GALAPAGOS SC 18 SAN CRISTOBAL BIO
Jak smakuje Najlepsza kawa roku? My ją wypróbowaliśmy i możemy powiedzieć, że bosko! Galapaos SC 18 z wyspy San Cristobal to naszym zdaniem jedna z najlepszych kaw plantacyjnych w ogóle. Jej intensywny aromat i wyśmienita równowaga ciała i kwasowości z niej czyni naszego faworyta. Odkryjcie również wy smak słodkiego karmelu z dodatkiem limonki.
Skład
Arabika BIO 100%Pianka i smak kawy
Tę kawę nie można opisać inaczej niż słowem przepiękna. Posiada niezwykły aromat, okrągły i równomierny smak oraz piękną, gładką piankę. Czegoż więcej możemy od kawy oczekiwać. W jej nucie można zauważyć karmelową słodkość z odrobiną limonki i cytryny. Znajdziecie także warstwy pachnącego tytoniu i skóry.
Pochodzenie kawy
Galapagos to archipelag we wschodniej części Oceanu Spokojnego, mniej więcej 1000 kilometrów od wybrzeża Ekwadoru. Zasłynęły przede wszystkim z jaszczurek o prehistorycznym wyglądzie, olbrzymich żółwi oraz pingwinów. Do wyliczenia wyjątkowości Ekwadoru zaliczymy sobie także kawę. Jest naprawdę unikatowa.
Stuprocentową arabikę z Galapagos formuje wyjątkowo sprzyjający klimat oraz gleba wulkaniczna. Kawa jest uprawiana bez nawozów przemysłowych, ponieważ cały archipelag jest unikatowym obszarem natury, który jest chroniony ostrymi normami.
Owoce kawowców (Coffea arabica) są zbierane z dużą pieczą i wyłącznie ręcznie. W całym Ekwadorze są obrabiane mokrym i suchym sposobem. W wypadku wyspy San Cristobal jednak farmerzy dają pierwszeństwo metodzie produkującej ziarna większej jakości – mokrej, czyli obmywaniu. Czereśnie kawy są wsypywane do wody i przetłaczane przez płyty gniotące. Te usuną miąższ i uwolnią z każdego owocu dwa ziarenka kawy. W zbiornikach fermentacyjnych potem kawa fermentuje. W końcu jest segregowana i suszona. Najpierw na słońcu, potem jeszcze maszynowo.
Z plantacji przywozimy kawę wyłącznie zieloną. Palenie to kwestia miejscowych przyzwyczajeń (w inny sposób pali się kawa w Europie, w inny np. w USA) i powinno następować krótko przed spożyciem kawy. Tylko świeżo palona kawa daje oczekiwane delikatne wrażenia.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczek (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Potrzebujesz porady?
11. 4.
7. 6.