

Brazylia Cemorrado Chocolate Edition NY2 scr. 17/18
Najlepszy sort, jaki możesz skosztować, z brazylijskich plantacji jest teraz na wyciągnięcie ręki. Arabiki ze słynnych regionów Cerrado i Alta Mogiana nie zawiodą nawet największego konesera. Zachwycą smakiem czekolady i kakao, a także karmelowym posmakiem. Cemorrado Chocolate Edition NY2 scr. 17/18 nadaje się do przygotowania doskonałego espresso, bajecznie smakuje też po zaparzeniu w filtrze.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Brazylia Cemorrado Chocolate Edition NY2 scr. 17/18 wyróżnia się intensywnym smakiem, w którym z pewnością rozpoznacie ciemną czekoladę i kakao, wszystko to zwieńczone wspaniałym karmelowym posmakiem. Bazę można określić jako pełną, smak intensywny. Pianka jest lekka, zwarta.
Kawa ta nadaje się do przygotowania espresso, może być również zaparzana w filtrze lub kawiarce.
Pochodzenie kawy
Na pewno wiecie, że Brazylia jest największym producentem kawy na świecie. Jak również to, że pierwsze krzewy kawowca zostały posadzone przez okolicznych mieszkańców w XVIII wieku. Od nas jeszcze odrobina informacji o topografii. Początkowo kawa była uprawiana w regionie Santos w pobliżu miasta Sao Paolo. Obecnie plantacje można też spotkać w regionach Minas Gerais, Espírito Santo, Bahia, Rondônia, Paraná, Cerrado oraz Alta Mogiana. Właśnie z dwóch ostatnio wymienionych pochodzi kawa Brazylia Cemorrado Chocolate Edition NY2 scr. 17/18. Zauważcie, że pochodzenie zdradza już jej nazwa.
Cerrado położone jest we wschodniej części kraju, chodzi o region pokryty tropikalnymi lasami i wyżynami, ale zawiera w sobie także tereny podmokłe i lasy. Klimat można określić jako półwilgotny, tropikalny, z dominującymi dwiema porami roku – suchą (kwiecień-wrzesień) i deszczową (październik-marzec). Średnie roczne temperatury wahają się między 22 a 27 ⁰C. Cerrado znane jest jako miejsce o dużej różnorodności gatunkowej roślin i zwierząt, dlatego znaczna jego część objęta jest ochroną ścisłą. Jeśli chodzi o lokalną kawę, to raczej ma niską kwasowość, jest zbalansowana, czekoladowo-karmelowa. Plantacje zakładane sana wysokości około 800 metrów nad poziomem morza i dostarczają naprawdę dużą ilość doskonałej kawy. Na uwagę zasługuje fakt, że Cerrrado jako pierwszy w historii producent kawy przystąpił do certyfikacji kawy – odmiany o wyjątkowo wysokiej jakości określa jako Designated Origin.
Alta Mogiana znajduje się w pobliżu Sao Paulo w północno-wschodniej Brazylii. Jest to obszar o stabilnych warunkach klimatycznych, glebach bogatych w substancje organiczne oraz rozpościerający się na wysokości 800-1000 m n.p.m. Kawę tą można rozpoznać po bardzo przyjemnej słodyczy, delikatnej kwasowości i wyraźnych nutach herbatników, kakao i orzechów.
Za zakończenie garść informacji dotyczących oznaczenia NY2. Dzięki niemu możecie być pewni, że 300-gramowa próbka kawy nie zawiera więcej niż 6 ziaren z widoczną wadą. Bardzo niska liczba wadliwych ziaren gwarantuje cudowny i spójny smak. A co oznacza scr. 17/18? Skrót scr. (screen) opisuje wielkość ziarna, która jest ważną miarą jakości. Duże, a więc w pełni dojrzałe ziarna zapewniają bowiem doskonały smak. Wielkość 17/18 należy do topowych.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

DELIKATNY TANDEM - mieszanki espresso wybranych kaw ziarnistych
