

PANAMA SHG EP BOQUETE INDIAN BARU
W Republice Panamy panuje klimat gorący i wilgotny, długie i białe plaże, wysokie góry pokryte mgłą. Kraj, który był w stanie zjednoczyć dwa oceany, jest uważany za najbogatszy w Ameryce Środkowej. A do jej kawy słusznie należy przysłówek naj - należy do najbardziej zrównoważonych smaków. Panamska produkcja o wysokiej jakości ceniona jest zwłaszcza przez Francuzów i Finów. Do ich krajów trafia większość zbiorów.
Skład
Arabica 100%Pianka i aromat kawy
Kawa Panama rośnie na glebach wulkanicznych. Można to rozpoznać w jej smaku. Charakteryzuje się bardzo dobrym zrównoważeniem, lekką kwasowością i nutą hibiskusa z owocami cytrusowymi. Pianka jest miękka, lekka i spójna.
Pochodzenie kawy
Boquete, który pojawił się w tytule tej kawy, to małe miasteczko, które obejmuje tereny zachodniej Panamy prowincji Chiriqui (około 60 km od granicy z Kostaryką). Dzięki nadmorskiej wysokości około 1200 metrów jego klimat jest chłodniejszy. Ponieważ obfituje w piękny krajobraz, w którym dominuje w pobliżu czynny wulkan Baru - najwyższy szczyt Panamy (3475 m n.p.m.), jest częstym celem turystów. Drugim powodem do odwiedzania regionu Chiriqui jest fantastyczna kawa uważana za jedną z najlepszych na świecie. Miejsce to w ostatnich latach staje się drugim domem dla wielu emerytów północnoamerykańskich i europejskich. Aż 14 procent mieszkańców to obcokrajowcy.
Popiół wulkaniczny wzbogaca glebę w Chiriqui składnikami mineralnymi i odżywczymi. Kto w kraju szuka plantacji kawy to w mig je znajdzie. Wszyscy znają kogoś, kto utrzymuje się uprawy kawy”. Mieszkańcy są z tego dumni– dzięki ich opiece kawa Panama zyskała światową renomę.
O wysokiej jakości kawy z Chiriqui świadczy tytuł: SHG (Strictly High Grown) oznacza, że jest uprawiana w wysokości nad poziomem morza powyżej 1300 metrów, powoli dojrzewa, a jej smak jest pełniejszy. EP (European Preparation) wskazuje, że zielone ziarna są sortowane ręcznie. Podczas tego procesu usuwane są wadliwe ziarna i ciała obce.
Kawa Panama SHG EP Boquete Indian Baru jest przetwarzana metodą na mokro. Po żniwach rolnicy wlewają całe owoce do zbiornika wodnego, gdzie są one myte, a następnie dojrzałe owoce zostają oddzielone od niedojrzałych lub uszkodzonych. Następnie owoce zostają obrane w specjalnych maszynach i wędrują do zbiorników fermentacyjnych. W ciągu 36 godzin trwa fermentacja, a tym samym naturalnym procesem chemicznym owoce pozbawione są od lepkich warstw i opakowań pergaminowych. Wreszcie ziarna są suszone, ostrożnie sortowane i pakowane.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę zmielić na odpowiednią grubość zgodną wybranej kawy.
- Użyj na jedną filiżankę kawy co najmniej 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
- Kawę zalać wodą w temperaturze około 95 ° C

























Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

KUBA ALTURA LAVADO EXCLUSIVE

DOMINICANA BARAHONA AA - kawa ziarnista
Przeglądaliście
