Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

WIELKIE TRIO - mieszanka espresso wybranych kaw ziarnistych

Kod: 1526
Ocena: doskonały, 2 recenzje

Idealnie zrównoważony stosunek poszczególnych odmian kaw kenijskiej, indonezyjskiej i indyjskiej gwarantuje wyjątkowo wyśmienite espresso. Poszczególne rodzaje palimy, każdy w innym stopniu. Już na pierwszy rzut oka rozpoznacie jaśniejsze i ciemniejsze ziarna, a po skosztowaniu wyczujecie przyjemną lekkość i słodycz. Dzięki większej zawartości kofeiny i smakowi jabłek oraz gorzkiej czekolady doskonale sprawdza się na początku każdego nowego, wymagającego dnia.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
185,1 zł /1000 g 18,5 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 25. 4. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Smak
Smak:
Czekolada, Owoce
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 80%, Robusta 20%

Pianka i smak kawy

Mieszanka kaw ziarnistych espresso jest dokładnie taka, jakiej potrzebujecie w trakcie pełnego wyzwań dnia. Intensywna, zrównoważona i bogata smakowo. Już po pierwszym łyku odkryjecie zielone jabłka, które Was orzeźwią, później pojawi się pikantny rustykalny smak, który poskromi świeżość owoców, a cudowną kompozycję dopełni ciemna czekolada. Pozostanie on w ustach naprawdę długo. Doskonała, gładka baza ujmie każdego miłośnika kawy. Ta mieszanka espresso doskonale nadaje się do przygotowania cappuccino lub latte macchiato.

Pochodzenie kawy

Zanim przedstawimy poszczególne rodzaje kaw ziarnistych tworzących mieszankę espresso Wielkie trio, wyobraźmy sobie sposób, w jaki je uprażyliśmy. Właśnie taki, wyjątkowy sposób przetwarzania ziaren zielonej kawy wpływa znacząco na ogólny wizerunek  mieszanki.
Palenie pojmujemy jako komunikację z kawą, szukamy w nim jej natury i podkreślamy jej piękno. Każda kawa posiada swój własny profil palenia. Dodatkowo, aby wydobyć z niej to co najznamienitsze, wymaga ona specyficznej temperatury i czasu palenia. Jeżeli chodzi o palenie kawy przeznaczonej do stworzenia mieszanki espresso, należy szczególnie mieć na uwadze końcowy wydźwięk kompozycji smakowej. Nie jest w tym nic dziwnego, że prażymy ten sam rodzaj najwyższej jakości arabiki przeznaczonej do prażenia jako pojedynczy gatunek, inaczej niż wtedy, gdy ma być częścią mieszanki espresso.
Wydaje się Wam, że to skomplikowane? Gdy zrozumiecie nasze wyjątkowe podejście do palenia, wyrobicie sobie opinię na temat większości oferowanych mieszanek espresso. W przypadku jednego z bardziej popularnych „włoskiego espresso”, przeznaczonego do szybkiego parzenia w automatycznych lub kolbowych ekspresach do kawy, wszystkie rodzaje są palone razem na bardzo ciemno. Może się zdarzyć, że ziarna bywają w większości przepalone a wtedy przygotowany z nich napój może mieć smak mdły do gorzkiego. Możemy spotkać się również z „metodą skandynawską” (powolne, dłuższe palenie), która jest zbliżona do naszej filozofii, jednak w wyniku jej zastosowania mogą pojawić się mieszanki o kwaśnym smaku. A to oczywiście nie jest naszym zamiarem.
W przypadku mieszanki espresso Wielkie trio zwracamy szczególną uwagę na palenie dokładnie na poziomie, który najlepiej wydobywa naturalne właściwości sensoryczne każdego rodzaju kawy wchodzącej w jej skład. Nic w tym dziwnego, że espresso palone w ten sposób wyróżniają się smakami pełnymi owocowych i kwiatowych tonów. Nadaje się zarówno do parzenia w automatycznym ekspresie do kawy, jak i do przygotowywania napojów przesączanych przez filtr, w kawiarce lub syfonie.
Mieszanka espresso Wielkie trio, składa się z dwóch najwyższej jakości kaw arabika i jednej robusty.
Kenijska arabika ma charakterystyczny aromat, przyjemną kwasowość, aksamitną miękkość i ujmujące nuty jagód. Pochodzi ze sławnego regionu Nyeri District, gdzie krzewy kawowca są uprawiane przeważnie przez drobnych plantatorów. Czerwone jagody kawy są zbierane na bieżąco, w stanie największej dojrzałości i przetwarzane tak zwaną metodą mokrą, czyli przez przemywanie.
Arabikę z Indonezji można ogólnie opisać jako zrównoważoną, przyjemnie czekoladową i świeżo owocową. Odmiana użyta w tym espresso została zebrana w górzystym obszarze Toraja pokrytym małymi plantacjami kawowców. Owoce krzewów kawowca zostały przetworzone w procesie przemywania a zielone ziarenka kawy wysuszono bezpośrednio na słońcu.
Aby Wielkie trio było naprawdę wielkie, uprażyliśmy również specjalnym sposobem indyjską robustę. Oprócz wysokiej zawartości kofeiny, charakteryzuje się typowym czekoladowym i ziemistym smakiem. Została zebrana w Kerali, w północno-wschodnich Indiach, na plantacji otoczonej drzewami owocowymi i ziołowymi ogrodami. Plantatorzy przetwarzają jagody kawowca przez przemywanie. Robusta z Indii jest znana na całym świecie. W naszej mieszance espresso oprócz wyjątkowego smaku odpowiada za spójną, gęstą piankę.

SKŁAD

Java Jampit A/WP-1X Estates

Kenia AA

Indie Robusta Parchment AB

 

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki
Robusta
Efekty robusty

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

3. 1.

Ocena: doskonały
Doskonała kawa !

18. 6.

Ocena: doskonały
Absolutnie świetne połączenie, zrównoważony smak.

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


KOLUMBIA SUPREMO MEDELIN ANDEANO ziarnista kawa
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

KOLUMBIA SUPREMO MEDELIN ANDEANO ziarnista kawa

Sto procent Arabica, sto procent doświadczenie degustacyjne!  Elegancka Kolumbia Supremo Medelin przygotuje niezapomniane spotkanie  egzotycznych owoców i czekolady. Chociaż mocna i aromatyczna, jednak delikatna i harmonizująca. Ekskluzywne i regularne ziarna kawy są palone do ciemnego koloru, tworząc delikatne i atrakcyjne olejki zapachowe. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
154,7 zł /1000 g 15,5 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 25. 4. 2024

JAVA JAMPIT A/WP-1X Estates kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

JAVA JAMPIT A/WP-1X Estates kawa ziarnista

"Odświeża pamięć i oczyszcza skórę," tak zdefiniował kawę tysiąc lat temu średniowieczny perski uczony Ibn Sina. W Europie na początku była sprzedawana jako lekarstwo i nie każdy mógł sobie pozwolić na jej kupno. Dopiero, gdy na rynek trafiło więcej kawy, cena się obniżyła. Orzeźwiający napój stał się wielkim bestsellerem. Obecnie możemy wybierać spośród wielu rodzajów – dziś na przykład wyjątkową delikatność z wyspy Jawa. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
226,6 zł /1000 g 22,7 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 25. 4. 2024

WIOSENNA mieszanka espresso wybranych kaw ziarnistych
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

WIOSENNA mieszanka espresso wybranych kaw ziarnistych

Każda nutka jest inna, a jednak razem tworzą wspaniałą symfonię. Symfonię wiosenną. Mieszanka espresso z limitowanej edycji została tak stworzona, aby swoją kompozycją przywoływała młodzieńczość, wigor i świeżość wiosennych dni. Poprzez połączenie oddzielnie palonych jednorodnych arabik klasy premium uzyskaliśmy profil smakowy, który jest miodowy, zawiera elementy jaśminu i zachwyca nutami pomarańczy, wiśni i czekolady. Pachnie jak wiosna, jak kwiaty. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
183,2 zł /1000 g 18,3 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 25. 4. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »