Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

SALWADOR SHG EP Santa Ana Miravalle H1 kawa ziarnista

Kod: 130
Ocena: doskonały, 9 recenzji

Fakt, że Salwador jest najmniejszym krajem w Ameryce Środkowej, nie zmienia jego wyjątkowego miejsca na mapie jakościowych plantacyjnych kaw. W górach Balsamo zbiera się po prostu pyszną kawę. Składniki odżywcze wchłania z czystych strumieni spływających w dolinę, zapach nadaje jej powiew od Oceanu Spokojnego. Piękne odcienie karmelu w kawie mieszają się z delikatną kwasowością. 

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
154,8 zł /1000 g 15,5 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 27. 5. 2022
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Salwador
Różnorodność
Różnorodność:
Pacas
Region
Region:
Balsamo
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1200m
Smak
Smak:
Karmel
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i aromat kawy

Ziarna kawy El Salwador mają bogatą konsystencję i pyszny smak. Docenisz odcienie karmelu, które kawę przesuwają do niezwykle popularnych rodzajów. Kwasowość jest średnia. Kawa smakuje słodko, lekko i jest zrównoważona. Jeśli przygotujesz z tej kawy klasyczne espresso, dostaniesz spójną, gęstą piankę.

Pochodzenie kawy

O kawie El Salwador mówiono, że to napój starożytnych Majów i Azteków. Mieszkańcy państwa nadbrzeżnego w Ameryce Środkowej dali imię jej najsłynniejszej marki lokalnej Pipil – co w tłumaczeniu znaczy "kawa". Pierwsze drzewa kawowe zasadzili Indianie w roku 1830 w Ahuachapan. Historia kawy w Salwadorze kopiowała burzliwą historię kraju. Nigdzie indziej na świecie nie można znaleźć kraju, który byłby tak zależny na produkcji kawy. Przez wiele lat kawa była dla Salvadoru najważniejszym towarem eksportowym. Na początku 20 wieku zarobki z kawy tworzyły nawet 90 procent całego eksportu. Jednak globalny kryzys gospodarczy pokazał, że nie można opierać się tylko na tym jednym towarze, ceny kawy spadły na trzecie miejsce, jej producenci zbankrutowali, zwolnili pracowników, a w magazynach kawa pleśniała. W 1932 r. miała miejsce brutalna masakra, w której zginęło trzydzieści tysięcy ludzi. Dopiero w roku 1970 sytuacja polityczna ustabilizowała się i rolnicy znowu zaczęli się rozwijać, przemysł kawowy przeżył, ale kraj wciąż rozwiązuje problem wysokiego bezrobocia, ubóstwa i zagranicznych długów.

Salvador znowu powoli staje się królestwem wysokiej jakości kawy plantacyjnej. Sprzyjają tutaj warunki klimatyczne regionu, wulkaniczna gleba i bardzo staranne podejście do uprawy drzew kawowych i ich zbiorów. Drzewa kawy są sadzone pod osłoną drzew, które służą jako wiatrochrony. W górach Balsamo uprawia się 65% Bourbon, 10% Pacamara i 25% Pacas. Krzewy kawowców są obierane ręcznie, dwa lub trzy razy za sobą. Szybko po zbiorze czerwonych jagód następuje spracowanie mokrą metodą, Całe owoce wlewa się do zbiornika z wodą, przechodząc przez specjalne płyty uwalnia się je od miąższu i łusek. Ziarna po fermentacji, suszeniu i kontroli są sortowane i pakowane do worków.

Ziarna kawy z Salwadoru są jednymi z najlepszych na świecie. Chociaż dziś stanowią ułamek światowej produkcji, są poszukiwane i niezwykle popularne wśród koneserów.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użytkiem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.
  2. Na jedną kawę należy użyć co najmniej 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
  3. Zalać wodą o temperaturze około 95 ° C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:
2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


KOLUMBIA SUPREMO MEDELIN ANDEANO ziarnista kawa
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

KOLUMBIA SUPREMO MEDELIN ANDEANO ziarnista kawa

Sto procent Arabica, sto procent doświadczenie degustacyjne!  Elegancka Kolumbia Supremo Medelin przygotuje niezapomniane spotkanie  egzotycznych owoców i czekolady. Chociaż mocna i aromatyczna, jednak delikatna i harmonizująca. Ekskluzywne i regularne ziarna kawy są palone do ciemnego koloru, tworząc delikatne i atrakcyjne olejki zapachowe. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
136,6 zł /1000 g 13,7 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 27. 5. 2022

PERU ANDES GOLD kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

PERU ANDES GOLD kawa ziarnista

Dla tych, którzy zawsze są w pogotowiu, żyją w dużym tempie, ale i dla tych, którzy lubią spędzać czas spokojnie w kawiarni, nigdzie się nie śpiesząc, przynosimy bogate i niepowtarzalne doznania kulinarne. Filiżanka kawy z Ameryki Południowej jest źródłem prawdziwej przyjemności - łączy popularne połączenie słodkiej czekolady i owoców z minimalistycznym orzechowym posmakiem. Niska kwasowość sprawia, że ta 100% Arabica zawiera w sobie przyjemną lekkość.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
123,9 zł /1000 g 12,4 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 27. 5. 2022

15% ZNIŻKA
KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

Bajka dla smakoszy! Ta kawa plantacyjna z południowego wybrzeża Kuby może pochwalić się prawie zerową kwasowością i pełnym smakiem o widocznym czekoladowym i karmelowym zabarwieniu. Pasmo górskie Sierra Maestra, w którym się urodziła, dało jej słodki zapach miodu i cukru trzcinowego. Kiedy jej spróbujecie, odkryjecie w niej nuty dymu i rumu kubańskiego.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
153,9 zł /1000 g 130,8 zł /1000 g 13,1 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 27. 5. 2022
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »