Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

ETHIOPIA SIDAMOO MOCHA - kawa ziarnista

Kod: 1595

Mocha odnosi się do koloru czekolady lub kawy uprawianej w Arabii. Jesteśmy przekonani, że Ethiopia Sidamo Mocha łączy w sobie wszystkie znaczenia. To jedna z najbardziej czekoladowych kaw na świecie, delikatny przysmak eksportowany niegdyś do Jemenu. Średnio mocną Arabikę o urzekającym aromacie zapamiętacie już po pierwszej degustacji. I już nigdy z  niej nie zrezygnujecie.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
129,8 zł /1000 g 13,0 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 20. 5. 2021
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Etiopia
Różnorodność
Różnorodność:
Bourbon
Region
Region:
Sidamo
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1500m- 2200m
Smak
Smak:
Czekolada
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Kawa ziarnista Ethiopia Sidamo Mocha jest prawdziwym ucieleśnieniem wszystkich pomysłów na kawę, która pachnie, smakuje i wygląda jak czekolada. Doskonale nadaje się do przygotowania w kawiarce, wtedy wyróżniają się wszystkie jej tony i aromaty.

Pochodzenie kawy

Jeśli zawsze chcieliście zasmakować kawy z miejsca, w którym się „narodziła”, to dobrze trafiliście. Etiopia wymieniana jest jako kraj, którego mieszkańcy odkryli wspaniały smak i wspaniałe efekty (przyciągnęły ich znacznie wcześniej niż smak).Stało się to w IX wieku w prowincji Kaffa, a legenda głosi, że dzięki stadzie kóz i ciekawemu pasterzowi. Zastanawiało go, dlaczego jego podopieczni pasący się jedząc czerwone jagody są tak weseli i dzicy. 
Z Etiopii kawowce dotarły do Jemenu około XIII wieku, a mieszkańcom Półwyspu Arabskiego zajęło bardzo dużo czasu, aby podzielić się tym skarbem. Trzymali się go tak bardzo, że polewali ziarna kawy wrzątkiem przed eksportem, aby zapobiec ich kiełkowaniu poza Arabią, pozbawiając ją w ten sposób tłustych zysków.
Ale wracając do Etiopii, wschodnioafrykańskiego stanu, dla którego kawa nadal jest ważną uprawą. Ponad połowa zagranicznych dochodów pochodzi ze sprzedaży kawy i szacuje się, że około 15 milionów ludzi korzysta z jej uprawy lub przetwarzania. To znacząca liczba jak na bardzo biedny kraj. Kawa ziarnista w Etiopii dzieli się na trzy kategorie: Longberry, Shortberry i Mocha. Ta ostatnia odmiana jest bardzo cenionym towarem, ponieważ ma złożony smak czekoladowy, w którym przebijają się tony przypraw i owoców cytrusowych.
Region Sidamo rozciąga się na wyżynach Etiopii, gdzie kawowce rosną wolniej, a owoce dojrzewają dłużej. Dlatego są w stanie wchłonąć znacznie więcej otaczających aromatów, a powstały aromat kawy jest wtedy mocny i bardzo warstwowy.
Etiopczycy zwykle przetwarzają owoce kawowe na tak zwany sposób na mokro. Najpierw w młynach wodnych usuwają górną skórkę i rozluźniają miazgę otaczającą nasiona.
Następnie wsypuję się kawę do kadzi fermentacyjnych z wodą, gdzie fermentują do 36 godzin. Naturalne procesy usuwają ziarna z ostatnich opakowań i całkowicie je uwalniają. Wreszcie zieloną kawę należy suszyć, co najczęściej ma miejsce w bezpośrednim świetle słonecznym, przy regularnym przewracaniu i grabieniu. 
Tak powstaje tradycyjna etiopska kawa o nazwie Mocha, wysokiej jakości, niezwykle czekoladowa, bogata i pełna.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:
2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


BRAZYLIA YELLOW B. FAZENDA DA LAGOA
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

BRAZYLIA YELLOW B. FAZENDA DA LAGOA

Bardzo dobra, bardzo pachnąca i słodka jak czekolada. Kawa z popularnej brazylijskiej plantacji Fazenda da Lagoa (Farm w pobliżu jeziora) jest jedną z najbardziej popularnych na świecie. Dojrzewa w łonie lasów deszczowych, w otoczeniu gór i jezior krystalicznych.  Palenie kawy musi być umiarkowanie intensywne, aby zachować jej „gładkie ciało“ i owocowy aromat.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
132,5 zł /1000 g 13,3 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 20. 5. 2021

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

Bajka dla smakoszy! Ta kawa plantacyjna z południowego wybrzeża Kuby może pochwalić się prawie zerową kwasowością i pełnym smakiem o widocznym czekoladowym i karmelowym zabarwieniu. Pasmo górskie Sierra Maestra, w którym się urodziła, dało jej słodki zapach miodu i cukru trzcinowego. Kiedy jej spróbujecie, odkryjecie w niej nuty dymu i rumu kubańskiego.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
137,8 zł /1000 g 13,8 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 20. 5. 2021

GUATEMALA SANTA ROSA LA CABANA - kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

GUATEMALA SANTA ROSA LA CABANA - kawa ziarnista

Idealnie zrównoważony smak, doskonałe przetwarzanie. Gwatemalskie zbiory z gospodarstwa La Cabana wyróżniają się świeżością, w której wyraźnie widać czekoladową słodycz. Dlatego też cieszy się dużym zainteresowaniem wśród baristów. Specjalna kawa rosła w otoczeniu drzew bananowych, była zbierana w czasie największej dojrzałości i przetwarzana przez staranne mycie. Czy cieknie Wam już ślinka?  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
121,4 zł /1000 g 12,1 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 20. 5. 2021
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »