Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

KOLUMBIA EXCELSO MEDELIN kawa ziarnista BIO

Kod: 560

 Kiedy trzymasz w ręce filiżankę aromatycznej kawy, pomyśl o tych wszystkich, którzy pracują na tym, byś mógł spróbować tego smakołyku. Pomyśl o rolnikach i ich rodzinach, zbieraczach kawy, robotnikach, kierowcach, handlowcach z dalekiej Ameryki Południowej wędrowały przez kilka tygodni do nas ziarna kawy. Dorastała na zboczach Andów, w regionie Pedregal słynącego z żyznej gleby. Jej intensywność jest pełna o zrównoważonym smaku i delikatnym aromacie. 

Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 10. 6. 2020
GLS Dostarczymy do 10. 6. 2020 11,0 zł
DPD Dostarczymy do 10. 6. 2020 11,0 zł
Paczkomat Dostarczymy do 10. 6. 2020 10,0 zł
Duże opakowanie:
142,1 zł brutto
75,3 zł brutto
42,9 zł brutto
Małe opakowanie:
21,2 zł brutto
13,3 zł brutto
Zemleć:
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Kolumbia
Różnorodność
Różnorodność:
Bourbon
Region
Region:
Pedregal
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1600
Smak
Smak:
Świeże owoce, melasa
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre
BIO
BIO:
Tak

Skład

Arabica 100%

Pianka i aromat kawy

Kawa z upraw ekologicznych wyróżnia się intensywnym aromatem i słodkim, świeżym smakiem jej owoców. Kolumbia Excelso Medelin BIO jest bogata i charakterystyczna, oraz wyważona i matowa.

Przygotuj ją poprawnie a odda ci bogatą piankę i wspaniałe smaki.

Pochodzenie kawy

Jak sama nazwa wskazuje, ta kawa była uprawiana bez nawozów przemysłowych i szkodliwych chemikaliów. Kolumbijski region Pedregal znajduje się na wysokości 1600-2000 metrów nad poziomem morza, na jego plantacji rosną głównie odmiany arabica Caturra. Bourbon, z której została wyhodowana. Jest ona mniej odporna na deszcz lub wiatr (więcej owoców odpada), ale jakość jest wyborna.

Kolumbia należy do trzech największych światowych producentów kawy. Pomimo problemów krótkoterminowych z chorobami grzybowymi, kiedy zaatakowane były rośliny kawy kilka lat temu, kraj eksportuje rocznie coraz większe ilości kawy. W 2013 roku na eksport szło prawie 10 milionów worków kawy, czyli prawie cała produkcja. Głównym tego powodem jest zapewne fakt, że Kolumbijczycy picia kawy nie preferują. Rocznie wypiją maksymalnie 2 litry na osobę.

Jagody kawy, które wyglądają jak nasze wiśnie, Kolumbijczycy zbierają prawie cały rok. Przetwarzanie przeprowadza się tak zwaną metodą mokrą lub myciem. Jagody są dostarczane do zbiorników z wodą, wytłaczane są przez specjalne arkusze, gdzie są pozbawione miąższu i skórki. Wolne ziarna migrują do zbiorników fermentacyjnych, gdzie przez enzymy uwalniane są ostatnie warstwy. Fermentacja może trwać do 36 godzin. Następnie kawę się suszy, uwalnia od płatków pergaminu, poleruje i sortuje. Kawa odpoczywa w workach miesiąc lub dwa i dopiero potem wędruje w sześćdziesięciokilogramowych workach na giełdę lub do bezpośrednich sprzedawców.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użytkiem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.

Na 1 filiżankę kawy należy użyć co najmniej 1,5-2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.

Kawę zalać wodą o temperaturze około 95 ° C.

Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:
2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

Bajka dla smakoszy! Ta kawa plantacyjna z południowego wybrzeża Kuby może pochwalić się prawie zerową kwasowością i pełnym smakiem o widocznym czekoladowym i karmelowym zabarwieniu. Pasmo górskie Sierra Maestra, w którym się urodziła, dało jej słodki zapach miodu i cukru trzcinowego. Kiedy jej spróbujecie, odkryjecie w niej nuty dymu i rumu kubańskiego.  Więcej na szczegółach produktu
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 10. 6. 2020
Duże opakowanie:
130,1 zł brutto
69,2 zł brutto
39,6 zł brutto
Małe opakowanie:
19,7 zł brutto
12,5 zł brutto
Zemleć:

GUATEMALA SHB BIO – KAWA ZIARNISTA
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

GUATEMALA SHB BIO – KAWA ZIARNISTA

Co powinniśmy wiedzieć o Gwatemali? To, że natkniemy się tutaj na jeziora, wulkany, dżungle, świątynie Majów i plaże. Również to, że lokalni plantatorzy produkują jedną z najlepszych środkowoamerykańskich kaw. Eksperci zaliczają ją to kaw typu gourmet i rozpływają się nad jej zrównoważonym smakiem i łagodną kwasowością. Przyjemna słodycz oraz połączenie czekolady, karmelu i zielonych jabłek z pewnością Was oczarują. Więcej na szczegółach produktu
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 10. 6. 2020
Duże opakowanie:
111,1 zł brutto
59,8 zł brutto
34,3 zł brutto
Małe opakowanie:
17,3 zł brutto
11,1 zł brutto
Zemleć:

PERU SHB PICHANAKI GRADE 1 BIO - kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

PERU SHB PICHANAKI GRADE 1 BIO - kawa ziarnista

Prowincję słynącą z produkcji cytrusów i kawy odnajdziecie w centralnej części Peru. Pierwsi Europejczycy przybyli do Chanchamayo w połowie XVII wieku i założyli tam osadę. Obecnie kawę z wysokich Andów do Europy dostarcza się w dużych ilościach. Popularność zyskuje głównie ze względu na swój czekoladowy smak, zwieńczony kroplą soku cytrusowego, niską kwasowość i jakość BIO. Skosztujcie jednej z najlepszych peruwiańskich kaw!   Więcej na szczegółach produktu
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 10. 6. 2020
Duże opakowanie:
104,2 zł brutto
56,2 zł brutto
32,5 zł brutto
Małe opakowanie:
16,5 zł brutto
10,6 zł brutto
Zemleć:
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Obsługa klienta
Dla partnerów

Prezent przy każdym zakupie | Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »