HONDURAS SHG EP BIO - kawa ziarnista
Ręcznie sortowana, w jakości BIO. Ziarenka z regionu o bogatych tradycjach w uprawie kawy należą do złotej czołówki światowych kaw. Charakteryzują się czystym, delikatnym i eleganckim smakiem ze zniewalającą nutką owocową. Jest to wynikiem uprawiania kawowców w południowo-zachodnim Hondurasie od długich dziesięcioleci. A dzięki panującym tu idealnym warunkom naturalnym może śmiało konkurować z krajami Ameryki Środkowej. Nie ma się czemu dziwić, ze kawa z La Paz wraz z upływającym czasem zyskuje na rynku coraz większy zasięg i popularność.
Skład
Arabika BIO 100%Pianka i smak kawy
Kawa Honduras SHG EP BIO podzieli się z Wami swoim zrównoważonym smakiem, pełnym dojrzałych owoców. Z pewnością odczujecie delikatne muśnięcie owoców cytrusowych podkreślone karmelowym posmakiem. Kawa ta ma średnią kwasowość; ponieważ chodzi o arabikę, daje delikatną, jasną piankę.
Pochodzenie kawy
Już patrząc na nazwę łatwo rozpoznać, że w tym przypadku mamy zaszczyt poznać kawę o wyjątkowej jakości i wspaniałych parametrach. Skrót SHG (Strictly High Grown) świadczy o tym, że pochodzi z miejsc znajdujących się na dużych wysokościach nad poziomem morza, gdzie panują niższe temperatury, w takich właśnie warunkach uprawiana jest kawa. Dzięki temu owoce kawowca wolniej dojrzewają. Dlatego smak kawy jest pełniejszy a jakość mistrzowska. Skrót EP (Europe Preparation) informuje konsumenta o ręcznej selekcji ziarenek. W ten sposób plantatorzy zapewniają o absolutnej czystości zbiorów. Jeżeli chodzi o kraj, z którego pochodzi arabika Honduras SHG EP BIO, to należy wspomnieć, że choć Honduras jest małym państwem, to jednak jest piątym co do wielkości producentem kawy na świecie. Pomimo chorób, które dotknęły krzewy kawowca w ostatnich dziesięcioleciach, z biegiem czasu staje się on coraz potężniejszym dostawcą ziarenek kawy o najwyższej jakości.
Pierwsze krzewy kawowca zasadzono w Hondurasie końcem XIX wieku. Obecnie produkcją kawy zajmuje się ponad 100 tysięcy rodzinnych gospodarstw, 95 procent stanowią drobni plantatorzy a 70 procent upraw ma mniej niż 2 hektary powierzchni. Warto zauważyć, że średni wiek producentów kawy w Hondurasie spada. Młodzi plantatorzy uważają produkcję oraz handel kawą z dobrą inwestycję i jednocześnie potrafią utrzymać się na wyspecjalizowanych rynkach. Region La Paz jest położony w jednym z obszarów, słynącym z produkcji kawy. Marcala-Montecillos uprawia krzewy kawowca na wysokości około 1300 metrów nad poziomem morza, zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego. To znaczy, bez używania nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin. Główne zbiory przeprowadzane są w okresie od grudnia do kwietnia. Owoce kawowca są przetwarzane w procesie tak zwanego przemywania, czyli z wykorzystaniem wody. Zielone ziarenka suszy się za zwyczaj na słońcu.
Efekty kawy
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użytkiem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.
- Na jedną kawę, należy użyć co najmniej 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
- Zalać wodą o temperaturze około 95 °C.