

GUATEMALA SHB El JAGUAR kawa ziarnista
Jeśli jesteś fanem ekstra wyjątkowych pyszności to kawa z Gwatemali jest właśnie dla Ciebie. Już według nazwy można rozpoznać, że jest szelmowsko dobra. Nic dziwnego, że zaliczana jest przez specjalistów do najlepszej kawy lasów deszczowych. Tak, właśnie tam, w wilgotnym i chłodnym półmroku stuletnich drzew i młodych lian rodzi się kawa mocna i świeża. Taka sama jak lokalne jaguary.
Skład
Arabica 100%Pianka i aromat kawy
Ta kawa z pewnością nie miała by uniknąć waszej uwadze. Gwatemalska pieszczotliwość przewyższa pełną konsystencją i pełnym smakiem. Jej kwasowość jest łagodna i świeża z owocowym zapachem. Jest to najwyższej klasy Arabica, która przy odpowiednim przygotowaniu tworzy na powierzchni delikatną, subtelną i spójną piankę.
Pochodzenie kawy
Uprawa kawy w Gwatemali zaczęła rozwijać się około 1850 roku. W 20 i 21 wieku był kraj plasowany wśród najlepszych producentów. Małe plantacje kwitły głównie w regionach Amatitlan i Antiqua na południowym zachodzie Gwatemali. Największą przeszkodą w uprawie drzew kawowych początkowo był niedobór pracowników. Obecnie większość plantacji rozkłada się wokół Guatemala City, Chimaltenango i Verapaz. Gwatemala jest uważana za kraj, który produkuje najwyższy procent wysokiej jakości kawy. Dla wzrostu kawowca najbardziej korzystna jest temperatura 16-32 ⁰C. Na plantacjach na wysokości 500-700 metrów nad poziomem morza trzeba chronić młode rośliny zacienieniem przed zimnymi północnymi wiatrami. Zwykle jednak, rośliny kawowca uprawiane są na wysokościach od 500 metrów wzwyż.
Gwatemala SHB El Jagua nie wyrosła na otwartych plantacjach zakrywanych siatkami lub dywanikami. Jej hodowcy skorzystali z unikalnych warunków tropikalnych lasów deszczowych strefy Alta Verapaz i Baja Verapaz w północnej części środkowej Gwatemali. Poza faktem, że na jego terytorium znajduje się 64 stanowisk archeologicznych z okresu Majów, na pewno nie wolno przegapić dziewiczych lasów deszczowych, krystalicznie czystą rzekę z wodospadami, wapienne kaniony, plantacje kardamonu i oczywiście kawy.
Rolnicy wykorzystują w uprawie drzew kawowych unikalny tropikalny klimat i gleby wapienne oraz gliny. Kawa rośnie w bardzo wysokiej wilgotności, na jej smak wpływają także częste deszcze i temperatura od 15 do 20 ⁰C.
Lokalną naturę przybywają podziwiać biologowie z całego świata. Ze stolicy części Alta Verapaz, Coban jest tutaj mniej niż 50 km. Cały obszar jest popularnym celem ekoturystycznym. Do obowiązku każdego odwiedzającego należy spotkanie z rzadkim i jaskrawo opierzonym ptakiem Kwezalem herbowym, który odgrywa kluczową rolę w lokalnej mitologii. I nie możemy zapomnieć o jaguarach, które mieszkają tutaj w bardzo dużych grupach. Według nich jest nazwana ta doskonała kawa.
Zbieranie kawy jest zależne od sezonowego napływu pracowników. Gospodarstwa są w większości bez stałych pracowników, zatrudnianie sezonowych pracowników przynosi znaczne oszczędności. Od 1997 roku rolnicy są zorganizowani w spółdzielnie, które są odpowiedzialne za wywóz kawy i stabilną cenę za wykup. Dzięki temu rolnicy pozostają w kraju. Wcześniej niskie ceny kawy często zmuszały rolników do emigracji do Meksyku lub Stanów Zjednoczonych.
Kawa Gwatemala SHB El Jaguar została przetworzona tak zwaną metodą mokrą. W nim są jagody kawy w wodzie usuwane od łusek a następnie aż 36 godzin ponownie w wodzie fermentują. Czas trwania i przebieg fermentacji wpływają na całą partię, wystarczy kilka ziaren, które zaczną gnić, mogą zrujnować cały zbiór. W związku z tym konieczne jest, aby dokładnie monitorować cały proces. Po zakończeniu kawa suszona jest w słońcu lub w specjalnych suszarniach.
Kawa z mokrej obróbki smakuje świeżo i owocowo. Ale są one kosztowniejsze niż kawy przetwarzane za pomocą metody suchej. Na kilogram wymagano jest od 130 do 150 litrów wody.
SBH w nazwie tej kawy oznacza najtwardsze ziarno i najwyższa jakość.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
Kawę zmielić na grubość zgodną z gatunkiem wybranej kawy.
Użyj na jedną filiżankę co najmniej 1,5-2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
Kawę zalać wodą o temperaturze około 95 ° C.

























Potrzebujesz porady?

3. 4.
18. 5.
26. 6.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

GWATEMALA - ANTIQUA SAN JUAN SCR90 kawa ziarnista
