Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

DOMINICANA BARAHONA AA - kawa ziarnista

Kod: 1365

Z niewielką przesadą możemy powiedzieć, że gdyby Piraci z Karaibów pili kawę, musiałby to być właśnie ta. Prawda jest taka, że Republika Dominikańska uprawia kawę dopiero od 1720 roku, kiedy powoli zakończyła się złota era potężnych morskich wilków. A szkoda, ponieważ arabika z regionu Barahona to idealna kompozycja, pyszny smak i oszałamiający zapach. Kawa prawdziwych tropików nie tłumi owoców, czekolady czy orzechów. Piratom z pewnością by smakowała. Wam pewnie też będzie smakować.

Aktualnie niedostępny
DPD 11,0 zł
Paczkomat 10,0 zł
Duże opakowanie:
120,0 zł brutto
64,2 zł brutto
37,2 zł brutto
Małe opakowanie:
19,5 zł brutto
12,3 zł brutto
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Republika Dominikany
Różnorodność
Różnorodność:
Typica
Region
Region:
Barahona
Wysokość nad poziomem morza
Wysokość nad poziomem morza:
800 - 1500m
Smak
Smak:
Czekolada, owoce
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Kawa Dominican Barahona AA wyróżnia się nie tylko dużymi, podobnej wielkości ziarnami, ale również bogatym profilem smakowym, w którym można rozpoznać pomarańcze, czekoladę, migdały, orzechy i miód. Aromat daje wrażenie charakterystycznych przypraw i kwiatów. Lekko kwaśna arabica smakuje doskonale jako filtrowana lub przygotowana w aeropressie. Ma delikatny i jednoczesnie gęsty krem.

Pochodzenie kawy

Barahona to region znany również jako Santa Cruz de Barahona, położony na południu Republiki Dominikany. Jest to jeden z najważniejszych obszarów w kraju, miejsce docelowe turystów i miejsce, w którym uprawiają słynną kawę. Można powiedzieć, że przez cały rok temperatury tutaj utrzymują się na tym samym poziomie. W styczniu temperatura wynosiła średnio 24,8 ° C, w lipcu 28 ° C. Od maja do czerwca i od września do października przychodzi więcej intensywniejszych opadów. Wysokie położenie  plantacji kawy, wraz z doskonałymi warunkami klimatycznymi, daje rolnikom możliwość uprawy kawy o naprawdę wyjątkowym smaku. Nie na darmo, Barahona wśród smakoszy, jest uważana za jedną z najlepszych kawy z górnej półki.

Dominikana eksportuje tylko 20 procent swojej całkowitej produkcji rocznie (co stanowi około 25 tysięcy ton), głównie z powodu wysokiej konsumpcji krajowej. Najbardziej uprawiana odmiana to Typica, zbiór kawy odbywa się zwykle w okresie od października do czerwca, a większość gospodarstw uprawia kawowce na plantacjach o powierzchni do 8 akrów. Oprócz regionu Barahony, ziarna kawy są również uprawiane na obszarach Bani, Cibao, Ocoa, Neyba i Valdesia. Dominikanie produkują kawę od 1720 roku, a w obecnym czasie głównie ekologicznie i w cieniu sosen, macadamia i guawy.

Owoce kawowców są przetwarzane w gospodarstawach tzw. mokrym sposobem. Oznacza to, że dojrzałe kawowe owoce są wysypane przez pracowników do zbiorników wodnych, a następnie wytłaczane miażdżącymi blaszkami w celu usunięcia łusek kawowych. Następnie w naczyniach do fermentacji, poddawają je fermentacji, a na koniec suszą w suszarkach lub słońcu.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2.  Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3.  Kawę należy zalać wodą o temperaturze cca 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


BRAZYLIA YELLOW B. FAZENDA DA LAGOA
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

BRAZYLIA YELLOW B. FAZENDA DA LAGOA

Bardzo dobra, bardzo pachnąca i słodka jak czekolada. Kawa z popularnej brazylijskiej plantacji Fazenda da Lagoa (Farm w pobliżu jeziora) jest jedną z najbardziej popularnych na świecie. Dojrzewa w łonie lasów deszczowych, w otoczeniu gór i jezior krystalicznych.  Palenie kawy musi być umiarkowanie intensywne, aby zachować jej „gładkie ciało“ i owocowy aromat.  Więcej na szczegółach produktu
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 28. 3. 2019
Duże opakowanie:
110,0 zł brutto
59,2 zł brutto
34,3 zł brutto
Małe opakowanie:
18,2 zł brutto
11,7 zł brutto
Zemleć:

JAVA JAMPIT kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

JAVA JAMPIT kawa ziarnista

"Odświeża pamięć i oczyszcza skórę," tak zdefiniował kawę tysiąc lat temu średniowieczny perski uczony Ibn Sina. W Europie na początku była sprzedawana jako lekarstwo i nie każdy mógł sobie pozwolić na jej kupno. Dopiero, gdy na rynek trafiło więcej kawy, cena się obniżyła. Orzeźwiający napój stał się wielkim bestsellerem. Obecnie możemy wybierać spośród wielu rodzajów – dziś na przykład wyjątkową delikatność z wyspy Jawa. Więcej na szczegółach produktu
Aktualnie niedostępny
Duże opakowanie:
135,7 zł brutto
72,0 zł brutto
41,5 zł brutto
Małe opakowanie:
21,7 zł brutto
13,5 zł brutto
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.

15% ZNIŻKA
KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

Bajka dla smakoszy! Ta kawa plantacyjna z południowego wybrzeża Kuby może pochwalić się prawie zerową kwasowością i pełnym smakiem o widocznym czekoladowym i karmelowym zabarwieniu. Pasmo górskie Sierra Maestra, w którym się urodziła, dało jej słodki zapach miodu i cukru trzcinowego. Kiedy jej spróbujecie, odkryjecie w niej nuty dymu i rumu kubańskiego.  Więcej na szczegółach produktu
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 28. 3. 2019
Duże opakowanie:
98,7 zł brutto
53,5 zł brutto
31,2 zł brutto
Małe opakowanie:
16,7 zł brutto
10,7 zł brutto
Zemleć:
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Obsługa klienta
Dla partnerów

Prezent przy każdym zakupie | Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »