

TANZANIA AA KILIMANJARO RAINFOREST ALIANCE
Jamhuri ya Muungano wa Tanzania. Tam uprawiają jedną z najlepszych kaw na świecie. Nie martw się, że nie znasz ich języka, że trudno to wymówić. Wystarczy się tą pełną, a także niezwykle subtelną pysznością spod Mount Kilimanjaro rozkoszować się siedząc w zaciszu fotela. Wypróbuj, od tylko tak bez pośpiechu, dla przyjemności.
Pianka i aromat kawy
Kawa tanzańska, podobnie jak produkty z sąsiedniej Kenii, ma wyjątkowo gęsty i zwarty smak. Jednocześnie jest delikatna, czyli łagodna, a przy uważnej degustacji ujawnia cytrusową i przyjemną kwasowość.
Pianka jest piękna, spójna i delikatna.
Pochodzenie kawy
Początkowo Tanganika i Zanzibar, dziś w skrócie Tanzania, kraj produkuje od 30 do 40 ton rocznie plantacyjnej kawy. O ich uprawy, zbiory i obróbki dbają drobni rolnicy.
Kawa była do tego górzystego kraju o wysokiej różnorodności biologicznej i wielości parków narodowych przywieziona w 16 wieku z Etiopii. Ale istnieją doniesienia, że doświadczenie z drzewami kawowymi mieli już rzedtem członkowie plemienia Haya z północno-zachodniej Tanzanii. Ziarna podobno dusili z ziołami i żuli jako środek energetyzujący.
Do ekspansji plantacyjnej kawy znacznie przyczyniła się niemiecka kolonizacja Tanzanii. Po pierwszej wojnie światowej, kraj przejęli Brytyjczycy i wprowadzili reformy rolne, rozszerzyli uprawę i przyczynili się do powstania spółdzielni kawowych, które powinne pomóc rolnikom uzyskać lepsze ceny zakupu kawy. W 1976 roku wszystko to połączyło się do dwóch firm, a rok później związki zawodowe całkowicie te firmy zniszczyły. Przez co produkcja kawy drastycznie ucierpiała. Z końcem 20 wieku rozpoczęły się w Tanzanii reformy mające na celu zwiększenie efektywności sprywatyzowanego systemu. Tanzanijska "Rada Kawy" rozpoczęła wydawać pozwolenia i licencje a uprawy i sprzedaże stały się w pełni niezależne. Kawa jest sprzedawana za pośrednictwem aukcji Moshi Coffe lub bezpośrednio.
Tanzania decydowała dla brytyjskiej nomenklatury o rodzaju kawy według wielkości i kształtu ziarna. Najwyższa jakość produkcyjna zyskuje symbol AA, A lub B. Na przeciwnym końcu stoi UG i tex.
Owoc kawowca przypominający wiśnie zbiera się w Tanzanii praktycznie przez cały rok, w zależności od tego, jak stopniowo dojrzewa. Krzewom sprzyja cień masywu górskiego Mt. Kilimandżaro. Chodzi o trzy uśpione wulkany, co znajduje odzwierciedlenie zarówno w składzie gleby i nazwie kawy.
Kawa jest przetwarzana metodą na mokro. Metoda ta polega na wrzuceniu jagód do specjalnej maszyny, w której obracające się płyty lub bębny zgniatają owoce, a poddana wysokiemu ciśnieniu woda wypłukuje ziarna z miąższu i łupiny. Następnie jagody są wrzucone do fermentacyjnych beczek. Tam, dzięki działaniu enzymów naturalnie usuwają się resztki skorupy. Kawa jest suszona, sortowana i pakowana.
Większość eksportu kawy z Tanzanii trafia do Japonii, Włoch i USA. Innymi ważnymi klientami są także Niemcy.
Przy uprawie kawy w Tanzanii zatrudnia się około 400.000 rodzin, a całość tego biznesu bezpośrednio wpływa na życie 2,4 miliona mieszkających tam ludzi.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
Kawę zmielić na grubość zgodną wybranej kawy.
Użyj na jedną filiżankę kawy co najmniej 1,5-2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
Kawę zalać wodą o temperaturze około 95 ° C

























Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BRAZYLIA YELLOW B. FAZENDA DA LAGOA

KENIA AA SUPERSTAR kawa ziarnista
