

BRAZYLIA SANTOS NY 2 17/18 FINE CUP ALFENANS DULCE
Ludzie pijący kawę, zazwyczaj mają wspaniałą wyobraźnię. Wyobraź sobie zatem piękny tropikalny krajobraz pełen dzikich zwierząt i rzadkich gatunków roślin. Odetchnij i poczujesz wilgoć, podnieś oczy i zobaczysz niekończące się błękitne niebo otoczone zielenią, słuchasz i jesteś otoczony przez szepty trawy i śpiew ptaków. Witamy w brazylijskiej Cerrado, w obszarzw uznanym za dziedzictwo narodowe.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Bardzo dobrze wyważony smak tej kawy polubisz już po pierwszym łyku. Ma łagodną kwasowość i jest chyba najbardziej popularną kawą wśród wszystkich Manuaków. Urzekająco intensywny, mocny z kwiatowymi akcentami i nutą orzechów, jak słodki karmelowy przysmak. Jest to 100% Arabica, ale jej pianka jest zwarta i lekka. Kawa z Cerrada doskonale nadaje się do przygotowania włoskiego espresso.
Pochodzenie kawy
Jeśli przeczytasz ten krótki wstęp, już wiesz. BRAZYLIA SANTOS NY2 17/18 FINE CUP ALFENANS DULCE rośnie w jednym z najpiękniejszych zakątków naszej planety. Region Cerrado położony jest w samym sercu Brazylii. Według badań jest jednym z najbogatszych obszarów tropikalnych. World Wide Fund for Nature nazwał go najbardziej zróżnicowaną florą na świecie.
Ale dziką przyrodę i florę może odłóżmy na bok i spójrzmy na lokalne rolnictwa. Aż do roku 1960 gleby w Cerrada były uważane za zbyt kwaśne i ubogie w składniki odżywcze, żeby mogły dostarczać jakikolwiek plon. Jednak tu interweniowała nauka - Amerykanin Norman Borlaug nazywany ojcem Zielonej Rewolucji zalecił, aby zmniejszyć kwasowość gleby wapnem. Efekt był bardzo dobry. Brazylia jest drugim co do wielkości eksporterem soi na świecie i największym eksporterem wołowiny. Produkuje się tu też kukurydzę, pszenicę, ryż i oczywiście kawę.
Kawowce w Cerrado rosną na znacznie niższym poziomie niż w Ameryce Środkowej. Gleby wulkaniczne cerradskiej sawanny dostarczają owocom miękki smak i słodycz. Rośliny rosną na pełnym słońcu i zbiera się je kilka razy w roku. Dojrzałe owoce są przetwarzane za pomocą tak zwanej metody suchej (naturalnych, suchych zmian). Jest to najprostsza procedura, najmniej trudna, a także najstarsza. Po zbiorach (w kombinacji ręczne i mechaniczne) czerwone owoce wysypane są na betonowe tarasy i tam przez miesiąc poddane są wyschnięciu na słońcu i ciepłym powietrzu. Rolnicy regularnie kawę przetrząsają, a nocą przykrywają tarasy z kawą, nie może bowiem zmoknąć. Inaczej zaczęłaby fermentować. Po wyschnięciu konieczne jest, aby pozbyć sięłuski owocowej i opakowań pergaminu. Odbywa się to w maszynach do obierania. Kawa jest ostatecznie sortowana, spoczywa na okres miesiąca lub dwu, a następnie jest pakowana i wywożona na światowy rynek.
Dzięki procesowi produkcji suchej, ta kawa jest mocna i z charakterystycznym ciałem o smaku orzechowym. Do ziarna przenikały czynniki z łusek i skórek.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użytkiem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.
Na jedną kawę należy użyć 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
Zalać gorącą wodą w temperaturze około 95 ° C.

























Potrzebujesz porady?

15. 2.
28. 8.
4. 11.
3. 7.
21. 8.
21. 8.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

PERU ANDES GOLD kawa ziarnista
