

BURUNDI KINYOVU PROFILE kawa ziarnista
Masz ochotę na trochę egzotyki? Cytrus i cynamon owinięty zawojem kawy zostały sprowadzone z serca Afryki. Tropical Burundi leży na północno-wschodnim brzegu jeziora Tanganika, kawa jest głównym towarem eksportowym. Lokalni rolnicy poświęcają szczególną uwagę jej jakości, o czym świadczy sto procent Arabici.
Skład
Arabica 100%Pianka i aromat kawy
O kawie z Burundi krąży informacja, że ma wielki potencjał. Dzięki dzikiemu, ale równocześnie i subtelnemu odcieniu kawy znajduje się wśród gwiazd kawy. Po degustacji wyraźnie odróżnia się urzekającą harmonię cytrusów uzupełnioną nutą cynamonu. Ta kawa idealnie nadaje się do wytwarzania espresso. Jej pianka jest kompaktowa, doskonale puszysta.
Pochodzenie kawy
Burundia jest państwem z 17 prowincjami, które leży pomiędzy Rwandy, Konga i Tanzanii. Bliskość równika wpływa na jej klimat. Dzięki położeniu posiada korzystne warunki dla rolnictwa, w którym zatrudnia się większość mieszkańców kraju. Najważniejszą uprawą eksportową w tym kraju jest po prostu kawa, która na światowych rynkach z szybkością rakiety zdobywa pierwszeństwo.
W Burundi jest uprawiana głównie wysokiej jakości odmiana Bourboun. Kawowy krzew (kawa arabska) przynieśli do kraju Belgowie, którzy do 1962 zarządzali Burundią. Prywatne zakłady przetwórcze w tym środkowoafrykańskim kraju profilowały się dopiero po wojnie domowej w 2006 roku. Drobni rolnicy opiekują się od około 300 do 400 roślin drzew kawowych, zbiory trwają przez cały okres wegetacji (od czerwca do września) i zwykle nie używa siężadnych maszyn. Owoce kawy przypominające wiśnie są przetwarzane tak zwaną mokrą metodą.
Całe owoce wlewa się do zbiornika z wodą =, jakościowe zdrowe owoce opadają na dno. Przechodząc przez specjalne płyty uwalniają się od miąższu i części skorupy. Ziarna po fermentacji, suszeniu i kontroli są sortowane i pakowane do worków. Fermentacja przebiega przez noc, do suszenia zaś miejscowa ludność używa "Afrykańskie łóżka" - łóżka podwyższone „oddychające“, na które jest rozkładana kawa do maksymalnej wysokości 5 cm. Ważne jest tutaj stałe ręczne przewiewanie inaczej kawa pleśnieje.
Nasze kawy prażymy w momencie zamówienia. Zatem jest maksymalnie świeża i aromatyczna.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użytkiem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.
- Na jedną kawę należy użyć co najmniej 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
- Zalać wodą o temperaturze około 95 ° C.

























Potrzebujesz porady?

28. 1.
19. 10.
19. 10.
19. 10.
13. 10.
13. 10.
13. 10.
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

MEXICO ALTURA kawa ziarnista

PERU ANDES GOLD kawa ziarnista
