Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

GUATEMALA SHB BIO – KAWA ZIARNISTA

Kod: 1416
Ocena: bardzo dobra, 1 recenzje

Co powinniśmy wiedzieć o Gwatemali? To, że natkniemy się tutaj na jeziora, wulkany, dżungle, świątynie Majów i plaże. Również to, że lokalni plantatorzy produkują jedną z najlepszych środkowoamerykańskich kaw. Eksperci zaliczają ją to kaw typu gourmet i rozpływają się nad jej zrównoważonym smakiem i łagodną kwasowością. Przyjemna słodycz oraz połączenie czekolady, karmelu i zielonych jabłek z pewnością Was oczarują.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
111,1 zł /1000 g 11,1 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 2. 10. 2020
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Guatemala
Różnorodność
Różnorodność:
Bourbon
Region
Region:
New Oriente
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1800
Smak
Smak:
Owoce, czekolada
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre
BIO
BIO:
Tak

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Kawa Guatemala SHB BIO zachwyci najbardziej wymagających miłośników kawy, zwłaszcza tych, którzy dopiero poszukują ulubionego smaku. Jej smak jest harmonijny, przyjemnie słodkawy. Można w nim rozpoznać mleczną czekoladę, karmel i zielone jabłko. Niektórzy wyczuwają też orzeszki ziemne. Kawa ta doskonale nadaje się do zaparzania w aeropressie lub french pressie, w pełni rozwinie się również przygotowana w ekspresie kolbowym.

Pochodzenie kawy

Chociaż kawa uprawiana jest w Gwatemali dopiero od połowy XX wieku, to jest jedną z najlepszych wśród dostępnych na rynku. Państwo to położone w Ameryce Środkowej charakteryzuje się doskonałymi warunkami do uprawy krzewów kawowca. Temperatura waha się pomiędzy 16 a 32 °C, plantacje kawy znajdują się na wysokości od 500 do 5000 metrów nad poziomem morza. Na wysokościach powyżej 1500 metrów, plantatorzy muszą sadzić krzewy w miejscach zapewniających im ochronę przez zimnymi wiatrami północnymi. Długie i powolne dojrzewanie jagód kawowca w połączeniu z unikalnym składem minerałów w glebie przynosi doskonałe wyniki. Kawa uprawiana wysoko w górach jest niezwykle interesująca pod względem smaku. Region Mataquescuintla w Gwatemali zaczął się koncentrować na uprawie kawy w latach osiemdziesiątych poprzedniego stulecia. Uprawie krzewów kawowca poświęcają się prawie wyłącznie drobni plantatorzy a przetwarzanie ziaren w Mataquescuintla prowadzone jest przeważnie ręcznie, od października do marca. Owoce, czyli czerwone jagody są zbierane, a następnie przetwarzane. Wykorzystywany jest do tego tak zwany proces mokry. Jagody są wsypywane do wody i przetłaczane przez tarki. W ten sposób pozbawiane są skórki i w pewnym stopniu miąższu. Następnie są wsypywane do zbiorników fermentacyjnych. W nich w ciągu kilku dni rozpuszczają się pozostałości skórki i miąższu. Na zakończenie zielone ziarenka kawy należy wysuszyć. Gdy warunki pogodowe są sprzyjające proces ten przebiega w bezpośrednim słońcu. Na plantacjach przestrzega się zasad standardu BIO, oznacza to, że kawę uprawia się, zbiera, przetwarza i pakuje z poszanowaniem środowiska naturalnego. Nie używa się nawozów przemysłowych ani chemicznych środków ochrony roślin.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Ziarna mielimy na grubość odpowiednią do przygotowania wybranego rodzaju kawy.
  2. Do zaparzenia 1 filiżanki używamy co najmniej 1,5 – 2 łyżeczek (ok. 7 g) świeżo zmielonej kawy.
  3. Kawę zalewamy wodą o temperaturze około 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

26. 5.

Ocena: bardzo dobra
Kawa trochę bardziej kwaśna niż np. zamówiona przeze mne wcześniej Brazylia Santos, ale i tak jest bardzo dobra.
2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


EL SALVADOR BIO SHG EP Finca Las Nube – Micro Lot
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

EL SALVADOR BIO SHG EP Finca Las Nube – Micro Lot

Co to jest Las Nubes? Ogromna plantacja położona wysoko w górach. W roku 2005 została zniszczona przez erupcję wulkanu Ilamatepec, jednak po kilku latach udało się ją wskrzesić. Było to dobre posunięcie, ponieważ w innym przypadku nie wiedzielibyśmy, jak fantastycznie smakuje kawa z zachodniej części Salwadoru. Na szczęście nie pozbawiono nas tej możliwości. Ten, kto jej skosztuje, potwierdzi, że jest słodka, miodowo czekoladowa jak również lekko owocowa. Krótko mówiąc,… Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
105,6 zł /1000 g 10,6 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 2. 10. 2020

PERU SHB PICHANAKI GRADE 1 BIO - kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

PERU SHB PICHANAKI GRADE 1 BIO - kawa ziarnista

Prowincję słynącą z produkcji cytrusów i kawy odnajdziecie w centralnej części Peru. Pierwsi Europejczycy przybyli do Chanchamayo w połowie XVII wieku i założyli tam osadę. Obecnie kawę z wysokich Andów do Europy dostarcza się w dużych ilościach. Popularność zyskuje głównie ze względu na swój czekoladowy smak, zwieńczony kroplą soku cytrusowego, niską kwasowość i jakość BIO. Skosztujcie jednej z najlepszych peruwiańskich kaw!   Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
104,2 zł /1000 g 10,4 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 2. 10. 2020

BRAZYLIA POCOS DE CALDAS, MINAS GERAIS BIO kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

BRAZYLIA POCOS DE CALDAS, MINAS GERAIS BIO kawa ziarnista

Być może nie ma kraju, w którym kawa miałaby tak uprzywilejowaną pozycję. Brazylia uważa ją za tradycyjny napój; kawa serwowana jest na spotkaniu biznesowym, w restauracji lub na plaży. Mocna, gorąca i słodka. Jeśli jednak przygotujecie ją z ziaren regionu Minas Gerais, dowiecie się, jak dosłownie kawa może być „kolorowa”. Będziecie cieszyć się tonami miodu, czekolady, winogron i kwiatów. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
119,4 zł /1000 g 11,9 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 2. 10. 2020
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Prezent przy każdym zakupie | Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »