Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

KOLUMBIA EXCELSO MEDELIN kawa ziarnista BIO

Kod: 560

 Kiedy trzymasz w ręce filiżankę aromatycznej kawy, pomyśl o tych wszystkich, którzy pracują na tym, byś mógł spróbować tego smakołyku. Pomyśl o rolnikach i ich rodzinach, zbieraczach kawy, robotnikach, kierowcach, handlowcach z dalekiej Ameryki Południowej wędrowały przez kilka tygodni do nas ziarna kawy. Dorastała na zboczach Andów, w regionie Pedregal słynącego z żyznej gleby. Jej intensywność jest pełna o zrównoważonym smaku i delikatnym aromacie. 

Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 29. 1. 2020
DPD Dostarczymy do 29. 1. 2020 11,0 zł
Paczkomat Dostarczymy do 29. 1. 2020 10,0 zł
Duże opakowanie:
136,3 zł brutto
72,3 zł brutto
41,3 zł brutto
Małe opakowanie:
20,7 zł brutto
13,0 zł brutto
Zemleć:
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Kolumbia
Różnorodność
Różnorodność:
Bourbon
Region
Region:
Pedregal
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1600
Smak
Smak:
Świeże owoce, melasa
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre
BIO
BIO:
Tak

Skład

Arabica 100%

Pianka i aromat kawy

Kawa z upraw ekologicznych wyróżnia się intensywnym aromatem i słodkim, świeżym smakiem jej owoców. Kolumbia Excelso Medelin BIO jest bogata i charakterystyczna, oraz wyważona i matowa.

Przygotuj ją poprawnie a odda ci bogatą piankę i wspaniałe smaki.

Pochodzenie kawy

Jak sama nazwa wskazuje, ta kawa była uprawiana bez nawozów przemysłowych i szkodliwych chemikaliów. Kolumbijski region Pedregal znajduje się na wysokości 1600-2000 metrów nad poziomem morza, na jego plantacji rosną głównie odmiany arabica Caturra. Bourbon, z której została wyhodowana. Jest ona mniej odporna na deszcz lub wiatr (więcej owoców odpada), ale jakość jest wyborna.

Kolumbia należy do trzech największych światowych producentów kawy. Pomimo problemów krótkoterminowych z chorobami grzybowymi, kiedy zaatakowane były rośliny kawy kilka lat temu, kraj eksportuje rocznie coraz większe ilości kawy. W 2013 roku na eksport szło prawie 10 milionów worków kawy, czyli prawie cała produkcja. Głównym tego powodem jest zapewne fakt, że Kolumbijczycy picia kawy nie preferują. Rocznie wypiją maksymalnie 2 litry na osobę.

Jagody kawy, które wyglądają jak nasze wiśnie, Kolumbijczycy zbierają prawie cały rok. Przetwarzanie przeprowadza się tak zwaną metodą mokrą lub myciem. Jagody są dostarczane do zbiorników z wodą, wytłaczane są przez specjalne arkusze, gdzie są pozbawione miąższu i skórki. Wolne ziarna migrują do zbiorników fermentacyjnych, gdzie przez enzymy uwalniane są ostatnie warstwy. Fermentacja może trwać do 36 godzin. Następnie kawę się suszy, uwalnia od płatków pergaminu, poleruje i sortuje. Kawa odpoczywa w workach miesiąc lub dwa i dopiero potem wędruje w sześćdziesięciokilogramowych workach na giełdę lub do bezpośrednich sprzedawców.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użytkiem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.

Na 1 filiżankę kawy należy użyć co najmniej 1,5-2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.

Kawę zalać wodą o temperaturze około 95 ° C.

Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:
2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

Bajka dla smakoszy! Ta kawa plantacyjna z południowego wybrzeża Kuby może pochwalić się prawie zerową kwasowością i pełnym smakiem o widocznym czekoladowym i karmelowym zabarwieniu. Pasmo górskie Sierra Maestra, w którym się urodziła, dało jej słodki zapach miodu i cukru trzcinowego. Kiedy jej spróbujecie, odkryjecie w niej nuty dymu i rumu kubańskiego.  Więcej na szczegółach produktu
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 29. 1. 2020
Duże opakowanie:
124,8 zł brutto
66,5 zł brutto
38,2 zł brutto
Małe opakowanie:
19,2 zł brutto
12,2 zł brutto
Zemleć:

MEKSYK CHAPAS kawa ziarnista BIO
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

MEKSYK CHAPAS kawa ziarnista BIO

Meksykańska kawa z Chiapas jest uprawiana w cieniu. Najczęściej pod drzewami bananowca lub pod wierzchołkami wysokich drzew sosnowych. Dzięki temu mogą nie tylko dłużej, ale i wolniej dojrzewać. Rośliny kawy są bardziej odporne na szkodniki i utrzymują niezbędne nawodnienie. Uprawa ekologiczna w odniesieniu do otaczającej przyrody zachowuje różnorodność biologiczną w Chiapas i i daje pracę miejscowej ludności. Jak smakuje ta BIO kawa? Słodko, bogato, lekko przypomina morelę.  Więcej na szczegółach produktu
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 29. 1. 2020
Duże opakowanie:
110,8 zł brutto
59,5 zł brutto
34,3 zł brutto
Małe opakowanie:
17,5 zł brutto
11,2 zł brutto
Zemleć:

PERU SHB PICHANAKI GRADE 1 BIO - kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

PERU SHB PICHANAKI GRADE 1 BIO - kawa ziarnista

Prowincję słynącą z produkcji cytrusów i kawy odnajdziecie w centralnej części Peru. Pierwsi Europejczycy przybyli do Chanchamayo w połowie XVII wieku i założyli tam osadę. Obecnie kawę z wysokich Andów do Europy dostarcza się w dużych ilościach. Popularność zyskuje głównie ze względu na swój czekoladowy smak, zwieńczony kroplą soku cytrusowego, niską kwasowość i jakość BIO. Skosztujcie jednej z najlepszych peruwiańskich kaw!   Więcej na szczegółach produktu
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 29. 1. 2020
Duże opakowanie:
100,0 zł brutto
54,2 zł brutto
31,3 zł brutto
Małe opakowanie:
16,0 zł brutto
10,3 zł brutto
Zemleć:
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Obsługa klienta
Dla partnerów

Prezent przy każdym zakupie | Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »