

WIELKIE TRIO - mieszanka espresso wybranych kaw ziarnistych
Idealnie zrównoważony stosunek poszczególnych odmian kaw kenijskiej, indonezyjskiej i indyjskiej gwarantuje wyjątkowo wyśmienite espresso. Poszczególne rodzaje palimy, każdy w innym stopniu. Już na pierwszy rzut oka rozpoznacie jaśniejsze i ciemniejsze ziarna, a po skosztowaniu wyczujecie przyjemną lekkość i słodycz. Dzięki większej zawartości kofeiny i smakowi jabłek oraz gorzkiej czekolady doskonale sprawdza się na początku każdego nowego, wymagającego dnia.
Skład
Arabica 80%, Robusta 20%Pianka i smak kawy
Mieszanka kaw ziarnistych espresso jest dokładnie taka, jakiej potrzebujecie w trakcie pełnego wyzwań dnia. Intensywna, zrównoważona i bogata smakowo. Już po pierwszym łyku odkryjecie zielone jabłka, które Was orzeźwią, później pojawi się pikantny rustykalny smak, który poskromi świeżość owoców, a cudowną kompozycję dopełni ciemna czekolada. Pozostanie on w ustach naprawdę długo. Doskonała, gładka baza ujmie każdego miłośnika kawy. Ta mieszanka espresso doskonale nadaje się do przygotowania cappuccino lub latte macchiato.
Pochodzenie kawy
Zanim przedstawimy poszczególne rodzaje kaw ziarnistych tworzących mieszankę espresso Wielkie trio, wyobraźmy sobie sposób, w jaki je uprażyliśmy. Właśnie taki, wyjątkowy sposób przetwarzania ziaren zielonej kawy wpływa znacząco na ogólny wizerunek mieszanki.
Palenie pojmujemy jako komunikację z kawą, szukamy w nim jej natury i podkreślamy jej piękno. Każda kawa posiada swój własny profil palenia. Dodatkowo, aby wydobyć z niej to co najznamienitsze, wymaga ona specyficznej temperatury i czasu palenia. Jeżeli chodzi o palenie kawy przeznaczonej do stworzenia mieszanki espresso, należy szczególnie mieć na uwadze końcowy wydźwięk kompozycji smakowej. Nie jest w tym nic dziwnego, że prażymy ten sam rodzaj najwyższej jakości arabiki przeznaczonej do prażenia jako pojedynczy gatunek, inaczej niż wtedy, gdy ma być częścią mieszanki espresso.
Wydaje się Wam, że to skomplikowane? Gdy zrozumiecie nasze wyjątkowe podejście do palenia, wyrobicie sobie opinię na temat większości oferowanych mieszanek espresso. W przypadku jednego z bardziej popularnych „włoskiego espresso”, przeznaczonego do szybkiego parzenia w automatycznych lub kolbowych ekspresach do kawy, wszystkie rodzaje są palone razem na bardzo ciemno. Może się zdarzyć, że ziarna bywają w większości przepalone a wtedy przygotowany z nich napój może mieć smak mdły do gorzkiego. Możemy spotkać się również z „metodą skandynawską” (powolne, dłuższe palenie), która jest zbliżona do naszej filozofii, jednak w wyniku jej zastosowania mogą pojawić się mieszanki o kwaśnym smaku. A to oczywiście nie jest naszym zamiarem.
W przypadku mieszanki espresso Wielkie trio zwracamy szczególną uwagę na palenie dokładnie na poziomie, który najlepiej wydobywa naturalne właściwości sensoryczne każdego rodzaju kawy wchodzącej w jej skład. Nic w tym dziwnego, że espresso palone w ten sposób wyróżniają się smakami pełnymi owocowych i kwiatowych tonów. Nadaje się zarówno do parzenia w automatycznym ekspresie do kawy, jak i do przygotowywania napojów przesączanych przez filtr, w kawiarce lub syfonie.
Mieszanka espresso Wielkie trio, składa się z dwóch najwyższej jakości kaw arabika i jednej robusty.
Kenijska arabika ma charakterystyczny aromat, przyjemną kwasowość, aksamitną miękkość i ujmujące nuty jagód. Pochodzi ze sławnego regionu Nyeri District, gdzie krzewy kawowca są uprawiane przeważnie przez drobnych plantatorów. Czerwone jagody kawy są zbierane na bieżąco, w stanie największej dojrzałości i przetwarzane tak zwaną metodą mokrą, czyli przez przemywanie.
Arabikę z Indonezji można ogólnie opisać jako zrównoważoną, przyjemnie czekoladową i świeżo owocową. Odmiana użyta w tym espresso została zebrana w górzystym obszarze Toraja pokrytym małymi plantacjami kawowców. Owoce krzewów kawowca zostały przetworzone w procesie przemywania a zielone ziarenka kawy wysuszono bezpośrednio na słońcu.
Aby Wielkie trio było naprawdę wielkie, uprażyliśmy również specjalnym sposobem indyjską robustę. Oprócz wysokiej zawartości kofeiny, charakteryzuje się typowym czekoladowym i ziemistym smakiem. Została zebrana w Kerali, w północno-wschodnich Indiach, na plantacji otoczonej drzewami owocowymi i ziołowymi ogrodami. Plantatorzy przetwarzają jagody kawowca przez przemywanie. Robusta z Indii jest znana na całym świecie. W naszej mieszance espresso oprócz wyjątkowego smaku odpowiada za spójną, gęstą piankę.
SKŁAD
Java Jampit A/WP-1X Estates
Kenia AA
Indie Robusta Parchment AB
Zalety kawy
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























17. 5.
3. 1.
18. 6.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

GWATEMALA - ANTIQUA SAN JUAN SCR90 kawa ziarnista

KOLUMBIA SUPREMO MEDELIN ANDEANO ziarnista kawa

Kuba Turquino Lavado - kawa ziarnista
Przeglądaliście
