Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Pon-Pt 7-17 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

TANZANIA AA KILIMANJARO RAINFOREST ALIANCE

Kod: 784

Jamhuri ya Muungano wa Tanzania. Tam uprawiają jedną z najlepszych kaw na świecie. Nie martw się, że nie znasz ich języka, że trudno to wymówić. Wystarczy się tą pełną, a także niezwykle subtelną pysznością spod Mount Kilimanjaro rozkoszować się siedząc w zaciszu fotela. Wypróbuj, od tylko tak bez pośpiechu, dla przyjemności.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
180,4 zł /1000 g 18,0 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 7. 5. 2025
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Tanzania
Różnorodność
Różnorodność:
Bourbon
Region
Region:
Mount Kilimanjaro
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1700m
Smak
Smak:
Cytrus, Delikatna
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Pianka i aromat kawy

Kawa tanzańska, podobnie jak produkty z sąsiedniej Kenii, ma wyjątkowo gęsty i zwarty smak. Jednocześnie jest delikatna, czyli łagodna, a przy uważnej degustacji ujawnia cytrusową i przyjemną kwasowość.

Pianka jest piękna, spójna i delikatna.

Pochodzenie kawy

Początkowo Tanganika i Zanzibar, dziś w skrócie Tanzania, kraj produkuje od 30 do 40 ton rocznie plantacyjnej kawy. O ich uprawy, zbiory i obróbki dbają drobni rolnicy.

Kawa była do tego górzystego kraju o wysokiej różnorodności biologicznej i wielości parków narodowych przywieziona w 16 wieku z Etiopii. Ale istnieją doniesienia, że doświadczenie z drzewami kawowymi mieli już rzedtem członkowie plemienia Haya z północno-zachodniej Tanzanii. Ziarna podobno dusili z ziołami i żuli jako środek energetyzujący.

Do ekspansji plantacyjnej kawy znacznie przyczyniła się niemiecka kolonizacja Tanzanii. Po pierwszej wojnie światowej, kraj przejęli Brytyjczycy i wprowadzili reformy rolne, rozszerzyli uprawę i przyczynili się do powstania spółdzielni kawowych, które powinne pomóc rolnikom uzyskać lepsze ceny zakupu kawy. W 1976 roku wszystko to połączyło się do dwóch firm, a rok później związki zawodowe całkowicie te firmy zniszczyły. Przez co produkcja kawy drastycznie ucierpiała. Z końcem 20 wieku rozpoczęły się w Tanzanii reformy mające na celu zwiększenie efektywności sprywatyzowanego systemu. Tanzanijska "Rada Kawy" rozpoczęła wydawać pozwolenia i licencje a uprawy i sprzedaże stały się w pełni niezależne. Kawa jest sprzedawana za pośrednictwem aukcji Moshi Coffe lub bezpośrednio.

Tanzania decydowała dla brytyjskiej nomenklatury o rodzaju kawy według wielkości i kształtu ziarna. Najwyższa jakość produkcyjna zyskuje symbol AA, A lub B. Na przeciwnym końcu stoi UG i tex.

Owoc kawowca przypominający wiśnie zbiera się w Tanzanii praktycznie przez cały rok, w zależności od tego, jak stopniowo dojrzewa. Krzewom sprzyja cień masywu górskiego Mt. Kilimandżaro. Chodzi o trzy uśpione wulkany, co znajduje odzwierciedlenie zarówno w składzie gleby i nazwie kawy.

Kawa jest przetwarzana metodą na mokro. Metoda ta polega na wrzuceniu jagód do specjalnej maszyny, w której obracające się płyty lub bębny zgniatają owoce, a poddana wysokiemu ciśnieniu woda wypłukuje ziarna z miąższu i łupiny. Następnie jagody są wrzucone do fermentacyjnych beczek. Tam, dzięki działaniu enzymów naturalnie usuwają się resztki skorupy. Kawa jest suszona, sortowana i pakowana.

Większość eksportu kawy z Tanzanii trafia do Japonii, Włoch i USA. Innymi ważnymi klientami są także Niemcy.

Przy uprawie kawy w Tanzanii zatrudnia się około 400.000 rodzin, a całość tego biznesu bezpośrednio wpływa na życie 2,4 miliona mieszkających tam ludzi.


Smak i aromat

Kawa delikatnie palona oferuje bogatszy i bardziej złożony profil smakowy. Zachowuje więcej oryginalnych niuansów charakterystycznych dla regionu uprawy, w tym nuty owocowe, kwiatowe i orzechowe.

Korzyści zdrowotne

W szczególności, wysokiej jakości kawa palona z uwzględnieniem jej idealnego profilu, może zawierać wyższe poziomy przeciwutleniaczy, takich jak kwas chlorogenowy i inne związki fenolowe. Substancje te mają działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Niepalona kawa premium jest również łagodniejsza dla żołądka, ponieważ zawiera mniej kwasów, które mogą powodować podrażnienia.

Przyjazność dla środowiska

Kawa z plantacji jest często uprawiana z większym szacunkiem dla środowiska, z naciskiem na zrównoważoną uprawę i sprawiedliwy handel, co może mieć pozytywny wpływ na plantatorów i ich społeczności.

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

Kawę zmielić na grubość zgodną wybranej kawy.

Użyj na jedną filiżankę kawy co najmniej 1,5-2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.

Kawę zalać wodą o temperaturze około 95 ° C

Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Danutą!
+48 669 731 168
danuta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


BRAZYLIA YELLOW B. FAZENDA DA LAGOA
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

BRAZYLIA YELLOW B. FAZENDA DA LAGOA

Bardzo dobra, bardzo pachnąca i słodka jak czekolada. Kawa z popularnej brazylijskiej plantacji Fazenda da Lagoa (Farm w pobliżu jeziora) jest jedną z najbardziej popularnych na świecie. Dojrzewa w łonie lasów deszczowych, w otoczeniu gór i jezior krystalicznych.  Palenie kawy musi być umiarkowanie intensywne, aby zachować jej „gładkie ciało“ i owocowy aromat.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
186,0 zł /1000 g 18,6 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 7. 5. 2025

KENIA AA SUPERSTAR kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

KENIA AA SUPERSTAR kawa ziarnista

Superstar AA przygotuje wam bardzo intensywną przygodę kofeinową. Ta 100% Arabica z Kenii to gwarancja wyraźnego aromatu, przyjemnej kwasowości i owocowej harmonii. Jedwabną miękkość pokochasz tuż po pierwszym łyku. Po drugim przekonasz się, że wybrałeś najlepszą. Trzecia degustacja kawy wzniesie cię wysoko nad ziemią.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
216,0 zł /1000 g 21,6 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 7. 5. 2025

15% ZNIŻKA
GWATEMALA - ANTIQUA SAN JUAN SCR90 kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

GWATEMALA - ANTIQUA SAN JUAN SCR90 kawa ziarnista

Popularną odmianę Bourbon charakteryzują małe i regularne ziarna, kwasowość i pełna intensywność. Plantacyjnej kawy Gwatemali nie może zabraknąć na twojej półce wśród ulubionych smakołyków. Niezwykle intensywny, owocowy aromat i średni stopień prażenia – smakuje jak małe ristretto i klasyczne espresso.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
162,7 zł /1000 g 138,3 zł /1000 g 13,8 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 7. 5. 2025
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »