

KOSTARIKA FINCA EL ROSARI - Micro Lot
Rodzina jest fundamentem … dobrej plantacji. Kiedy pół wieku temu Moises Meza posadził pierwsze drzewa kawowe w obszarze Leon Cortes, wiedział, że robi dobrze. Dziś tą wyjątkową kawę hodują w cieniu drzew jego synowie Javier i Gabriel. Na ich Micro Lots tzw. mikropartię niecierpliwie czekają koneserzy kawy na całym świecie. Ta ostatnia ma delikatny, mleczno czekoladowy smak odświeżony tonami wiśni. Ta najlepsza kawa z Kostaryki i Was zachwyci.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Kostaryka Finca El Rosario oszołomi swym zbalansowanym smakiem z przyjemnie łagodną kwasowością i nutami mlecznej czekolady. Fantastycznie uzupełniają ją wiśnie i melasa. Espresso wykonane z tej kawy oczaruje delikatną i zwartą pianką.
Pochodzenie kawy
Niewielka plantacja w regionie typowym dla kawy Kostaryka, została obdarzona nie tylko piękną nazwą - El Rosario (różaniec). Jest wyjątkowa także ze względu na wspaniałe mikroloty, które od 2007 roku produkuje. Drzewa kawowe odmiany Caturra i Red Catuai są uprawiane przez rodzinną farmę na żyznej glebie wulkanicznej, na wysokości około 1600 metrów n.p.m. Na obszarze Leon Cortes w regionie Tarazzu, gdzie El Rosario się znajduje, typowy klimat to klimat umiarkowany z gorącymi dniami i chłodnymi nocami. W tej wyjątkowej produkcji ważną rolę odgrywa również fakt, iż krzewy posadzono pod wysokimi drzewami, które zapewniają im potrzeby cień. Dzięki temu ziarna rozwijają się wolniej, mają intensywny smak i większą zawartość naturalnych cukrów.
Zaletą microlotów jest ich jednoznaczny rodowód. W przypadku Kostaryka Finca El Rosario stoi za nim założyciel plantacji, pan Moises Meza. Zbudował farmę, na której dziś jego dzieci, Javier Meza i Gabriel Meza, uprawiają unikalne microloty eksportowane na rynki międzynarodowe. Uprawa nie jest wspomagana nawozami i pestycydami, w 100 procentach jest przyjazna środowisku.
Ziarna kawy są w El Rosario zbierane i sortowane tylko ręcznie. Rezultatem jest kawa z jednolitymi dużymi ziarnami o stałej, wysokiej jakości. Szczególny jest proces przetwarzania owoca. Po pierwsze, są myte w wodzie, gdzie są usuwane od zanieczyszczeń, następnie rolnicy je łuskają, tym razem bez wody. Kolejno następuje faza suszenia, która jest bardzo delikatna i błędna może zagrozić całemu zbiorowi. Ziarna kawy, mimo że są obrane pozostają częściowo pokryte lepką powłoką, która łatwo pleśnieje.
W gospodarstwie El Rosario wykorzystywuje się do suszenia microlotów specjalną suszarkę, która przesuwa owoce kawy co 10 minut w ciągu całego tygodnia. Efektem jest tzw Honey Coffe z umiarkowaną kwasowością, wyrazistymi nutami owocowymi i wyraźną nutką miodu.
Baryści mówią, że trudno o tak słodką kawę. Niekonwencjonalna metoda przetwarzania pozwala uzyskać ziarnom naturalny smak i zapach, które mogą być zidentyfikowane jeszcze przed prażeniem.
Nazwa microlotu czasami jest skracana do skrótu SBH, co oznacza kawę najwyższej jakości z najtwardszymi ziarnami.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użyciem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.
Na jedną kawę należy użyć co najmniej 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
Zalać wodą o temperaturze około 95 ° C.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

PERU ANDES GOLD kawa ziarnista
