobne. Większość „włoskich” lub „skandynawskich” prażonych mieszanek nie pozwala na takie doświadczenie i szerokie możliwości zastosowania.
Podczas gdy zwracamy szczególną uwagę na prażenie, zadbaliśmy również o wybór indywidualnych kaw dla tej mieszanki espresso. Aby uzyskać pełne informacje, podajemy krótki opis. Brazylijska arabika ma doskonałą opinię na całym świecie. O plantacje drzew kawowych dbają głównie drobni rolnicy, często wysoko w górach. Dzięki podłożu wulkanicznemu, czas nasłonecznienia i wilgotności produkują dosłownie aksamitną kawę. Smakuje słodko po owocach, często z nutami czekolady lub orzechów.
Gwatemala jest jednym z najlepszych producentów selektywnej arabiki. Małe plantacje występują głównie w południowo-zachodniej części kraju, w pagórkowatym krajobrazie splecionym z jaskiniami, rzekami i porośniętymi lasami. Na smak arabiki wpływają częste deszcze i czysta przyroda, staranne zbiory i przetwarzanie owoców kawowca. Ziarno z Gwatemali nadaje napojowi pełny smak, niską kwasowość i przyjemną owocowość.
Indyjska robusta przetwarzana na mokro, charakteryzuje się fantastycznie pełnym, gęstym smakiem przypominającym nawet budyń czekoladowy. Kawowce są uprawiane w cieniu, na niższych wysokościach i otoczone ogrodami z przyprawami i owocami, których aromat odzwierciedlenie odbija się w ziarnie.
Skład
Brazílie Doce Diamantina
Guatemala Santa Rosa
Indie Robusta Parchment AB
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

15. 12.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

GWATEMALA - ANTIQUA SAN JUAN SCR90 kawa ziarnista

BRAZYLIA DOLCE DIAMANTINA - kawa ziarnista
