Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

GUATEMALA SHB BIO – KAWA ZIARNISTA

Kod: 1416
Ocena: bardzo dobra, 1 recenzje

Co powinniśmy wiedzieć o Gwatemali? To, że natkniemy się tutaj na jeziora, wulkany, dżungle, świątynie Majów i plaże. Również to, że lokalni plantatorzy produkują jedną z najlepszych środkowoamerykańskich kaw. Eksperci zaliczają ją to kaw typu gourmet i rozpływają się nad jej zrównoważonym smakiem i łagodną kwasowością. Przyjemna słodycz oraz połączenie czekolady, karmelu i zielonych jabłek z pewnością Was oczarują.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
177,7 zł /1000 g 17,8 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 23. 4. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Guatemala
Różnorodność
Różnorodność:
Bourbon
Region
Region:
New Oriente
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1800
Smak
Smak:
Czekolada, Owoce
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre
BIO
BIO:
Tak

Skład

Arabika BIO 100%

Pianka i smak kawy

Kawa Guatemala SHB BIO zachwyci najbardziej wymagających miłośników kawy, zwłaszcza tych, którzy dopiero poszukują ulubionego smaku. Jej smak jest harmonijny, przyjemnie słodkawy. Można w nim rozpoznać mleczną czekoladę, karmel i zielone jabłko. Niektórzy wyczuwają też orzeszki ziemne. Kawa ta doskonale nadaje się do zaparzania w aeropressie lub french pressie, w pełni rozwinie się również przygotowana w ekspresie kolbowym.

Pochodzenie kawy

Chociaż kawa uprawiana jest w Gwatemali dopiero od połowy XX wieku, to jest jedną z najlepszych wśród dostępnych na rynku. Państwo to położone w Ameryce Środkowej charakteryzuje się doskonałymi warunkami do uprawy krzewów kawowca. Temperatura waha się pomiędzy 16 a 32 °C, plantacje kawy znajdują się na wysokości od 500 do 5000 metrów nad poziomem morza. Na wysokościach powyżej 1500 metrów, plantatorzy muszą sadzić krzewy w miejscach zapewniających im ochronę przez zimnymi wiatrami północnymi. Długie i powolne dojrzewanie jagód kawowca w połączeniu z unikalnym składem minerałów w glebie przynosi doskonałe wyniki. Kawa uprawiana wysoko w górach jest niezwykle interesująca pod względem smaku. Region Mataquescuintla w Gwatemali zaczął się koncentrować na uprawie kawy w latach osiemdziesiątych poprzedniego stulecia. Uprawie krzewów kawowca poświęcają się prawie wyłącznie drobni plantatorzy a przetwarzanie ziaren w Mataquescuintla prowadzone jest przeważnie ręcznie, od października do marca. Owoce, czyli czerwone jagody są zbierane, a następnie przetwarzane. Wykorzystywany jest do tego tak zwany proces mokry. Jagody są wsypywane do wody i przetłaczane przez tarki. W ten sposób pozbawiane są skórki i w pewnym stopniu miąższu. Następnie są wsypywane do zbiorników fermentacyjnych. W nich w ciągu kilku dni rozpuszczają się pozostałości skórki i miąższu. Na zakończenie zielone ziarenka kawy należy wysuszyć. Gdy warunki pogodowe są sprzyjające proces ten przebiega w bezpośrednim słońcu. Na plantacjach przestrzega się zasad standardu BIO, oznacza to, że kawę uprawia się, zbiera, przetwarza i pakuje z poszanowaniem środowiska naturalnego. Nie używa się nawozów przemysłowych ani chemicznych środków ochrony roślin.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Ziarna mielimy na grubość odpowiednią do przygotowania wybranego rodzaju kawy.
  2. Do zaparzenia 1 filiżanki używamy co najmniej 1,5 – 2 łyżeczek (ok. 7 g) świeżo zmielonej kawy.
  3. Kawę zalewamy wodą o temperaturze około 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

26. 5.

Ocena: bardzo dobra
Kawa trochę bardziej kwaśna niż np. zamówiona przeze mne wcześniej Brazylia Santos, ale i tak jest bardzo dobra.

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


MEKSYK CHIAPAS kawa ziarnista BIO
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

MEKSYK CHIAPAS kawa ziarnista BIO

Meksykańska kawa z Chiapas jest uprawiana w cieniu. Najczęściej pod drzewami bananowca lub pod wierzchołkami wysokich drzew sosnowych. Dzięki temu mogą nie tylko dłużej, ale i wolniej dojrzewać. Rośliny kawy są bardziej odporne na szkodniki i utrzymują niezbędne nawodnienie. Uprawa ekologiczna w odniesieniu do otaczającej przyrody zachowuje różnorodność biologiczną w Chiapas i i daje pracę miejscowej ludności. Jak smakuje ta BIO kawa? Słodko, bogato, lekko przypomina morelę.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
183,8 zł /1000 g 18,4 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 23. 4. 2024

HONDURAS SHG EP BIO - kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

HONDURAS SHG EP BIO - kawa ziarnista

Ręcznie sortowana, w jakości BIO. Ziarenka z regionu o bogatych tradycjach w uprawie kawy należą do złotej czołówki światowych kaw. Charakteryzują się czystym, delikatnym i eleganckim smakiem ze zniewalającą nutką owocową. Jest to wynikiem uprawiania kawowców w południowo-zachodnim Hondurasie od długich dziesięcioleci. A dzięki panującym tu idealnym warunkom naturalnym może śmiało konkurować z krajami Ameryki Środkowej. Nie ma się czemu dziwić, ze kawa z La Paz wraz z… Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
159,6 zł /1000 g 16,0 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 23. 4. 2024

PERU SHB PICHANAKI GRADE 1 BIO - kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

PERU SHB PICHANAKI GRADE 1 BIO - kawa ziarnista

Prowincję słynącą z produkcji cytrusów i kawy odnajdziecie w centralnej części Peru. Pierwsi Europejczycy przybyli do Chanchamayo w połowie XVII wieku i założyli tam osadę. Obecnie kawę z wysokich Andów do Europy dostarcza się w dużych ilościach. Popularność zyskuje głównie ze względu na swój czekoladowy smak, zwieńczony kroplą soku cytrusowego, niską kwasowość i jakość BIO. Skosztujcie jednej z najlepszych peruwiańskich kaw!   Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
156,8 zł /1000 g 15,7 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 23. 4. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »