

ZIMBABWE AA kawa ziarnista
Safari, wodospady i skalne miasta. Republika Zimbabwe oferuje mnóstwo niesamowitych doświadczeń. Ale czy musimy pokonać tysiące kilometrów, by je ujrzeć? Niekoniecznie. Esencja pięknej przyrody, świecące południowoafrykańskie słońce i lśniące strumienie oraz rzeki można odnaleźć w lokalnej produkcji kawy. Wyjątkowa Arabica o smaku karmelu i owoców to jedna z najlepszych kaw na świecie. Ta kawa ci będzie smakować!
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Zimbabwe AA to kawa dla prawdziwych smakoszy. Jest mniej kwaśna, przyjemnie balansuje z pełnym ciałem o bardzo atrakcyjnym karmelowo-owocowym aromacie. Po dokładniejszej degustacji można również odnaleźć typowe afrykańskie przyprawy, tj. cynamon. Pyszne jako espresso, zachwyci delikatną, lżejszą pianką. Podwójne A w nazwie kawy opisują ziarno kawy o wysokiej jakości.
Pochodzenie kawy
Zimbabwe (Republika Zimbabwe) leży w południowo-wschodniej części Afryki. To państwo śródlądowe ma ponad 13 milionów mieszkańców. W ciągu ostatniego stulecia doszło tam do wielu zmian politycznych, których skutki negatywnie odczuli producenci i plantatorzy kawy.
Ogólnie klimat można określić jako tropikalny, mimo że istnieją obszary z chłodniejszymi miejscami i wyższymi sumami opadów. W Zimbabwe pada od końca października do marca, średnia roczna temperatura wynosi około 23 ⁰C. Większość obszaru pokrywają od wschodu sawanny, ciągnące się aż po wyżyny z zielonymi lasami. Około 350 gatunków ssaków, ponad 500 gatunków ptaków i 130 gatunków ryb żyje w Zimbabwe. Mniej niż 13 procent obszaru Zimbabwe zajmują parki narodowe. Wśród 10 najważniejszych miejsc znajdujących się pod ochroną bardzo popularne miejsca to parki Hwange, UNESCO World Mana Pools i Victoria Falls (najbardziej niesamowity wodospad na świecie, jeden z siedmiu cudów świata).
Od lat kraj ten eksportuje doskonałą kawę, szczególnie do Stanów Zjednoczonych. Kawa jest uprawiana głównie na wzgórzach regionu Chipinge we wschodnim Zimbabwe. Obszar ten wyróżnia się doskonałymi, chłodnymi warunkami klimatycznymi. Kawa jest przetwarzana metodą tak zwaną mokrą lub praniem. Oznacza to, że dojrzałe czereśnie są ładowane przez pracowników do dużych zbiorników z wodą i przepychane przez płytki kruszące. Ziarna kawy są następnie fermentowane i powoli suszone na słońcu.
W latach 90. eksport kawy stanowił 2-3% PKB kraju. Obecnie wiele zakładów przetwórczych jest zamkniętych z powodu kryzysu gospodarczego, a wznowienie produkcji kawy jest bardzo powolne. Poprawiała się na szczęcie pozycja kraju na świecie. Kilka lat temu sankcje amerykańskie zostały zniesione; w 2013 r. Unia Europejska zapewniła wsparcie finansowe dla nowych i małych producentów kawy (12 mln USD).
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użytkiem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.
- Na jedną kawę należy użyć co najmniej 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
- Zalać wodą o temperaturze około 95 ° C

























Potrzebujesz porady?

5. 2.
11. 9.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

TANZANIA AA North Fine Quality kawa ziarnista

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista
