

DOMINICANA BARAHONA AA - kawa ziarnista
Z niewielką przesadą możemy powiedzieć, że gdyby Piraci z Karaibów pili kawę, musiałby to być właśnie ta. Prawda jest taka, że Republika Dominikańska uprawia kawę dopiero od 1720 roku, kiedy powoli zakończyła się złota era potężnych morskich wilków. A szkoda, ponieważ arabika z regionu Barahona to idealna kompozycja, pyszny smak i oszałamiający zapach. Kawa prawdziwych tropików nie tłumi owoców, czekolady czy orzechów. Piratom z pewnością by smakowała. Wam pewnie też będzie smakować.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Kawa Dominican Barahona AA wyróżnia się nie tylko dużymi, podobnej wielkości ziarnami, ale również bogatym profilem smakowym, w którym można rozpoznać pomarańcze, czekoladę, migdały, orzechy i miód. Aromat daje wrażenie charakterystycznych przypraw i kwiatów. Lekko kwaśna arabica smakuje doskonale jako filtrowana lub przygotowana w aeropressie. Ma delikatny i jednoczesnie gęsty krem.
Pochodzenie kawy
Barahona to region znany również jako Santa Cruz de Barahona, położony na południu Republiki Dominikany. Jest to jeden z najważniejszych obszarów w kraju, miejsce docelowe turystów i miejsce, w którym uprawiają słynną kawę. Można powiedzieć, że przez cały rok temperatury tutaj utrzymują się na tym samym poziomie. W styczniu temperatura wynosiła średnio 24,8 ° C, w lipcu 28 ° C. Od maja do czerwca i od września do października przychodzi więcej intensywniejszych opadów. Wysokie położenie plantacji kawy, wraz z doskonałymi warunkami klimatycznymi, daje rolnikom możliwość uprawy kawy o naprawdę wyjątkowym smaku. Nie na darmo, Barahona wśród smakoszy, jest uważana za jedną z najlepszych kawy z górnej półki.
Dominikana eksportuje tylko 20 procent swojej całkowitej produkcji rocznie (co stanowi około 25 tysięcy ton), głównie z powodu wysokiej konsumpcji krajowej. Najbardziej uprawiana odmiana to Typica, zbiór kawy odbywa się zwykle w okresie od października do czerwca, a większość gospodarstw uprawia kawowce na plantacjach o powierzchni do 8 akrów. Oprócz regionu Barahony, ziarna kawy są również uprawiane na obszarach Bani, Cibao, Ocoa, Neyba i Valdesia. Dominikanie produkują kawę od 1720 roku, a w obecnym czasie głównie ekologicznie i w cieniu sosen, macadamia i guawy.
Owoce kawowców są przetwarzane w gospodarstawach tzw. mokrym sposobem. Oznacza to, że dojrzałe kawowe owoce są wysypane przez pracowników do zbiorników wodnych, a następnie wytłaczane miażdżącymi blaszkami w celu usunięcia łusek kawowych. Następnie w naczyniach do fermentacji, poddawają je fermentacji, a na koniec suszą w suszarkach lub słońcu.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

15. 9.
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

DOMINIKANA AA JUNCALITO kawa ziarnista
