

Kuba Turquino Lavado - kawa ziarnista
Kawa kubańska jest jedną z najbardziej aromatycznych i dobrze wyważonych kaw. Ekskluzywna Kuba Turquino Lavado jest wyjątkowa nie tylko dzięki nutom czekolady, miodu, przypraw i tytoniu. Jednocześnie wyróżnia się bardzo niską kwasowością i naprawdę długim posmakiem, który brzmi aksamitnie słodko. Jest to najlepsza kawa, jaką można spróbować z kubańskich plantacji. Uprawiana w takich samych warunkach jak jamajska Blue Mountain, nie dziwi fakt, że jest równie wspaniała i niezwykle popularna wśród miłośników kawy.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Kuba Turquino Lavado to kawa o wyjątkowo bogatym smaku i przyjemnym aromacie cygar. Jest to słodka kawa, która, choć bardzo mocna w smaku, nie zawiera żadnych śladów kwasowości. Podczas degustacji wyczuwalne są nuty czekolady, miodu, tytoniu i przypraw. Doskonale nadaje się do przygotowywania w dzbanku moka lub w ekspresie ciśnieniowym.
Pochodzenie kawy
Być może wiecie, że gospodarka Kuby opiera się w dużej mierze na eksporcie cukru i tytoniu. Teraz już wiecie, że na liście produktów eksportowych znajduje się również kawa. Poza tym kawa jest niezwykle popularna na Wyspach Karaibskich - Kubańczycy piją ją kilka razy dziennie. Café cubano lub cafecito przygotowuje się na śniadanie, podaje na lunch i na kolację. Żadna wizyta czy spotkanie biznesowe nie jest kompletne bez kawy. Ten szczególny sposób przygotowania może być dla Was inspiracją, dlatego krótko o nim wspomnimy.
Kawa na Kubie jest zwykle przygotowywana w dzbanku do mokki. Do filiżanki wsypują łyżeczkę cukru trzcinowego, którą posypują świeżo zaparzoną kawą. Energicznie ubijają mieszankę, aż powstanie gęsta piana. Dopiero wtedy wlewa się resztę kawy z dzbanka do mokki. W rezultacie otrzymujemy ciemny, bardzo mocny napój z piękną cremą. Po wlaniu zaparzonego mleka powstaje acortadito.
Warto również zauważyć, że ze względu na trwające od dziesięcioleci embargo USA na handel z Kubą, produkcja kawy w tym kraju spadła do niskiego poziomu. Wydaje się jednak, że wszystko jest na dobrej drodze. Drobni rolnicy kubańscy dbają o swoje plantacje, czego dowodem jest ta doskonała kawa Arabica Kuba Turquino Lavado.
Pierwsze drzewka kawowe pojawiły się na Kubie w 1748 r., ale to Francuzi uciekający przed rewolucją haitańską nadali bieg przemysłowi kawowemu. W latach 90. XIX w. powstało wiele plantacji, głównie na obszarach wysokogórskich. W połowie XIX wieku znaczenie gospodarcze kawy zrównało się z cukrem. Gwałtownie wzrósł nie tylko eksport, ale także krajowe spożycie kawy.
Kuba Turquino Lavado pochodzi z południowo-wschodniej części wyspy, a konkretnie z Gran Parque Nacional Sierra Maestra, który obejmuje pasmo górskie Sierra Maestra. Drzewa kawowe rosną na żyznej glebie, więc nie ma potrzeby nawożenia ich nawozami produkowanymi przemysłowo. Owoce kawy są zbierane ręcznie przez pracowników i przetwarzane przez mycie. W ten sposób wydobywa się z ziaren nuty czekolady i miodu.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

KUBA ALTURA LAVADO EXCLUSIVE
