EL SALVADOR BIO SHG EP Finca Las Nube – Micro Lot
Co to jest Las Nubes? Ogromna plantacja położona wysoko w górach. W roku 2005 została zniszczona przez erupcję wulkanu Ilamatepec, jednak po kilku latach udało się ją wskrzesić. Było to dobre posunięcie, ponieważ w innym przypadku nie wiedzielibyśmy, jak fantastycznie smakuje kawa z zachodniej części Salwadoru. Na szczęście nie pozbawiono nas tej możliwości. Ten, kto jej skosztuje, potwierdzi, że jest słodka, miodowo czekoladowa jak również lekko owocowa. Krótko mówiąc, doskonała.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Kawa El Salvador BIO SHG EP Finca Las dosłownie kryje w sobie gejzer wielu bardzo atrakcyjnych smaków. Bardzo szybko przekonacie się, że należy do grupy słodszych, po chwili uświadomicie sobie, że smakuje miodem i orzeszkami, aż w końcu na podniebieniu poczujecie posmak wiśni, brzoskwiń i melona. Podsumowując, w tej kawie odkryjecie wszystko, co lubicie najbardziej.
Pochodzenie kawy
Salwador jest najmniejszym i najgęściej zaludnionym krajem w Ameryce Środkowej. Jego gospodarka opiera się głównie na rolnictwie, a kawa jest jedną z najważniejszych upraw w Salwadorze. Panują tam doskonałe warunki do jej produkcji. Tropikalny klimat korzystnie wpływa na wegetację. Dodatkowo na tym obszarze zamiennie występują pory deszczowa i sucha, a wraz z wzrostem wysokości nad poziomem morza naturalne warunki zmieniają się, a średnia temperatura roczna maleje. Podłoże wulkaniczne dostarcza roślinom zrównoważoną ilość minerałów. Jednak wulkany w regionie Santa Ana, gdzie rośnie ta kawa, nie zawsze mają na nią pozytywny wpływ. Niektóre z nich są ciągle czynne i inicjują częste trzęsienia ziemi, powstawanie osuwisk oraz masowe emisje pyłu wulkanicznego. Jedna z takich klęsk żywiołowych uderzyła w plantacje kawy w 2005 roku. Plantacja Las Nubes (w tłumaczeniu „w obłokach”) była jedną z najbardziej poszkodowanych na wschodnim zboczu wulkanu Ilamatepec. Po erupcji plantatorzy pozostawili ziemię odłogiem na kilka lat, do momentu, aż warunki glebowe powróciły do normy. Stało się to w roku 2014, kiedy to na tym obszarze zasadzono krzewy kawowca odmiany Burbon. Krzewy kawowca z rodziny arabika, odmiany Burbon dają większe plony niż na przykład odmiany Typica a ich owoce wyróżniają się pełnymi ziarnami.
W Las Nubes kawa jest uprawiana na prawie 380 hektarach. Dogląda jej Ernesto Lima. Ze swymi ludźmi uprawia i ręcznie zbiera kawę przestrzegając zasad rolnictwa ekologicznego. Stara się zwracać na to szczególną uwagę. Owoce kawy są przetwarzana z zastosowaniem tak zwanego przemywania, czyli pracownicy usuwają szypułki i miąższ w wodzie. Na początku czerwone owoce kawowca przeciskane są pod wodą przez tarki, a następnie uwolnione ziarenka poddawane są fermentacji w przeznaczonych do tego celu zbiornikach. Na koniec zielone ziarenka kawy suszy się, albo na słońcu, bądź w suszarkach bębnowych. Stosunek plantatora do przestrzegania zasad ekologicznej produkcji ukazują choćby i panele słoneczne, które zapewniają wystarczającą ilość energii elektrycznej dla funkcjonowania całej plantacji. Jeżeli chodzi o skróty w nazwie kawy, to SHG (Strictly High Grown) oznacza, że kawa jest uprawiana na wysokości 1300 metrów nad poziomem morza. Litery EP (Europe Preparation) informują o ręcznej selekcji ziarenek kawy, w trakcie której można bardziej precyzyjnie odseparować uszkodzone kawałki.
Efekty kawy
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użytkiem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.
- Na jedną kawę, należy użyć co najmniej 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
- Zalać wodą o temperaturze około 95 °C.
Potrzebujesz porady?
10. 9.
4. 5.