Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Honduras SHG EP Los Geranios - kawa ziarnista jasno palona

Kod: 2146

Jasno palony „honduras” z pagórkowatego krajobrazu zanurzonego we mgle, to specjalność, na którą zdecydowanie powinniśmy znaleźć czas. Przygotowanie na filtrze to jeden z tych magicznych momentów, podobnie jak pierwszy łyk świeżo zaparzonej kawy. Kawa Honduras Arabica SHG EP Los Geranios jest bogata, przyjemnie cytrusowa i rozkosznie kwiatowa. Jasno palone ziarna nadają kawie prawdziwego piękna, dzięki czemu wyczuwalne są również nuty czekolady i orzechów.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
148,9 zł /1000 g 14,9 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 24. 5. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Honduras
Różnorodność
Różnorodność:
Catuai
Region
Region:
Siguatepeque
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1100 - 1300m
Smak
Smak:
Owoce, Gorzka czekolada, Orzechy
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Honduras SHG EP Los Geranios - jasno palone ziarna kawy charakteryzują się jasną kwasowością, uwodzicielskimi nutami winogron i kwiatową lekkością. Ponadto przygotowanie w filtrze lub V60 pozwala cieszyć się akcentami ciemnej czekolady i orzechów. Ogólnie rzecz biorąc, ta jasno palona kawa jest świeża, złożona i bogata.

Pochodzenie kawy 

Region Siquatepeque, położony w środkowej części Hondurasu, jest często spowity mgłą i lekkim deszczem. Krajobraz jest pagórkowaty i pokryty niekończącymi się lasami - kwitną tu krzewy kawowe. Ich owoce dojrzewają wolniej i w cieniu, dzięki czemu ziarna są niezwykle bogate w smaku. 

Jedną ze spółdzielni rolniczych na tym obszarze jest COHORSIL, która od ponad 40 lat zrzesza rolników, umożliwiając im przekazywanie i rozwijanie wielu praktyk rolniczych i specjalnych technik. Z tej spółdzielni pochodzi honduraska SHG EP Los Geranios, ręcznie zbierana i myta arabica odmiany Catuai. Są to rośliny o zwartym pokroju i wysokich wymaganiach glebowych, dające średnie plony, ale o bardzo dobrych właściwościach smakowych.

Hondurscy plantatorzy zbierają kawę od listopada do kwietnia, zwracając zawsze baczną uwagę na dojrzałość owoców i ich obróbkę. Jak już wspomnieliśmy, stosuje się tzw. metodę mokrą, polegającą na wsypaniu owoców kawowca do wody, po czym przeciska się je przez płytę zgniatającą, aby usunąć wierzchnią skórkę. Następnie kawa trafia do zbiorników fermentacyjnych. Podczas fermentacji miąższ otaczający zielone ziarna ulega rozpuszczeniu. Po kilku godzinach lub dniach kawę należy wyjąć, wypłukać, wyczyścić i wysuszyć. Zwykle rozkłada się ją na betonowych grządkach i pozostawia do swobodnego wyschnięcia, często grabiąc, aby zapobiec pleśnieniu zbiorów.

Jeszcze kilka lat temu kawa honduraska była kawą raczej niewartą uwagi. Zyskuje też na znaczeniu wśród światowych baristów dzięki rządowym inwestycjom w edukację, techniki przetwarzania i infrastrukturę. Stworzyło to nowe możliwości dla rolników, a eksport do sąsiedniej Gwatemali, gdzie wcześniej trafiała większość produkcji, w ciągu kilku lat rozszerzył się na USA, Japonię, Kanadę, Belgię, Koreę Południową i inne kraje.

Oznaczenie SHG (Strictly High Grown) w nazwie kawy jest stosowane w przypadku kawy pochodzącej z obszarów wysokogórskich, a litery EP wyjaśniają, że ziarna zostały przetworzone i ocenione zgodnie z europejskimi standardami.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


Kolumbie Embrujo Anaerobic Natural - Micro Lot
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

Kolumbie Embrujo Anaerobic Natural - Micro Lot

Czy wiecie, że embrujo to po hiszpańsku cud i magia? Teraz już wiecie. A kiedy spróbujecie arabiki Kolumbia Embrujo Anaerobic Natural, dowiecie się, dlaczego to słowo odgrywa główną rolę w jej nazwie. Jest naprawdę magiczna. Łączy w sobie tradycyjną uprawę i innowacyjne przetwarzanie. Dzięki fermentacji beztlenowej zyskała wyraźnie słodki, złożony smak i wyjątkowy, intensywny aromat. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »