Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

EL SALVADOR BIO SHG EP Finca Las Nube – Micro Lot

Kod: 1417

Co to jest Las Nubes? Ogromna plantacja położona wysoko w górach. W roku 2005 została zniszczona przez erupcję wulkanu Ilamatepec, jednak po kilku latach udało się ją wskrzesić. Było to dobre posunięcie, ponieważ w innym przypadku nie wiedzielibyśmy, jak fantastycznie smakuje kawa z zachodniej części Salwadoru. Na szczęście nie pozbawiono nas tej możliwości. Ten, kto jej skosztuje, potwierdzi, że jest słodka, miodowo czekoladowa jak również lekko owocowa. Krótko mówiąc, doskonała.

 

Aktualnie niedostępny
DPD 11,0 zł
Inpost - kurier 11,0 zł
Paczkomat 10,0 zł
Duże opakowanie:
84,8 zł brutto
46,5 zł brutto
27,3 zł brutto
Małe opakowanie:
14,8 zł brutto
9,7 zł brutto
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Salwador
Różnorodność
Różnorodność:
Bourbon
Region
Region:
Santa Ana
Wysokość nad poziomem morza
Wysokość nad poziomem morza:
1300 - 1500 m
Smak
Smak:
Owoce, miód, orzechy
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre
BIO
BIO:
Tak

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Kawa El Salvador BIO SHG EP Finca Las dosłownie kryje w sobie gejzer wielu bardzo atrakcyjnych smaków. Bardzo szybko przekonacie się, że należy do grupy słodszych, po chwili uświadomicie sobie, że smakuje miodem i orzeszkami, aż w końcu na podniebieniu poczujecie posmak wiśni, brzoskwiń i melona. Podsumowując, w tej kawie odkryjecie wszystko, co lubicie najbardziej.

Pochodzenie kawy

Salwador jest najmniejszym i najgęściej zaludnionym krajem w Ameryce Środkowej. Jego gospodarka opiera się głównie na rolnictwie, a kawa jest jedną z najważniejszych upraw w Salwadorze. Panują tam doskonałe warunki do jej produkcji. Tropikalny klimat korzystnie wpływa na wegetację. Dodatkowo na tym obszarze zamiennie występują pory deszczowa i sucha, a wraz z wzrostem wysokości nad poziomem morza naturalne warunki zmieniają się, a średnia temperatura roczna maleje. Podłoże wulkaniczne dostarcza roślinom zrównoważoną ilość minerałów. Jednak wulkany w regionie Santa Ana, gdzie rośnie ta kawa, nie zawsze mają na nią pozytywny wpływ. Niektóre z nich są ciągle czynne i inicjują częste trzęsienia ziemi, powstawanie osuwisk oraz masowe emisje pyłu wulkanicznego. Jedna z takich klęsk żywiołowych uderzyła w plantacje kawy w 2005 roku. Plantacja Las Nubes (w tłumaczeniu „w obłokach”) była jedną z najbardziej poszkodowanych na wschodnim zboczu wulkanu Ilamatepec. Po erupcji plantatorzy pozostawili ziemię odłogiem na kilka lat, do momentu, aż warunki glebowe powróciły do normy. Stało się to w roku 2014, kiedy to na tym obszarze zasadzono krzewy kawowca odmiany Burbon. Krzewy kawowca z rodziny arabika, odmiany Burbon dają większe plony niż na przykład odmiany Typica a ich owoce wyróżniają się pełnymi ziarnami. W Las Nubes kawa jest uprawiana na prawie 380 hektarach. Dogląda jej Ernesto Lima. Ze swymi ludźmi uprawia i ręcznie zbiera kawę przestrzegając zasad rolnictwa ekologicznego. Stara się zwracać na to szczególną uwagę. Owoce kawy są przetwarzana z zastosowaniem tak zwanego przemywania, czyli pracownicy usuwają szypułki i miąższ w wodzie. Na początku czerwone owoce kawowca przeciskane są pod wodą przez tarki, a następnie uwolnione ziarenka poddawane są fermentacji w przeznaczonych do tego celu zbiornikach. Na koniec zielone ziarenka kawy suszy się, albo na słońcu, bądź w suszarkach bębnowych. Stosunek plantatora do przestrzegania zasad ekologicznej produkcji ukazują choćby i panele słoneczne, które zapewniają wystarczającą ilość energii elektrycznej dla funkcjonowania całej plantacji. Jeżeli chodzi o skróty w nazwie kawy, to SHG (Strictly High Grown) oznacza, że kawa jest uprawiana na wysokości 1300 metrów nad poziomem morza. Litery EP (Europe Preparation) informują o ręcznej selekcji ziarenek kawy, w trakcie której można bardziej precyzyjnie odseparować uszkodzone kawałki.

 

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użytkiem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.
  2. Na jedną kawę, należy użyć co najmniej 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
  3. Zalać wodą o temperaturze około 95 °C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


15% ZNIŻKA
PERU ANDES kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

PERU ANDES kawa ziarnista

Dla tych, którzy zawsze są w pogotowiu, żyją w dużym tempie, ale i dla tych, którzy lubią spędzać czas spokojnie w kawiarni, nigdzie się nie śpiesząc, przynosimy bogate i niepowtarzalne doznania kulinarne. Filiżanka kawy z Ameryki Południowej jest źródłem prawdziwej przyjemności - łączy popularne połączenie słodkiej czekolady i owoców z minimalistycznym orzechowym posmakiem. Niska kwasowość sprawia, że ta 100% Arabica zawiera w sobie przyjemną lekkość.  Więcej na szczegółach produktu
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 23. 5. 2019
Duże opakowanie:
71,7 zł brutto
39,8 zł brutto
23,7 zł brutto
Małe opakowanie:
13,0 zł brutto
8,7 zł brutto
Zemleć:

PERU SHB PICHANAKI GRADE 1 BIO - kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

PERU SHB PICHANAKI GRADE 1 BIO - kawa ziarnista

Prowincję słynącą z produkcji cytrusów i kawy odnajdziecie w centralnej części Peru. Pierwsi Europejczycy przybyli do Chanchamayo w połowie XVII wieku i założyli tam osadę. Obecnie kawę z wysokich Andów do Europy dostarcza się w dużych ilościach. Popularność zyskuje głównie ze względu na swój czekoladowy smak, zwieńczony kroplą soku cytrusowego, niską kwasowość i jakość BIO. Skosztujcie jednej z najlepszych peruwiańskich kaw!   Więcej na szczegółach produktu
Aktualnie niedostępny
Duże opakowanie:
84,8 zł brutto
46,5 zł brutto
27,3 zł brutto
Małe opakowanie:
14,8 zł brutto
9,7 zł brutto
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Obsługa klienta
Dla partnerów

Prezent przy każdym zakupie | Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »