

NIKARAGUA SHG ROYAL MOMOTOMBO kawa ziarnista
Żaden spokojny szelest liści. Żaden gwarantowany wzrost zbiorów. Z drzewami kawowymi w Nikaragui regionie Nueva Segovia nigdy nie wiadomo, jak to z nimi będzie. Rzeczywiście rosną u podnóża wciąż czynnego wulkanu. Momotombo, symbolu tego kraju Ameryki Środkowej, który budzi się kilka razy w roku. Ale jedną zaletę to ma. Kawa z gleby wulkanicznej, jak się urodzi zawsze smakuje fantastycznie!
Skład
Arabica 100%Pianka i aromat kawy
Nicaragua SHG Royal Momotombo washed łączy w sobie niską kwasowość, aromat czekolady, ślady orzeszków ziemnych i truskawkowy powiew. To zdecydowanie nie jest mało. Dodatkowo kawa upiększy waszą filiżankę delikatną, ale spójną pianką.
Pochodzenie kawy
Nikaragua znajduje się pomiędzy Karaibami i Pacyfikiem, ale o tym wie chyba każdy. Otoczona jest górami i obfituje pięknymi jeziorami, i to jest powszechnie znane. Ale czy wiesz, że jej symbolem jest wulkan Momotombo, na którego zboczach rośnie fantastyczna kawa? Jeśli nie, to po prostu powiemy sobie coś na ten temat ...
Momotombo, wdzięczne miejsce dla wielu turystów, znajduje się w pobliżu miasta Leon, wznoszący się na północnym wybrzeżu jeziora Managua. Krater wulkanu, który wznosi się na wysokości 1 297 m nad poziomem morza w północno-zachodniej Nikaragui, często wyrzuca tlące się od gorąca głazy. Najpotężniejsza erupcja miała miejsce w 1610 roku, kiedy miasto Leon zostało zniszczone. W związku z katastrofalnym wybuchem Momotombo miejscowość przeniesiono na zachód, gdzie znajduje się obecnie.
Drzewa kawowe uprawiają drobni rolnicy bezpośrednio u podnóża wulkanu. Krzewy otrzymują cenne minerały, które są gleby wulkaniczne bogate. Zbiory odbywają się kilka razy w roku, w zależności od tego, jak owoce podobne wiśniom dojrzewają. Członkowie rodziny zrywają je ręcznie tak i następnie przetwarzają kawę. Tzw metoda mokra produkcji ziaren kawowych polega na wlaniu całych owoców do zbiornika wodnego, gdzie są myte oraz oddzielone dojrzałe owoce od niedojrzałych lub uszkodzonych. Następnie są one obrane w specjalnych maszynach i wędrują do zbiorników fermentacyjnych. W czasie 36 godzin dochodzi do fermentacji, a tym samym naturalnymi procesami chemicznymi pozbawione od lepkich warstw i opakowań pergaminowych.
Ziarna zielonej kawy suszą się na słońcu (z ciągłym przesypywaniem) albo w suszarniach. Niezbędne do suszenia kawy jest zapewnienie stałego dostępu do ziarna powietrza, bez którego mogłyby ziarna spleśnieć Po dwóch tygodniach kawa jest sortowana, pakowana i przez 30 do 60 dni odpoczywa.
Skrót SGH (Strictly High Grown) pochodzi od nazwy plantacji położonych na wysokości minimum 1500 metrów nad poziomem morza i wyróżniających się pełnym smakiem.
Dla Nikaragui jest eksport kawy istotnym źródłem finansowania. Większą ekspansję plantacji kawy odnotowano w latach 1850-1870. Od tego czasu produkcja kawy zmniejsza się nieznacznie, w roku 1989 wynosiła około 42000 ton.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę zmielić na odpowiednią grubość.
- Na 1 kawę użyć co najmniej 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
- Kawę zalać wodą w temperaturze około 95 ° C

























Potrzebujesz porady?

5. 8.
17. 11.
15. 9.
7. 8.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

PERU ANDES GOLD kawa ziarnista
