Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

WIETNAM LAM DONG ARABICA G1 – KAWA ZIARNISTA

Kod: 1636

Jeśli będziecie chcieli zachować styl, przygotujcie tą czekoladowo-orzechową
arabikę w zaparzaczu przelewowym z dodatkiem odrobiny skondensowanego mleka. W
ten sposób bowiem delektują się nią w jej ojczyźnie, Wietnamie. Zbiory z regionu
Lam Dong położonego na południu kraju wyróżniają się doskonale zrównoważoną
kwaskowatością i kompletnie bogatą bazą. Lokalni plantatorzy uprawiają arabikę
stosunkowo krótko, jednak należy przyznać, ze darzą ją szczególnym uczuciem.
Spróbujcie a zgodzicie się z nami.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Wietnam
Różnorodność
Różnorodność:
Typica
Region
Region:
Lam Dong
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1000-1600m
Smak
Smak:
Czekolada, Orzechy
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Wietnam Lam Dong arabica G1 należy do kaw doskonale zbalansowanych smakowo, bogatych i mocnych. Radość z pewnością sprawi Wam łagodna kwasowość dopełniona przyjemną słodyczą i doskonale wzbogacona nutkami czekolady i orzeszków. Pianka jest jasna, zwarta i lekka.

Pochodzenie kawy

Po raz pierwszy krzewy kawowca pojawiły się w Wietnamie w 1875 roku, przywiezione przez francuskich misjonarzy. Jednak prawdziwe plantacje kawy pojawiły się dopiero w 1888 roku i skupiały się głównie na roślinach odmiany arabica. Na początki XX wieku nastąpiło przejście od małych plantacji do komercyjnej uprawy kawy a na lata 70-te przypada rozwój produkcji kawy rozpuszczalnej.

Produkcja kawy w jednym z głównych regionów kawowych została zakłócona przez wojnę w Wietnamie, po której nastąpiła kolektywizacja rolnictwa i redukcja prywatnej przedsiębiorczości, co doprowadziło do zmniejszenia ilości produkowanej kawy. Po reformach wprowadzonych w 1986 roku prywatna przedsiębiorczość została uwolniona a przemysł kawowy znowu zaczął się rozwijać.

Obecnie wietnamscy plantatorzy uprawiają w ponad 90 procentach robustę, a pod względem jej produkcji kraj ten zajmuje drugie miejsce na świecie, zaraz po Brazylii. W ostatnich latach skupiono się na ekologicznej uprawie krzewów kawowca, a rząd stworzył nawet plan rozwoju obszarów wiejskich, aby pomóc właścicielom plantacji zastąpić starzejące się krzewy młodymi oraz wspierać certyfikację Fair Trade i tym podobne.

Region Lam Dong, z którego pochodzi ta arabika odnajdziemy na południu kraju. Większość jego obszaru pokrywa nizina, największą atrakcją turystyczną są znajdujące się tutaj wodospady Datanla oraz Pongour, odwiedzić można również Jezioro Krokodyli lub Jezioro Westchnień. W okolicy nie brakuje też wzgórz, właśnie na ich zboczach oprócz przepięknych lasów można spotkać plantacje kawy.

Kawa w Wietnamie jest zbierana od października do kwietnia i szacuje się, że stanowi źródło utrzymania dla prawie 3 milionów obywateli. Większość zbiorów jest przetwarzana przez przemywanie, co szczególnie w przypadku ekskluzywnych kaw pozwala na podkreślenie niepowtarzalnego smaku i aromatu. Świeżo zebrane jagody kawowca są przepuszczane przez tarki, które usuwają z nich skórkę. Następnie kawa przebywa przez kilka godzin w wodzie, gdzie fermentuje, aby ziarenka zostały pozbawione otaczającego je miąższu. Później kawę należy „wyprać”, czyli kilkukrotnie przepuścić nurtem wody a potem wystarczy je tylko wysuszyć. Przed zapakowaniem do jutowych worków pracownicy poddają ją selekcji.

Co ciekawego, choć Wietnamczycy tradycyjnie pili i piją herbatę, również potrafią odnaleźć drogę do kawy. Jednym ze sposobów jej przyrządzania jest Ca Phe Trung - do kawy z zaparzacza przelewowego dodaje się żółtko, mleko skondensowane i całość wylewa się na kostki lodu. Tak otrzymany napój rzekomo smakuje jak tiramisu z ajerkoniakiem. Gorąco polecamy.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

1. Ziarna mielimy na grubość odpowiednią do przygotowania wybranego rodzaju
kawy.
2. Do zaparzenia 1 filiżanki używamy, co najmniej 1,5 – 2 łyżeczek (ok. 7 g)
świeżo zmielonej kawy.
3. Kawę zalewamy wodą o temperaturze około 95°C.

Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:
2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

Gorąca Brazylia daje światu nie tylko wspaniałych piłkarzy, surowce mineralne i okazję do podziwiania zabytków kultury. Jest także krajem, który zasłynął eksportem szczególnej kawy o świetnej jakości. Stuprocentowa Arabica Santos NY2 jest klasyką, która nigdy się nie znudzi. Któż, by się oparł czekoladzie i orzechom?  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
84,8 zł /1000 g 8,5 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 22. 9. 2021

GWATEMALA - ANTIQUA SAN JUAN SCR90 kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

GWATEMALA - ANTIQUA SAN JUAN SCR90 kawa ziarnista

Popularną odmianę Bourbon charakteryzują małe i regularne ziarna, kwasowość i pełna intensywność. Plantacyjnej kawy Gwatemali nie może zabraknąć na twojej półce wśród ulubionych smakołyków. Niezwykle intensywny, owocowy aromat i średni stopień prażenia – smakuje jak małe ristretto i klasyczne espresso.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
116,9 zł /1000 g 11,7 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 22. 9. 2021

PERU ANDES GOLD kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

PERU ANDES GOLD kawa ziarnista

Dla tych, którzy zawsze są w pogotowiu, żyją w dużym tempie, ale i dla tych, którzy lubią spędzać czas spokojnie w kawiarni, nigdzie się nie śpiesząc, przynosimy bogate i niepowtarzalne doznania kulinarne. Filiżanka kawy z Ameryki Południowej jest źródłem prawdziwej przyjemności - łączy popularne połączenie słodkiej czekolady i owoców z minimalistycznym orzechowym posmakiem. Niska kwasowość sprawia, że ta 100% Arabica zawiera w sobie przyjemną lekkość.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
100,9 zł /1000 g 10,1 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 22. 9. 2021
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »