Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

KOLUMBIA EXCELSO NARINO - Micro Lot

Kod: 1406

Jaka będzie kawa pochodząca z surowych gór Kolumbii? Wypróbujcie microlot Narino. Poczujecie ekskluzywną piankę, bogactwo czekolady, trzcinową słodycz a na zakończenie owocową świeżość. Wyjątkowy smak i aromat są dziełem surowych warunków połączonych z glebą wulkaniczną i troskliwym obchodzeniem się z kawowymi jagodami. Drobni plantatorzy potrafią zadbać o swoją kawę po mistrzowsku. Przekonajcie się o tym sami.

Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 29. 1. 2020
DPD Dostarczymy do 29. 1. 2020 11,0 zł
Paczkomat Dostarczymy do 29. 1. 2020 10,0 zł
Duże opakowanie:
114,5 zł brutto
61,3 zł brutto
35,3 zł brutto
Małe opakowanie:
17,8 zł brutto
11,5 zł brutto
Zemleć:
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Kolumbia
Różnorodność
Różnorodność:
Bourbon
Region
Region:
NARINO
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1750 - 1900m
Smak
Smak:
Čokoláda, cukrová třtina
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Kawa Kolumbia Excelso Narino jest naprawdę niezwykła. Jej bazę można określić jako średnią i zrównoważoną, w smaku wyczuwalna jest czekolada i trzcina cukrowa wzbogacone karmelem i delikatną nutką mandarynek.

Pochodzenie kawy

Wyobraźcie sobie wysokie pasmo górskie wyłaniające się z głębin Oceanu Spokojnego. Pomyślcie o ciepłym i wilgotnym klimacie, który wraz ze wzrostem wysokości nad poziomem morza przechodzi w chłodny z dużą ilością opadów. Wyobraźcie sobie dziką przyrodę. Teraz już wiecie jak wygląda zachodnia część Kolumbii, region Narino. W takich warunkach rosną krzewy kawowca uprawiane przez drobnych plantatorów. Ich praca nie jest łatwa, ponieważ, aby do nich dotrzeć muszą wspinać się po górach. Czerwone jagody kawowca są zbierane ręcznie, stopniowo, w zależności od tego, kiedy dojrzeją. Pierwsze krzewy kawowca w zasadzono w Kolumbii na początku 19-stego stulecia. O rozwój plantacji w północno-wschodnich regionach kraju zadbał ksiądz Francisco Romeo. Chodzą słuchy o tym, że w mieście Salazar de la Palmas każdy grzesznik po spowiedzi, w ramach pokuty miał obowiązek zająć się uprawą kawy. W połowie 19-stego stulecia, jednak kolumbijscy właściciele ziemscy porzucili uprawę kawy ze względu na rosnący popyt na tytoń i chininę. Ilość drobnych plantatorów kawy zaczęła się zwiększać po roku 1875. A w latach 1905–1935 wyraźnie temu dopomogła Federacion Nacional de Cafeteros de Columbia, organizacja skupiająca lokalnych rolników i drobnych plantatorów. Służyła pomocą w razie trudności logistycznych i handlowych, przy dużej różnorodności produktów, wspierała (i do dziś wspiera) utrzymanie wysokiej jakości zbiorów. Obecnie kawowce uprawiane są na wszystkich górskich pasmach w Kolumbii i dostarczają środków do życia dla ponad pół miliona lokalnych rodzin. Do „walki” o rozwój handlu kolumbijską kawą w 1958 roku National Federation of Coffee Growers of Columbia wysłała ważną osobistość Juana Valdeza. Zmyślny kolumbijski plantator w najróżniejszego typu reklamach wskazywał na wysoką jakość 100-procentowej kolumbijskiej kawy. Zachęcał do wybierania czystej kawy plantacyjnej zamiast mieszanek, powszechnie sprzedawanych w innych krajach. Nazwa Juan Valdez została przejęta przez wielu handlarzy kawą, więc spotkamy ich dziś nie tylko w Kolumbii, ale także w Chile, Kostaryce, Ekwadorze, Panamie, Kuwejcie, USA czy Hiszpanii.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:
2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

Bajka dla smakoszy! Ta kawa plantacyjna z południowego wybrzeża Kuby może pochwalić się prawie zerową kwasowością i pełnym smakiem o widocznym czekoladowym i karmelowym zabarwieniu. Pasmo górskie Sierra Maestra, w którym się urodziła, dało jej słodki zapach miodu i cukru trzcinowego. Kiedy jej spróbujecie, odkryjecie w niej nuty dymu i rumu kubańskiego.  Więcej na szczegółach produktu
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 29. 1. 2020
Duże opakowanie:
124,8 zł brutto
66,5 zł brutto
38,2 zł brutto
Małe opakowanie:
19,2 zł brutto
12,2 zł brutto
Zemleć:

BRAZYLIA FAZENDA PAREDAO - Micro Lot
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

BRAZYLIA FAZENDA PAREDAO - Micro Lot

Kawa pochodząca z regionu Cerrado Mineiro słynie z intensywnego aromatu i miodowo-owocowego smaku. Ponadto region ten jako pierwszy w Brazylii zastrzegł sobie nazwę pochodzenia, więc nie ma wątpliwości, co do jakości tej kawy. Zwłaszcza dlatego, że plantacją opiekuje się Pedro Humberto Veloso, który uprawia kawę od 1977 roku. Ten micro lot można śmiało zaliczyć do kawowych delicji. Wypróbujcie! Więcej na szczegółach produktu
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 29. 1. 2020
Duże opakowanie:
98,7 zł brutto
53,5 zł brutto
31,0 zł brutto
Małe opakowanie:
15,8 zł brutto
10,3 zł brutto
Zemleć:

KOSTARIKA CATUAI HONEY - Micro Lot
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

KOSTARIKA CATUAI HONEY - Micro Lot

Hacienda Sonora jest położona w centralnej dolinie Kostaryki. Prawie 50 lat temu Alberto Guardia zaczął uprawiać krzewy kawowca u podnóża wulkanu Poás. Dzisiaj jego kawa może poszczycić się doskonałą reputacją. Jej produkcją obecnie zajmuje się syn Alberta, a biorąc pod uwagę opinie najlepszych światowych baristów, eksportuje kawę najwyższej klasy światowej. Wy także możecie rozkoszować się posmakiem czereśni, czekolady i orzeszków. Jednocześnie doświadczycie aksamitnej… Więcej na szczegółach produktu
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 29. 1. 2020
Duże opakowanie:
143,3 zł brutto
75,7 zł brutto
43,3 zł brutto
Małe opakowanie:
21,5 zł brutto
13,5 zł brutto
Zemleć:
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Obsługa klienta
Dla partnerów

Prezent przy każdym zakupie | Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »