

ETHIOPIA LIMU GRADE 2 kawa ziarnista
Mówi się, że Oromia jest kolebką kawy. Region, w południowo-wschodniej części Etiopii zna efekty i smak ziaren kawowych prawdopodobnie już od 5 wieku. Lokalni plantatorzy to drobni rolnicy złączeni z unią, która jest zobowiązana, aby dbać o sprawiedliwy handel i przekazanie części zysków w szkolnictwo, zdrowie i dla nowych miejsc pracy. Idealne, prawda? W Oromia można podziwiać także coś innego - niezwykle zróżnicowaną roślinność, piękne wodospady, spektakularne jaskinie i majestatyczne góry.
Skład
Arabica 100%Pianka i aromat kawy
Mocna kawa o niskiej kwasowości jest określana przez wielu ekspertów za jedną z najlepszych na świecie. Jakby nie mogła. Wyróżnia się pełną konsystencją z nutami kwiatów i owoców, możemy nawet rozpoznać lekki znak karmelu. Jeśli chodzi o owoce - przygotujcie się na kompozycję suszonych moreli i owoców cytrusowych. Pianka jest subtelna, a jednocześnie zwarta.
Pochodzenie kawy
Kraj kultury i natury. Tak oznaczają etiopską Oromię podróżnicy. Podczas pobytu w jednym z dziewięciu państw w południowo-wschodniej Etiopii nawet doświadczeni globtroterowie zostaną zdumieni. Krajobraz dzikich zwierząt i roślin zachwyca pięknym krajobrazem i piękną naturą. Wyobraźmy sobie pustynny step na horyzoncie sformułowane przez pasma górskie sięgające do wysokości około 4000 metrów. Głębokie rzeczne wąwozy, tropikalne lasy, wodospady, jeziora, jaskinie. Do narodowego parku Bela Mountains lub do jeziora Rift Valley zjeżdżają się turyści z całego świata.
Mieszkańcy Oromia, naród oromo jest największą grupą etniczną w Etiopii. Nazwany według "Orma" - synów ludzkich. Około 95 procent z nich żyje z rolnictwa, ale interesujące również jest, że z Oromi pochodzi światowy mistrz olimpijski w przekroju na 5.5 i 10 kilometrów Kenenisa Bekele czy pierwsza Afrykańska kobieta, która wygrała olimpijski maraton Fatuma Roba.
Wszystkie grunty w Etiopii są własnością państwa, które dzierżawią zainteresowanym. Plon jest silnie uzależniony od opadów i wysokości nad poziomem morza. Drzewa kawowe uprawiają drobni rolnicy, głównie na południu. Kawa rośnie obok lekkiego narkotyku khat, który jest drugim najważniejszym eksportowym produktem kraju. W 2007 roku do całego eksportu przyczyniła się 37 procentami.
O kawie, która się w Etiopii "urodziła" można było by napisać książkę. Według legendy, efekty działania owoców kawowca odkrył w 5 wieku pasterz kóz. Stało się to w prowincji Kaffy a od tego czasu kawa związana jest z ludzkim działaniem. W regionie Oromia zbierano ziarna kawowca - niemal wyłącznie gatunek arabica - kilka razy w roku, w zależności od sposobu stopniowego dojrzewania czerwonych jagód. Rolnicy przetwarzają je tzw. na mokro (fully-washed, wet-processed). Metoda ta polega na wrzuceniu jagód do specjalnej maszyny, w której obracające się płyty lub bębny zgniatają owoce, a poddana wysokiemu ciśnieniu woda wypłukuje ziarna z miąższu i łupiny. Następnie poddaje się procesowi fermentacji w zbiornikach z wodą, gdzie się usuwa resztki skorupy. Fermentacja może trwać do 36 godzin. Potem już jest kawa suszona albo w dużych maszynach lub rozłożona na słońcu.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
Kawę zmielić na grubość zgodną z gatunkiem wybranej kawy.
Użyj na jedną filiżankę kawy co najmniej 1,5-2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
Kawę zalać wodą o temperaturze około 95 ° C

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

ETHIOPIA SIDAMO GRADE1 kawa ziarnista

ETHIOPIA YIRGA CHEFFE kawa ziarnista
