

KOLUMBIA EXCELSO MEDELIN kawa ziarnista BIO
Kiedy trzymasz w ręce filiżankę aromatycznej kawy, pomyśl o tych wszystkich, którzy pracują na tym, byś mógł spróbować tego smakołyku. Pomyśl o rolnikach i ich rodzinach, zbieraczach kawy, robotnikach, kierowcach, handlowcach z dalekiej Ameryki Południowej wędrowały przez kilka tygodni do nas ziarna kawy. Dorastała na zboczach Andów, w regionie Pedregal słynącego z żyznej gleby. Jej intensywność jest pełna o zrównoważonym smaku i delikatnym aromacie.
Skład
Arabika BIO 100%Pianka i aromat kawy
Ta pochodząca z upraw ekologicznych kawa ma intensywny aromat i słodki, świeży smak owoców. Columbia Excelso Medelin BIO jest bogata i charakterystyczna, a jednocześnie zrównoważona, z aksamitnym posmakiem.
Przygotuj ją poprawnie a odda ci bogatą piankę i wspaniałe smaki.
Pochodzenie kawy
Jak sama nazwa wskazuje, ta kawa była uprawiana bez nawozów przemysłowych i szkodliwych chemikaliów. Kolumbijski region Pedregal znajduje się na wysokości 1600-2000 metrów nad poziomem morza, na jego plantacji rosną głównie odmiany arabica Caturra. Bourbon, z której została wyhodowana. Jest ona mniej odporna na deszcz lub wiatr (więcej owoców odpada), ale jakość jest wyborna.
Kolumbia należy do trzech największych światowych producentów kawy. Pomimo problemów krótkoterminowych z chorobami grzybowymi, kiedy zaatakowane były rośliny kawy kilka lat temu, kraj eksportuje rocznie coraz większe ilości kawy. W 2013 roku na eksport szło prawie 10 milionów worków kawy, czyli prawie cała produkcja. Głównym tego powodem jest zapewne fakt, że Kolumbijczycy picia kawy nie preferują. Rocznie wypiją maksymalnie 2 litry na osobę.
Jagody kawy, które wyglądają jak nasze wiśnie, Kolumbijczycy zbierają prawie cały rok. Przetwarzanie przeprowadza się tak zwaną metodą mokrą lub myciem. Jagody są dostarczane do zbiorników z wodą, wytłaczane są przez specjalne arkusze, gdzie są pozbawione miąższu i skórki. Wolne ziarna migrują do zbiorników fermentacyjnych, gdzie przez enzymy uwalniane są ostatnie warstwy. Fermentacja może trwać do 36 godzin. Następnie kawę się suszy, uwalnia od płatków pergaminu, poleruje i sortuje. Kawa odpoczywa w workach miesiąc lub dwa i dopiero potem wędruje w sześćdziesięciokilogramowych workach na giełdę lub do bezpośrednich sprzedawców.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użytkiem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.
Na 1 filiżankę kawy należy użyć co najmniej 1,5-2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
Kawę zalać wodą o temperaturze około 95 ° C.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

ETHIOPIA DJIMMAH BIO kawa ziarnista

PERU SHB PICHANAKI GRADE 1 BIO - kawa ziarnista
