

BRAZYLIA FAZENDA PAREDAO - Micro Lot
Kawa pochodząca z regionu Cerrado Mineiro słynie z intensywnego aromatu i miodowo-owocowego smaku. Ponadto region ten jako pierwszy w Brazylii zastrzegł sobie nazwę pochodzenia, więc nie ma wątpliwości, co do jakości tej kawy. Zwłaszcza dlatego, że plantacją opiekuje się Pedro Humberto Veloso, który uprawia kawę od 1977 roku. Ten micro lot można śmiało zaliczyć do kawowych delicji. Wypróbujcie!
Skład
Arabica 100%SMAK
Kawa Brazylia Fazenda Paredao charakteryzuje się głęboką bazą i słodkim, miodowo-waniliowym smakiem z dodatkowymi łagodnymi posmakami. Wyczujecie w nich głównie owoce pestkowe. Jednocześnie możecie się delektować wydobywającym się z filiżanki kwiatowym aromatem oraz delikatną, lekką, ale zwartą pianką.
POCHODZENIE
O tym, jak krzewy kawowca przedostały się do Brazylii dowiemy się ze starej legendy. Za wszystkim rzekomo kryje się miłość oraz jedna niewierna żona. A wyglądało to tak, w roku 1727, kiedy mieszkańcy Brazylii znali krzewy kawowca oraz kawę tylko z opowieści mieszkańców pobliskiej Gujany Francuskiej, zapragnął jej także brazylijski gubernator. Posłał więc młodego sierżanta Francisco de Mello Vane'a i jego towarzysza Francisco Reeda po ziarenka kawy ewentualnie sadzonki. Jak to zwykle bywa, gubernator Gujany francuskiej D´Oliviers ani myślał sprzedać a tym bardziej podarować ich przybyłym. Jednak w czasie, gdy sierżant negocjował z gubernatorem, Francisco Reed przystąpił do dzieła. Uwiódł żonę gubernatora i tak ja oczarował, że odwdzięczyła się mu bukietem kwiatów. A w dowód miłości wetknęła w niego kilka gałązek kawowca z czerwonymi owocami. Brazylijski uwodziciel przywiózł kawę do swojej ojczyzny, a jej nasiona posadzono w regionie Sao Paulo.
Co powinniśmy wiedzieć o plantacji Paredao? Jest położona w regionie Cerrado Mineiro w południowo-wschodniej części Brazylii. Według danych Federacji Producentów Kawy Cerrado (Cerrado Coffee Growers Federation) zrzeszającej 55 plantacji uprawiających kawę na powierzchni 210 tysięcy hektarów, na których produkuje kawę 4,5 tysiąca plantatorów, średnia roczna produkcja kawy w regionie szacowana jest na 5 milionów 60-cio kilogramowych worków, co daje prawie 13 procent całkowitego eksportu Brazylii. Cerrado Mineiro był pierwszym regionem w kraju, który zastrzegł sobie nazwę pochodzenia. Kawa, w nazwie której występuje słowo „Cerrado” musi pochodzić właśnie stąd.
Chodzi konkretnie o plantację Paredao, którą zarządza dysponujący ogromnym doświadczeniem Pedro Humberto Veloso. Plantację Veloso Coffee założono w 1977 roku a obecnie uprawia się tam kawę na 2480 hektarach. Rośnie tam 12 milionów krzewów kawowca gatunku arabica, odmian Catuai, Acaia i Bourbon. Wysokość nad poziomem morza ponad 1100 metrów, klimat podzwrotnikowy oraz deszczowe lato i sucha zima są idealnymi warunkami uprawy krzewów kawowca. Ponadto obszar ten ma ogromne zasoby wody, które mogą być wykorzystane przy obróbce kawy w procesie tak zwanego przemywania. I tak właśnie się czyni.
Owoce kawowców są zbierane selektywnie w okresie od czerwca do sierpnia. Zbiera się wyłącznie dojrzałe jagody, które są transportowane do miejsca przeróbki. Jagody są wsypywane do zbiorników z wodą, przeciskane przez tarki a następnie uzyskane w ten sposób ziarna kawy poddawane są fermentacji. Suszenie odbywa się na tak zwanych afrykańskich łóżkach, tzn. na podwyższonych, przewiewnych tarasach, wystawionych na działanie promieni słonecznych. Dzięki temu kawa Brazylia Fazenda Paredao jest słodka i łagodna.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
1. Ziarna mielimy na grubość odpowiednią do przygotowania wybranego rodzaju kawy.
2. Do zaparzenia 1 filiżanki używamy co najmniej 1,5 – 2 łyżeczek (ok. 7 g) świeżo zmielonej kawy.
3. Kawę zalewamy wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

21. 2.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista
