

WIETNAM LAM DONG ARABICA G1 – KAWA ZIARNISTA
Jeśli będziecie chcieli zachować styl, przygotujcie tą czekoladowo-orzechową
arabikę w zaparzaczu przelewowym z dodatkiem odrobiny skondensowanego mleka. W
ten sposób bowiem delektują się nią w jej ojczyźnie, Wietnamie. Zbiory z regionu
Lam Dong położonego na południu kraju wyróżniają się doskonale zrównoważoną
kwaskowatością i kompletnie bogatą bazą. Lokalni plantatorzy uprawiają arabikę
stosunkowo krótko, jednak należy przyznać, ze darzą ją szczególnym uczuciem.
Spróbujcie a zgodzicie się z nami.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Wietnam Lam Dong arabica G1 należy do kaw doskonale zbalansowanych smakowo, bogatych i mocnych. Radość z pewnością sprawi Wam łagodna kwasowość dopełniona przyjemną słodyczą i doskonale wzbogacona nutkami czekolady i orzeszków. Pianka jest jasna, zwarta i lekka.
Pochodzenie kawy
Po raz pierwszy krzewy kawowca pojawiły się w Wietnamie w 1875 roku, przywiezione przez francuskich misjonarzy. Jednak prawdziwe plantacje kawy pojawiły się dopiero w 1888 roku i skupiały się głównie na roślinach odmiany arabica. Na początki XX wieku nastąpiło przejście od małych plantacji do komercyjnej uprawy kawy a na lata 70-te przypada rozwój produkcji kawy rozpuszczalnej.
Produkcja kawy w jednym z głównych regionów kawowych została zakłócona przez wojnę w Wietnamie, po której nastąpiła kolektywizacja rolnictwa i redukcja prywatnej przedsiębiorczości, co doprowadziło do zmniejszenia ilości produkowanej kawy. Po reformach wprowadzonych w 1986 roku prywatna przedsiębiorczość została uwolniona a przemysł kawowy znowu zaczął się rozwijać.
Obecnie wietnamscy plantatorzy uprawiają w ponad 90 procentach robustę, a pod względem jej produkcji kraj ten zajmuje drugie miejsce na świecie, zaraz po Brazylii. W ostatnich latach skupiono się na ekologicznej uprawie krzewów kawowca, a rząd stworzył nawet plan rozwoju obszarów wiejskich, aby pomóc właścicielom plantacji zastąpić starzejące się krzewy młodymi oraz wspierać certyfikację Fair Trade i tym podobne.
Region Lam Dong, z którego pochodzi ta arabika odnajdziemy na południu kraju. Większość jego obszaru pokrywa nizina, największą atrakcją turystyczną są znajdujące się tutaj wodospady Datanla oraz Pongour, odwiedzić można również Jezioro Krokodyli lub Jezioro Westchnień. W okolicy nie brakuje też wzgórz, właśnie na ich zboczach oprócz przepięknych lasów można spotkać plantacje kawy.
Kawa w Wietnamie jest zbierana od października do kwietnia i szacuje się, że stanowi źródło utrzymania dla prawie 3 milionów obywateli. Większość zbiorów jest przetwarzana przez przemywanie, co szczególnie w przypadku ekskluzywnych kaw pozwala na podkreślenie niepowtarzalnego smaku i aromatu. Świeżo zebrane jagody kawowca są przepuszczane przez tarki, które usuwają z nich skórkę. Następnie kawa przebywa przez kilka godzin w wodzie, gdzie fermentuje, aby ziarenka zostały pozbawione otaczającego je miąższu. Później kawę należy „wyprać”, czyli kilkukrotnie przepuścić nurtem wody a potem wystarczy je tylko wysuszyć. Przed zapakowaniem do jutowych worków pracownicy poddają ją selekcji.
Co ciekawego, choć Wietnamczycy tradycyjnie pili i piją herbatę, również potrafią odnaleźć drogę do kawy. Jednym ze sposobów jej przyrządzania jest Ca Phe Trung - do kawy z zaparzacza przelewowego dodaje się żółtko, mleko skondensowane i całość wylewa się na kostki lodu. Tak otrzymany napój rzekomo smakuje jak tiramisu z ajerkoniakiem. Gorąco polecamy.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
1. Ziarna mielimy na grubość odpowiednią do przygotowania wybranego rodzaju
kawy.
2. Do zaparzenia 1 filiżanki używamy, co najmniej 1,5 – 2 łyżeczek (ok. 7 g)
świeżo zmielonej kawy.
3. Kawę zalewamy wodą o temperaturze około 95°C.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

NIKARAGUA SHG JINOTEGA EP GRADE kawa ziarnista
