

KOLUMBIA EXCELSO NARINO - Micro Lot
Jaka będzie kawa pochodząca z surowych gór Kolumbii? Wypróbujcie microlot Narino. Poczujecie ekskluzywną piankę, bogactwo czekolady, trzcinową słodycz a na zakończenie owocową świeżość. Wyjątkowy smak i aromat są dziełem surowych warunków połączonych z glebą wulkaniczną i troskliwym obchodzeniem się z kawowymi jagodami. Drobni plantatorzy potrafią zadbać o swoją kawę po mistrzowsku. Przekonajcie się o tym sami.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Kawa Kolumbia Excelso Narino jest naprawdę niezwykła. Jej bazę można określić jako średnią i zrównoważoną, w smaku wyczuwalna jest czekolada i trzcina cukrowa wzbogacone karmelem i delikatną nutką mandarynek.
Pochodzenie kawy
Wyobraźcie sobie wysokie pasmo górskie wyłaniające się z głębin Oceanu Spokojnego. Pomyślcie o ciepłym i wilgotnym klimacie, który wraz ze wzrostem wysokości nad poziomem morza przechodzi w chłodny z dużą ilością opadów. Wyobraźcie sobie dziką przyrodę. Teraz już wiecie jak wygląda zachodnia część Kolumbii, region Narino. W takich warunkach rosną krzewy kawowca uprawiane przez drobnych plantatorów. Ich praca nie jest łatwa, ponieważ, aby do nich dotrzeć muszą wspinać się po górach. Czerwone jagody kawowca są zbierane ręcznie, stopniowo, w zależności od tego, kiedy dojrzeją. Pierwsze krzewy kawowca w zasadzono w Kolumbii na początku 19-stego stulecia. O rozwój plantacji w północno-wschodnich regionach kraju zadbał ksiądz Francisco Romeo. Chodzą słuchy o tym, że w mieście Salazar de la Palmas każdy grzesznik po spowiedzi, w ramach pokuty miał obowiązek zająć się uprawą kawy. W połowie 19-stego stulecia, jednak kolumbijscy właściciele ziemscy porzucili uprawę kawy ze względu na rosnący popyt na tytoń i chininę. Ilość drobnych plantatorów kawy zaczęła się zwiększać po roku 1875. A w latach 1905–1935 wyraźnie temu dopomogła Federacion Nacional de Cafeteros de Columbia, organizacja skupiająca lokalnych rolników i drobnych plantatorów. Służyła pomocą w razie trudności logistycznych i handlowych, przy dużej różnorodności produktów, wspierała (i do dziś wspiera) utrzymanie wysokiej jakości zbiorów. Obecnie kawowce uprawiane są na wszystkich górskich pasmach w Kolumbii i dostarczają środków do życia dla ponad pół miliona lokalnych rodzin. Do „walki” o rozwój handlu kolumbijską kawą w 1958 roku National Federation of Coffee Growers of Columbia wysłała ważną osobistość Juana Valdeza. Zmyślny kolumbijski plantator w najróżniejszego typu reklamach wskazywał na wysoką jakość 100-procentowej kolumbijskiej kawy. Zachęcał do wybierania czystej kawy plantacyjnej zamiast mieszanek, powszechnie sprzedawanych w innych krajach. Nazwa Juan Valdez została przejęta przez wielu handlarzy kawą, więc spotkamy ich dziś nie tylko w Kolumbii, ale także w Chile, Kostaryce, Ekwadorze, Panamie, Kuwejcie, USA czy Hiszpanii.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista
