Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

DELIKATNY TANDEM - mieszanki espresso wybranych kaw ziarnistych

Kod: 1527
Ocena: doskonały, 1 recenzje

Kto nie chciałby nektarynkę, czekoladę i migdały w jednym małym kubku? Zwłaszcza gdy delikatnie i długo nakładają się na zmysły.  Delikatny tandem przygotowaliśmy z selektywnych ziaren brazylijskiej i gwatemalskiej arabiki, który jest pięknie uzupełniony indyjską robustą. Za wspaniały smak espresso odpowiadają właściwości poszczególnych kaw i umiejętności roastra. Każdej z nich poświęcił swoją uwagę osobno, dokładnie tak jak potrzebowała. Napój o wyrafinowanym smaku jest idealny na chwile relaksu.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
178,7 zł /1000 g 17,9 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 24. 4. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Smak
Smak:
Gorzka czekolada, Migdałowy
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 85%, Robusta 15%

Pianka i smak kawy

Ziarnista kawa espresso Delikatny tandem jest kojąca, lekka i delikatna. Dzięki precyzyjnemu dobraniu poczególnych składników przywita Was owocowy smak, w którym z łatwością odkryjecie słodycz nektarynek. Potem rozwinie się delikatna nuta ciemnej czekolady, a następnie prażonych migdałów. To ich ślad pozostanie w Waszych ustach przez bardzo długi czas. Dobrze zrównoważona kwasowość i goryczka, w tym wyjątkowo długi posmak, zapewnią niezwykłe, delikatne doznania. Ta mieszanka espresso jest idealna do zastosowania we wszystkich metodach przygotowania kawy.

Pochodzenie kawy

Jak i gdzie kawa dorastała, była zbierana i w jakich warunkach podróżowała odgrywa ważną rolę w jej smaku. Przed kolejnym kluczowym momentem selekcjonowana arabika i robusta dostają się w palarni. To właśnie tutaj zaczniemy od szczegółowego opisu espresso Delikatny Tandem. Prawie główną rolę w nim odgrywa roaster. Bez umiejętności, entuzjazmu i zabawy, w dobrym tego słowa znaczeniu nasz alchemik nie może tego zrobić. Ponadto w przypadku mieszanek espresso potrzebuje także niezwykłej pomysłowości i wieloletniego doświadczenia. Co jest takiego skomplikowanego w przygotowaniu mieszanki espresso? Postanowiliśmy oprzeć je na wyjątkowości każdego ze składników, który jednak musi rezonować w powstałej kompozycji. Każda single origin Speciality Coffee (kawy premium jednorodne arabika lub robusta) wymaga podczas prażenia określonej temperatury, czasu prażenia i prędkości przepływu powietrza przez prażalnik. Dlatego zawsze oba rodzaje prażymy oddzielnie, według określonego profilu prażenia. Jak dotąd palenie kawy w postaci jednego gatunku jest dość jasne.  Jednak w mieszance espresso musimy dostosować wszystkie smaki, aby ogólna kompozycja nie wyglądała "kwadratowo", gorzko, sucho lub kwaśno. Rooaster musi zatem koncentrować się na specyficznym smaku i aromacie, tj.prażeniem niektóre tony kawy podkreślić, a inne ztłumić. Dlatego ziarna w tej mieszance są zarówno jaśniejsze, jak i ciemniejsze. Właśnie dlatego poprzez ich mieszanie mogliśmy przygotować pyszne, delikatne i zrównoważone espresso. Sposób naszego prażenia przypomina coraz bardziej popularny „styl skandynawski”, który opiera się na powolnym i dłuższym prażenu. Jednak jego rezultatem może być niepotrzebnie kwaśna kawa. Bardziej znane metody obejmują „włoskie prażenie” o typowym ciemnym kolorze ziarna i często gorzkim smaku. Nie skłaniam się też do robienia takiego espresso. Espresso Delikatny tandem  składa się z kawy palonej osobno dzięki czemu uzyskana kompozycja smakowa daje wrażenie słodkich, owocowych i czekoladowych migdałów. Możecie przygotować z niej kawę na wiele sposobów. Klasycznie odpowiednia do automatycznych i kolbowych ekspresów do kawy, ale delikatne niuanse smakowe są świetne, gdy są stosowane na filtrze, w kawiarce, vacum potu i tym podobne. Większość „włoskich” lub „skandynawskich” prażonych mieszanek nie pozwala na takie doświadczenie i szerokie możliwości zastosowania.

Podczas gdy zwracamy szczególną uwagę na prażenie, zadbaliśmy również o wybór indywidualnych kaw dla tej mieszanki espresso. Aby uzyskać pełne informacje, podajemy krótki opis. Brazylijska arabika ma doskonałą opinię na całym świecie. O plantacje drzew kawowych dbają głównie drobni rolnicy, często wysoko w górach. Dzięki podłożu wulkanicznemu, czas nasłonecznienia i wilgotności produkują dosłownie aksamitną kawę. Smakuje słodko po owocach, często z nutami czekolady lub orzechów.

Gwatemala jest jednym z najlepszych producentów selektywnej arabiki. Małe plantacje występują głównie w południowo-zachodniej części kraju, w pagórkowatym krajobrazie splecionym z jaskiniami, rzekami i porośniętymi lasami. Na smak arabiki wpływają częste deszcze i czysta przyroda, staranne zbiory i przetwarzanie owoców kawowca. Ziarno z Gwatemali nadaje napojowi pełny smak, niską kwasowość i przyjemną owocowość.

Indyjska robusta  przetwarzana na mokro, charakteryzuje się fantastycznie pełnym, gęstym smakiem przypominającym nawet budyń czekoladowy. Kawowce są uprawiane w cieniu, na niższych wysokościach i otoczone ogrodami z przyprawami i owocami, których aromat odzwierciedlenie odbija się w ziarnie.

Skład

Brazílie Doce Diamantina

Guatemala Santa Rosa

Indie Robusta Parchment AB

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki
Robusta
Efekty robusty

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

15. 12.

Ocena: doskonały
Świetnie! Ma piękną pianę, która utrzymuje się przez długi czas. Bardziej wyczuwam ciemną czekoladę niż migdały. Naprawdę bardzo dobra, warto spróbować.

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


WIELKIE TRIO - mieszanka espresso wybranych kaw ziarnistych
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

WIELKIE TRIO - mieszanka espresso wybranych kaw ziarnistych

Idealnie zrównoważony stosunek poszczególnych odmian kaw kenijskiej, indonezyjskiej i indyjskiej gwarantuje wyjątkowo wyśmienite espresso. Poszczególne rodzaje palimy, każdy w innym stopniu. Już na pierwszy rzut oka rozpoznacie jaśniejsze i ciemniejsze ziarna, a po skosztowaniu wyczujecie przyjemną lekkość i słodycz. Dzięki większej zawartości kofeiny i smakowi jabłek oraz gorzkiej czekolady doskonale sprawdza się na początku każdego nowego, wymagającego dnia. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
185,1 zł /1000 g 18,5 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 24. 4. 2024

ORZEŹWIAJĄCY KWARTET - mieszanki espresso wybranych kaw ziarnistych
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

ORZEŹWIAJĄCY KWARTET - mieszanki espresso wybranych kaw ziarnistych

Ilekroć będziecie mieć ochotę na prawdziwie satysfakcjonującą przyjemność, za każdym razem, gdy zatęsknicie za chwilami pogodnymi, jak ulotny uśmiech, zapraszamy tutaj. Mieszankę espresso „Orzeźwiający kwartet” docenicie w trakcie dni aktywnych, pracowitych, uprawiając sport i bawiąc się. Połączenie najwyższej jakości arabik z Brazylii i Gwatemali stworzyło czarującą i przyjemnie orzeźwiającą kawę. Poszczególne odmiany kawy są palone osobno tak, aby współbrzmiały w… Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
145,3 zł /1000 g 14,5 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 24. 4. 2024

WIOSENNA mieszanka espresso wybranych kaw ziarnistych
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

WIOSENNA mieszanka espresso wybranych kaw ziarnistych

Każda nutka jest inna, a jednak razem tworzą wspaniałą symfonię. Symfonię wiosenną. Mieszanka espresso z limitowanej edycji została tak stworzona, aby swoją kompozycją przywoływała młodzieńczość, wigor i świeżość wiosennych dni. Poprzez połączenie oddzielnie palonych jednorodnych arabik klasy premium uzyskaliśmy profil smakowy, który jest miodowy, zawiera elementy jaśminu i zachwyca nutami pomarańczy, wiśni i czekolady. Pachnie jak wiosna, jak kwiaty. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
183,2 zł /1000 g 18,3 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 24. 4. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »