

BRAZYLIA POCOS DE CALDAS BIO - kawa ziarnista
Być może nie ma kraju, w którym kawa miałaby tak uprzywilejowaną pozycję. Brazylia uważa ją za tradycyjny napój; kawa serwowana jest na spotkaniu biznesowym, w restauracji lub na plaży. Mocna, gorąca i słodka. Jeśli jednak przygotujecie ją z ziaren regionu Minas Gerais, dowiecie się, jak dosłownie kawa może być „kolorowa”. Będziecie cieszyć się tonami miodu, czekolady, winogron i kwiatów.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Kawa ziarnista Brazylia Pocos de Caldas Minas Gerais BIO należy do słodszych kaw i bardzo bogatych w smaku. Jest zrównoważona, a jednak rozpoznacie w niej wiele niuansów - od miodu po winogrona i egzotyczne kwiaty i ostry cedr. Wszystko to jest jakby polane odrobiną mleka i posypane gorzką czekoladą.
Pochodzenie kawy
Pocos de Caldas to miasto położone w regionie Minas Gerais, w południowo-wschodniej Brazylii. Region ten jest większy sam w sobie niż cała Hiszpania i jest podzielony na kilka stref z geograficznego i kulturowego punktu widzenia. W południowo-zachodniej części w 1872 r. założono miasto Pocos de Caldas, dziś liczącą około 166 tys. mieszkańców. Pierwotni indianie Cataguases zostali wypędzeni przez poszukiwaczy złota. Po odkryciu gorących źródeł, które są w mieście, Pocos de Caldas stało się ważnym uzdrowiskiem odwiedzanym przez ludzi z całego kraju.
Oprócz źródeł, okolicę przyciągają również parki i ogrody, a na pewno warto odwiedzić górę São Domingos, która oferuje wspaniałe widoki na otaczający krajobraz. Główną atrakcją pozostaje jednak woda, zarówno rzeki termalne, jak i lokalne. Zaopatruje nie tylko uzdrowiska, ale także liczne fontanny. Przemysł spa związany jest z produkcją mydła i produktów szklanych o międzynarodowej renomie.
Klimat charakteryzuje się suchymi zimami i łagodnymi latami. Zima ze średnią temperaturą 15 ° C występuje od kwietnia do września, lato przychodzi w październiku, z temperaturą około 21 ° C. Średnie roczne opady wynoszą około 1 430 mm.
Kawowce można znaleźć prawie wszędzie w regionie Minas Gerais. Niektóre plantacje zajmują się uprawą kawy w rolnictwie ekologicznym, tj. bez użycia produkowanych przemysłowo nawozów i środków pielęgnacyjnych. Taka kawa cieszy się dużym zainteresowaniem na rynku, jej produkcję wspierają programy rządowe i międzynarodowe. Nic dziwnego, że coraz więcej rolników zaczyna na to zwracać uwagę.
Jeden z najnowocześniejszych zakładów przetwórczych w regionie znajduje się w Pocos de Caldas. Szczyt sezonu przypada między czerwcem a wrześniem, kiedy kawa zbierana jest w Brazylii. Do przetwarzania czerwonych owoców kawy służy tak zwana metoda mokra. W dużych pojemnikach wypełnionych wodą owoce kawy są mechanicznie usuwane ze skóry i części miąższu. Następnie są one fermentowane (ponownie w kadziach z wodą) przez kilka dni, co całkowicie rozkłada miazgę i uwalnia ziarna kawy. Jest on ostatecznie potrzebny do wyschnięcia. Zanim kawa wejdzie na rynek, przez kilka dni spoczywa w workach jutowych.
Brazylia produkuje około jednej trzeciej kawy na świecie. Plantacje zajmują powierzchnię około 27 000 km2 i znajdują się głównie w południowo-wschodnich regionach Minas, Gerais, São Paulo i Paraná.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

14. 10.
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BRAZYLIA YELLOW B. FAZENDA DA LAGOA

KOLUMBIA EXCELSO MEDELIN kawa ziarnista BIO
