Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

DOMINICANA BARAHONA AA - kawa ziarnista

Kod: 1365
Ocena: bardzo dobra, 1 recenzje

Z niewielką przesadą możemy powiedzieć, że gdyby Piraci z Karaibów pili kawę, musiałby to być właśnie ta. Prawda jest taka, że Republika Dominikańska uprawia kawę dopiero od 1720 roku, kiedy powoli zakończyła się złota era potężnych morskich wilków. A szkoda, ponieważ arabika z regionu Barahona to idealna kompozycja, pyszny smak i oszałamiający zapach. Kawa prawdziwych tropików nie tłumi owoców, czekolady czy orzechów. Piratom z pewnością by smakowała. Wam pewnie też będzie smakować.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
174,7 zł /1000 g 17,5 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 25. 10. 2021
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Republika Dominikany
Różnorodność
Różnorodność:
Typica
Region
Region:
Barahona
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
800 - 1500m
Smak
Smak:
Czekolada, Owoce
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Kawa Dominican Barahona AA wyróżnia się nie tylko dużymi, podobnej wielkości ziarnami, ale również bogatym profilem smakowym, w którym można rozpoznać pomarańcze, czekoladę, migdały, orzechy i miód. Aromat daje wrażenie charakterystycznych przypraw i kwiatów. Lekko kwaśna arabica smakuje doskonale jako filtrowana lub przygotowana w aeropressie. Ma delikatny i jednoczesnie gęsty krem.

Pochodzenie kawy

Barahona to region znany również jako Santa Cruz de Barahona, położony na południu Republiki Dominikany. Jest to jeden z najważniejszych obszarów w kraju, miejsce docelowe turystów i miejsce, w którym uprawiają słynną kawę. Można powiedzieć, że przez cały rok temperatury tutaj utrzymują się na tym samym poziomie. W styczniu temperatura wynosiła średnio 24,8 ° C, w lipcu 28 ° C. Od maja do czerwca i od września do października przychodzi więcej intensywniejszych opadów. Wysokie położenie  plantacji kawy, wraz z doskonałymi warunkami klimatycznymi, daje rolnikom możliwość uprawy kawy o naprawdę wyjątkowym smaku. Nie na darmo, Barahona wśród smakoszy, jest uważana za jedną z najlepszych kawy z górnej półki.

Dominikana eksportuje tylko 20 procent swojej całkowitej produkcji rocznie (co stanowi około 25 tysięcy ton), głównie z powodu wysokiej konsumpcji krajowej. Najbardziej uprawiana odmiana to Typica, zbiór kawy odbywa się zwykle w okresie od października do czerwca, a większość gospodarstw uprawia kawowce na plantacjach o powierzchni do 8 akrów. Oprócz regionu Barahony, ziarna kawy są również uprawiane na obszarach Bani, Cibao, Ocoa, Neyba i Valdesia. Dominikanie produkują kawę od 1720 roku, a w obecnym czasie głównie ekologicznie i w cieniu sosen, macadamia i guawy.

Owoce kawowców są przetwarzane w gospodarstawach tzw. mokrym sposobem. Oznacza to, że dojrzałe kawowe owoce są wysypane przez pracowników do zbiorników wodnych, a następnie wytłaczane miażdżącymi blaszkami w celu usunięcia łusek kawowych. Następnie w naczyniach do fermentacji, poddawają je fermentacji, a na koniec suszą w suszarkach lub słońcu.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2.  Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3.  Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

15. 9.

Ocena: bardzo dobra
Smak bardzo przypada mi do gustu. Ma swoje specyficzne "stolarskie" i dymne nuty, dobrze zbalansowane.
2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


ETHIOPIA YIRGA CHEFFE kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

ETHIOPIA YIRGA CHEFFE kawa ziarnista

Ludzi dzielimy na takich, którzy kawę uwielbiają oraz takich, którzy dopiero ją polubią. Zachęcamy do spróbowania i przygotowania kawy Yirga Cheffe w większym towarzystwie. Jej kwiatowy aromat na pewno przyciągnie większość z obecnych. Jedna z najbardziej szlachetnych kaw etiopskich jest ognista jak tamtejsze słońce i rozmaita jak kraina wschodnio-afrykańska. Można w niej odkryć radość, energię i naturę.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
145,8 zł /1000 g 14,6 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 25. 10. 2021

INDONEZJA SUMATRA LINTONG kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

INDONEZJA SUMATRA LINTONG kawa ziarnista

Kawa oznaczona Klasą 1 to szczyt jakości! Oryginalny przysmak ze specjalnym profilem szybko znajduje smakoszy wśród miłośników kawy na świecie. Zwłaszcza wśród tych, którzy dużo podróżują, by odkrywać nowe smaki kawy. Lingtong Sumatra ziarnista kawa zadziwia niską kwasowością i słodko-ostrym smakiem. Znajdziesz w niej czekoladę, karmel, cedr i owoce. Świeżo prażona przekąska -  zapraszamy do jej odkrycia!  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
163,7 zł /1000 g 16,4 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 25. 10. 2021

BRAZYLIA FAZENDA PAREDAO - Micro Lot
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

BRAZYLIA FAZENDA PAREDAO - Micro Lot

Kawa pochodząca z regionu Cerrado Mineiro słynie z intensywnego aromatu i miodowo-owocowego smaku. Ponadto region ten jako pierwszy w Brazylii zastrzegł sobie nazwę pochodzenia, więc nie ma wątpliwości, co do jakości tej kawy. Zwłaszcza dlatego, że plantacją opiekuje się Pedro Humberto Veloso, który uprawia kawę od 1977 roku. Ten micro lot można śmiało zaliczyć do kawowych delicji. Wypróbujcie! Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
129,7 zł /1000 g 13,0 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 25. 10. 2021
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »