

SALWADOR SHG EP Santa Ana Miravalle H1 kawa ziarnista
Fakt, że Salwador jest najmniejszym krajem w Ameryce Środkowej, nie zmienia jego wyjątkowego miejsca na mapie jakościowych plantacyjnych kaw. W górach Balsamo zbiera się po prostu pyszną kawę. Składniki odżywcze wchłania z czystych strumieni spływających w dolinę, zapach nadaje jej powiew od Oceanu Spokojnego. Piękne odcienie karmelu w kawie mieszają się z delikatną kwasowością.
Skład
Arabica 100%Pianka i aromat kawy
Ziarna kawy El Salwador mają bogatą konsystencję i pyszny smak. Docenisz odcienie karmelu, które kawę przesuwają do niezwykle popularnych rodzajów. Kwasowość jest średnia. Kawa smakuje słodko, lekko i jest zrównoważona. Jeśli przygotujesz z tej kawy klasyczne espresso, dostaniesz spójną, gęstą piankę.
Pochodzenie kawy
O kawie El Salwador mówiono, że to napój starożytnych Majów i Azteków. Mieszkańcy państwa nadbrzeżnego w Ameryce Środkowej dali imię jej najsłynniejszej marki lokalnej Pipil – co w tłumaczeniu znaczy "kawa". Pierwsze drzewa kawowe zasadzili Indianie w roku 1830 w Ahuachapan. Historia kawy w Salwadorze kopiowała burzliwą historię kraju. Nigdzie indziej na świecie nie można znaleźć kraju, który byłby tak zależny na produkcji kawy. Przez wiele lat kawa była dla Salvadoru najważniejszym towarem eksportowym. Na początku 20 wieku zarobki z kawy tworzyły nawet 90 procent całego eksportu. Jednak globalny kryzys gospodarczy pokazał, że nie można opierać się tylko na tym jednym towarze, ceny kawy spadły na trzecie miejsce, jej producenci zbankrutowali, zwolnili pracowników, a w magazynach kawa pleśniała. W 1932 r. miała miejsce brutalna masakra, w której zginęło trzydzieści tysięcy ludzi. Dopiero w roku 1970 sytuacja polityczna ustabilizowała się i rolnicy znowu zaczęli się rozwijać, przemysł kawowy przeżył, ale kraj wciąż rozwiązuje problem wysokiego bezrobocia, ubóstwa i zagranicznych długów.
Salvador znowu powoli staje się królestwem wysokiej jakości kawy plantacyjnej. Sprzyjają tutaj warunki klimatyczne regionu, wulkaniczna gleba i bardzo staranne podejście do uprawy drzew kawowych i ich zbiorów. Drzewa kawy są sadzone pod osłoną drzew, które służą jako wiatrochrony. W górach Balsamo uprawia się 65% Bourbon, 10% Pacamara i 25% Pacas. Krzewy kawowców są obierane ręcznie, dwa lub trzy razy za sobą. Szybko po zbiorze czerwonych jagód następuje spracowanie mokrą metodą, Całe owoce wlewa się do zbiornika z wodą, przechodząc przez specjalne płyty uwalnia się je od miąższu i łusek. Ziarna po fermentacji, suszeniu i kontroli są sortowane i pakowane do worków.
Ziarna kawy z Salwadoru są jednymi z najlepszych na świecie. Chociaż dziś stanowią ułamek światowej produkcji, są poszukiwane i niezwykle popularne wśród koneserów.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użytkiem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.
- Na jedną kawę należy użyć co najmniej 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
- Zalać wodą o temperaturze około 95 ° C.

























Potrzebujesz porady?

20. 5.
14. 12.
14. 12.
14. 12.
29. 11.
29. 11.
29. 11.
23. 6.
20. 6.
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

KOLUMBIA SUPREMO MEDELIN ANDEANO ziarnista kawa

KOSTARIKA SAN RAFAEL TARRAZU SHB RZ kawa ziarnista
