Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Brazylia Cemorrado Chocolate Edition NY2 scr. 17/18

Kod: 1899

Najlepszy sort, jaki możesz skosztować, z brazylijskich plantacji jest teraz na wyciągnięcie ręki. Arabiki ze słynnych regionów Cerrado i Alta Mogiana nie zawiodą nawet największego konesera. Zachwycą smakiem czekolady i kakao, a także karmelowym posmakiem. Cemorrado Chocolate Edition NY2 scr. 17/18 nadaje się do przygotowania doskonałego espresso, bajecznie smakuje też po zaparzeniu w filtrze.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
147,7 zł /1000 g 14,8 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 18. 6. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Brazylia
Różnorodność
Różnorodność:
Mundo Nuovo
Region
Region:
Cerrado, Alta Mogiana
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
850 - 1250m
Smak
Smak:
Czekolada
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Brazylia Cemorrado Chocolate Edition NY2 scr. 17/18 wyróżnia się intensywnym smakiem, w którym z pewnością rozpoznacie ciemną czekoladę i kakao, wszystko to zwieńczone wspaniałym karmelowym posmakiem. Bazę można określić jako pełną, smak intensywny. Pianka jest lekka, zwarta.

Kawa ta nadaje się do przygotowania espresso, może być również zaparzana w filtrze lub kawiarce.

Pochodzenie kawy

Na pewno wiecie, że Brazylia jest największym producentem kawy na świecie. Jak również to, że pierwsze krzewy kawowca zostały posadzone przez okolicznych mieszkańców w XVIII wieku. Od nas jeszcze odrobina informacji o topografii. Początkowo kawa była uprawiana w regionie Santos w pobliżu miasta Sao Paolo. Obecnie plantacje można też spotkać w regionach Minas Gerais, Espírito Santo, Bahia, Rondônia, Paraná, Cerrado oraz Alta Mogiana. Właśnie z dwóch ostatnio wymienionych pochodzi kawa Brazylia Cemorrado Chocolate Edition NY2 scr. 17/18. Zauważcie, że pochodzenie zdradza już jej nazwa.

Cerrado położone jest we wschodniej części kraju, chodzi o region pokryty tropikalnymi lasami i wyżynami, ale zawiera w sobie także tereny podmokłe i lasy. Klimat można określić jako półwilgotny, tropikalny, z dominującymi dwiema porami roku – suchą (kwiecień-wrzesień) i deszczową (październik-marzec). Średnie roczne temperatury wahają się między 22 a 27 ⁰C. Cerrado znane jest jako miejsce o dużej różnorodności gatunkowej roślin i zwierząt, dlatego znaczna jego część objęta jest ochroną ścisłą. Jeśli chodzi o lokalną kawę, to raczej ma niską kwasowość, jest zbalansowana, czekoladowo-karmelowa. Plantacje zakładane sana wysokości około 800 metrów nad poziomem morza i dostarczają naprawdę dużą ilość doskonałej kawy. Na uwagę zasługuje fakt, że Cerrrado jako pierwszy w historii producent kawy przystąpił do certyfikacji kawy – odmiany o wyjątkowo wysokiej jakości określa jako Designated Origin.

Alta Mogiana znajduje się w pobliżu Sao Paulo w północno-wschodniej Brazylii. Jest to obszar o stabilnych warunkach klimatycznych, glebach bogatych w substancje organiczne oraz rozpościerający się na wysokości 800-1000 m n.p.m. Kawę tą można rozpoznać po bardzo przyjemnej słodyczy, delikatnej kwasowości i wyraźnych nutach herbatników, kakao i orzechów.

Za zakończenie garść informacji dotyczących oznaczenia NY2. Dzięki niemu możecie być pewni, że 300-gramowa próbka kawy nie zawiera więcej niż 6 ziaren z widoczną wadą. Bardzo niska liczba wadliwych ziaren gwarantuje cudowny i spójny smak. A co oznacza scr. 17/18? Skrót scr. (screen) opisuje wielkość ziarna, która jest ważną miarą jakości. Duże, a więc w pełni dojrzałe ziarna zapewniają bowiem doskonały smak. Wielkość 17/18 należy do topowych.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

Gorąca Brazylia daje światu nie tylko wspaniałych piłkarzy, surowce mineralne i okazję do podziwiania zabytków kultury. Jest także krajem, który zasłynął eksportem szczególnej kawy o świetnej jakości. Stuprocentowa Arabica Santos NY2 jest klasyką, która nigdy się nie znudzi. Któż, by się oparł czekoladzie i orzechom?  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
110,2 zł /1000 g 11,0 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 18. 6. 2024

KOSTARIKA SAN RAFAEL TARRAZU SHB RZ kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

KOSTARIKA SAN RAFAEL TARRAZU SHB RZ kawa ziarnista

Naprawdę nie piłeś jeszcze kawy z Kostaryki? Musisz szybko to zmienić! Gleby wulkaniczne kraju Ameryki Środkowej dają kawie pełny, szlachetny smak. W przypadku kawy San Rafael z regionu Tarrazu wrażenie jest wzmocnione przez aksamitne słodkie nutki karmelu. Zaufaj ekspertom, na Costa Rica rośnie 400 milionów drzew kawowych! Nie będziesz zawiedziony. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
179,2 zł /1000 g 17,9 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 18. 6. 2024

Kongo Ngula BIO - kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

Kongo Ngula BIO - kawa ziarnista

Dla miłośników wysokogórskiej kawy, dla fanów ekologicznych upraw, dla koneserów napojów o atrakcyjnych smakach i niezwykłych aromatach - dla Was i Waszych przyjaciół wypalamy najwyższej jakości ziarna z regionu Kivu w Kongo. Dostarczy Wam doznań słodkich jak miód i gorzkich jak grejpfrut. Skosztujcie kawy z krainy minerałów, baobabów i goryli górskich. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »