-
Rodzaje kaw
- Ziarnista kawa - 100% Arabica
- Ziarnista kawa smakowa 100% Arabica
- Ziarnista kawa BIO
- Ziarnista kawa - 100% Robusta
- Ziarnista kawa bezkofeinowa
- Kawa bezkofeinowa ziarnista aromatyzowana
- Mieszanki Espresso
- Rozpuszczalna kawa
- Rozpuszczalna kawa smakowa
- Kawa na filtr, v60
- Cascara i produkty kawowe
- Zielona kawa
-
Kawa według kraju pochodzenia
- Guinejská káva
- Kawa hawajska
- Kawa Togo
- Kawa w Wenezueli
- Kawa z Australii
- Kawa z Bali
- Kawa z Boliwii
- Kawa z Brazylii
- Kawa z Burundi
- Kawa z Dominikany
- Kawa z Ekwadoru
- Kawa z El Salvadoru
- Kawa z Etiopii
- Kawa z Gwatemali
- Kawa z Hondurasu
- Kawa z Indii
- Kawa z Indonezji i Jawy
- Kawa z Jamajki
- Kawa z Jemenu
- Kawa z Kamerunu
- Kawa z Kenii
- Kawa z Kolumbii
- Kawa z Kongo
- Kawa z Kostaryki
- Kawa z Malawi
- Kawa z Meksyku
- Kawa z Myanmar (Birma)
- Kawa z Nepalu
- Kawa z Nikaragui
- Kawa z Panamy
- Kawa z Papui Nowej Gwinei
- Kawa z Peru
- Kawa z Puerto Rico
- Kawa z Rwandy
- Kawa z Tanzanii
- Kawa z Timoru
- Kawa z Ugandy
- Kawa z Wietnamu
- Kawa z Wybrzeża Kości Słoniowej
- Kawa z Zambii
- Kawa z Zimbabwe
- Kubańska kawa
Potrzebujesz porady?
Dlaczego produkty od nas?
- Dowóz za darmo nad 99 zl.
- Zadowolonych klientów
- Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych
Ziarnista kawa - 100% Arabica
Plantacyjna kawa to taka, która posiada metrykę z jasno określonym miejscem urodzenia. Wiedza o kraju pochodzenia, regionie, a nawet o plantacji kawy, z której pochodzi, jest fundamentem dobrej orientacji o jej jakości. Jest idealnym wyborem dla tych, którzy poszukują czegoś ponad standard i… cały opis
Z czasopisma o herbacie
- 1. Jak rozpoznać, czy kawa jest dobrej, czy złej jakości?
- 3. Kawa powinna być gorąca jak piekło, czarna jak diabeł i s
-
Bali (1)
-
Barma (1)
-
Boliwia (1)
-
Brazylia (10)
-
Burundi (1)
-
Ekwador (2)
-
Etiopia (8)
-
Guatemala (9)
-
Hawaje (1)
-
Honduras (7)
-
Indie (4)
-
Jamajka (1)
-
Java / Indonezja (5)
-
Kamerun (1)
-
Kenia (4)
-
Kolumbia (9)
-
Kongo (2)
-
Kostaryka (3)
-
Kuba (3)
-
Malawi (2)
-
Meksyk (3)
-
Nicaragua (5)
-
Panama (5)
-
Papua-Nowa Gwinea (4)
-
Peru (8)
-
Republika Dominikany (2)
-
Rwanda (2)
-
Salwador (4)
-
Tanzania (2)
-
Timor (1)
-
Uganda (1)
-
Wenezuela (1)
-
Wietnam (1)
-
Zambie (2)
-
Zimbabwe (1)
-
Bourbon (2)
-
Castillo (2)
-
Catimor (5)
-
Catuai (13)
-
Caturra (17)
-
Colombia (1)
-
Forest Coffee (2)
-
Geisha (1)
-
Heirloom (3)
-
Kents (3)
-
Maragogype (2)
-
Mixed Heirloom (1)
-
Mundo Nuovo (1)
-
Pacas (1)
-
Parainema (1)
-
Red Bourbon (1)
-
S-795 (1)
-
SL 34 (3)
-
Typica (12)
-
Varietal Geisha (4)
-
Villa Sarchi (1)
-
Yellow Bourbon (1)
-
mix (1)
-
Acatenango (1)
-
Acetanango (1)
-
Alta Mogiana (1)
-
Antigua Valley San Sebastián (1)
-
Antioquia (1)
-
Bahati (1)
-
Balsamo (1)
-
Barahona (1)
-
Baroida Estate (1)
-
Blue Mountains (1)
-
Boquete, Chiriqui (1)
-
Caffa (1)
-
Cajamarca (2)
-
Caldas (2)
-
Candela (1)
-
Central Cordilleras (1)
-
Cerrado (3)
-
Cerrado Mineiro (2)
-
Chanchamayo, Junin (1)
-
Chiapas (2)
-
Chiriqui (1)
-
Cibao (1)
-
Coban (1)
-
Cordigliera el Balsamo (1)
-
District Patrocinio (1)
-
Eastern Highlands (2)
-
Eastern Higlands Province (1)
-
El Paraiso (1)
-
Galapagy (1)
-
Gisenyi, Muteteli (1)
-
Goroka (1)
-
Granma (1)
-
Holulaloa, północna Kona (1)
-
Hrabstwo Murang’a (1)
-
Huila (2)
-
Ijen (1)
-
Jaramillo (1)
-
Java Sunda (1)
-
Jinotega (1)
-
Jinotega, Matagalpa (1)
-
Kaffa (1)
-
Kernataka (4)
-
Kintamani - Ulian (1)
-
Kirimino (1)
-
Kirinyaga (1)
-
La Paz (1)
-
Lam Dong (1)
-
Lintong Nihuta (1)
-
Loja (1)
-
Maracaibo (1)
-
Marcala (1)
-
Minas Gerais (2)
-
Mount Kilimanjaro (1)
-
Mt.Oldeani (1)
-
NARINO (1)
-
New Oriente (1)
-
Northern Provincie (1)
-
Nothern Provincie (1)
-
Nueva Segovia (3)
-
Nuevo Oriente (1)
-
Nyeri District (1)
-
Oku (1)
-
Oromia (1)
-
Oxapampa (1)
-
Paduak (1)
-
Pedregal (2)
-
Puno Norte (2)
-
Rainforest Cobán (1)
-
Rwenzori (1)
-
San Juan (1)
-
San Marcos (2)
-
San Martin (1)
-
San Pedro de Copan (1)
-
Santa Ana (2)
-
Santa Barbara (1)
-
Santa Cruz (1)
-
Santa Rosa (1)
-
Sao Paulo (1)
-
Sidamo (3)
-
Sierra Maestra (1)
-
Siguatepeque (1)
-
Southern Kivu (2)
-
Sul de Minas (2)
-
Tambopata (1)
-
Tarrazu (3)
-
Thyolo (1)
-
Toraja (2)
-
Turquino (1)
-
Villa Maria (1)
-
Wirunga (1)
-
Yirgacheffe (1)
-
Yirgacheffe, Konga (1)
-
(1)
-
1000-1600m (3)
-
1050 - 1800m (1)
-
1100 - 1300m (3)
-
1100 - 1400m (1)
-
1100 - 1800 m (3)
-
1100m (2)
-
1150 - 1300m (1)
-
1150-1500m (3)
-
1196m (1)
-
1200 - 1400 m (1)
-
1200m (7)
-
1200m - 1500m (1)
-
1250m (2)
-
1300 - 1500 m (3)
-
1300 - 1600m (1)
-
1300-1800m (3)
-
1300m (1)
-
1350 - 1400m (1)
-
1350 - 1470m (1)
-
1350-1750 m (2)
-
1350-2700m (1)
-
1350m (2)
-
1400 (1)
-
1400 - 1700m (1)
-
1400 - 1750m (1)
-
1450 - 1500m (1)
-
1450 - 1650m (1)
-
1450-1900m (1)
-
1500 (1)
-
1500 - 1700m (3)
-
1500m (4)
-
1500m- 2200m (1)
-
1540m (1)
-
1550m (1)
-
1600 (3)
-
1600-1700m (2)
-
1600m (3)
-
1700 - 2200m (1)
-
1700-2000 m (1)
-
1700m (7)
-
1708 - 1850m (1)
-
1750 - 1900m (1)
-
1800 (3)
-
1800 - 2000m (1)
-
1800m (6)
-
1830m (1)
-
1850 - 2055m (1)
-
1900m (4)
-
1950 - 2150m (1)
-
2150-2500m (1)
-
2180m (1)
-
2200m (2)
-
300-1520 (1)
-
400-800m (1)
-
700 m (1)
-
800 - 1500m (3)
-
850 - 1250m (1)
-
900 - 1500m (1)
-
900 - 1600m (1)
-
900 - 1650m (1)
-
900m (1)
-
940 - 1120 m (1)
-
985 - 1000m (1)
-
Ananas (1)
-
Borówki (2)
-
Brzoskwinia (1)
-
Cedr (1)
-
Charakterystyczny (1)
-
Cukier trzcinowy (1)
-
Cynamon (3)
-
Cytrus (8)
-
Cytrynowy (1)
-
Czekolada (2)
-
Czereśnia (1)
-
Czerwona porzeczka (1)
-
Delikatna (1)
-
Gorzka czekolada (7)
-
Granat (1)
-
Grejpfrut (1)
-
Gładka (1)
-
Jabłko (1)
-
Jaśminowa (3)
-
Jeżyny (1)
-
Kakao (5)
-
Karmel (19)
-
Kiwi (1)
-
Kokos (1)
-
Kwiatowy (6)
-
Kwiaty (3)
-
Limonka (1)
-
Mango (1)
-
Marcypan (2)
-
Melasa (2)
-
Migdałowy (4)
-
Miód (6)
-
Mleczna czekolada (4)
-
Nugat (2)
-
Nuty owoców pestkowych (1)
-
Orzech (8)
-
Orzech laskowy (1)
-
Orzechy (6)
-
Orzechy włoskie (2)
-
Owoce (41)
-
Owocowa (5)
-
Papaja (1)
-
Pikantny (1)
-
Pomarańcza (6)
-
Porzeczka (2)
-
Przyprawy (5)
-
Rum (1)
-
Silny (1)
-
Suszone owoce (2)
-
Słodki (8)
-
Trzcina cukrowa (1)
-
Tytoń (3)
-
Wanilia (1)
-
Wino (2)
-
Winogrona (4)
-
Winorośl (1)
-
Wiśnia (1)
-
Ziemisty (2)
-
Łagodny (1)
-
Śliwki (2)
-
Świeży (2)
PERU ALADINO DELGADO WASHED kawa ziarnista
GUATEMALA SHB BIO – KAWA ZIARNISTA
ETHIOPIA SIDAMOO MOCHA - kawa ziarnista
GUATEMALA LA PROVIDENCIA - Micro Lot
PAPUA NOWA GWINEA SHG PB (peaberry) - kawa ziarnista
TANZANIA AA KILIMANJARO RAINFOREST ALIANCE
Marcepanowo - pomarańczowa kawa ziarnista
HONDURAS SHG EP BIO - kawa ziarnista
ZIMBABWE AA kawa ziarnista
HONDURAS SHG BIO SWISS WATER DECAF - kawa ziarnista
Brazylia Cemorrado Chocolate Edition NY2 scr. 17/18
PANAMA SHG EP BOQUETE INDIAN BARU
Boliwia AA kawa ziarnista
INDONEZJA SULAWESI TORAJA KALOSSI GRADE 1
INDIE PLANTATION AA kawa ziarnista
KOLUMBIA EXCELSO NARINO - Micro Lot
MALAWI MZUZU kawa ziarnista
Kuba Turquino Lavado - kawa ziarnista
MYANMAR PADUAK WASHED AA (BARMA) - kawa ziarnista
WIETNAM LAM DONG ARABICA G1 – KAWA ZIARNISTA
INDONESIE SULAWESI SULOTCO ESTATE BIO - kawa ziarnista
INDONESIA BALI PARADISE - kawa ziarnista
WIOSENNA mieszanka espresso wybranych kaw ziarnistych
ETHIOPIA SIDAMO DURATO BOMBE - MICRO LOT
Ziarnista kawa - 100% Arabica
Plantacyjna kawa to taka, która posiada metrykę z jasno określonym miejscem urodzenia. Wiedza o kraju pochodzenia, regionie, a nawet o plantacji kawy, z której pochodzi, jest fundamentem dobrej orientacji o jej jakości. Jest idealnym wyborem dla tych, którzy poszukują czegoś ponad standard i średnia jakość ich nie zadowala.
Odkryj świat ekskluzywnych kaw. Sto procent Arabica jest gwarancją wyjątkowego smaku.
Arabica w skrócie
Ziarna kawy Arabica pochodzą z krzewu kawowca nazywanego kawą arabską, z którego powstaje najszlachetniejszy gatunek kawy o tej samej nazwie. Kawa wysokiej jakości zachwyciła świat dzięki mniejszej zawartości kofeiny i szerokim wyborze delikatnych smaków i aromatów. Ziarna kawy Arabica pochodzą z plantacji uprawianych na wyższych wysokościach (600-2000 m n. m.), Roślina dorasta od 3 do 5 metrów i pierwszy plon daje po 6 latach. Ze względu na jej popularność uprawiana jest w większości plantacjach, kawa 100 % Arabica pokrywa blisko 75% produkcji kawy na świecie.
Owoce przypominają kolorem i wielkością wiśnie i są zwykle zbierane przez cały rok. Przetwarzane są poprzez mycie albo metodą suchą. Wysuszone pestki mają barwę szarozieloną i w tej postaci są wysyłane do krajów przeznaczenia. Palenia ziarna kawowego dokonuje się bezpośrednio przed sprzedażą. Podczas prażenia powstają w nasionach substancje nadające im charakterystyczny smak.
Kawa Arabica ma wiele odmian, z których każda charakteryzuje się innym zapachem, smakiem, wyglądem i wielkością ziaren kawy. Najczęściej spotykamy odmiany: Typica, Bourbon, Caturra, Mundo Nuovo, Maragogype, Pacamara, Gejsza.
Główne obszary uprawy
Ogólnie rzecz biorąc, im wyższa jest wysokość, tym bardziej jest aromatyczna kawa. Światowe plantacje kawy można podzielić na trzy obszary:
Ameryka (Kolumbia, Brazylia, Kostaryka, Gwatemala, Meksyk, Kuba, Haiti ...): Kawa jest średniej kwasowości, z szerokim zakresem smaków. Będziesz mile zaskoczony śladami owoców, czekolady, wanilii, orzechów, smak jest często ziemisty, aż delikatnie gorzki.
Wschodnia Afryka (Etiopia, Kenia, Tanzania): Kawa wyróżnia się charakterystycznym smakiem, świeżość, lekka słodycz przypominają wytrawne wino. Afrykańska plantacyjna kawa charakteryzuje się wysoką kwasowością.
Obszary Pacyfiku (Jawa, Sumatra, Nowa Gwinea): plantacyjna kawa jest często bogata i pełna. Zapach może być pikantny aż do ostrego.