UGANDA AA MOUNT RWENZORI kawa ziarnista
Na samym szczycie jest królestwo śniegu i lodu. Ale pod Ruwenzori Mountains we wschodniej równikowej Afryce zieleniają się lasy deszczowe i płyną niebieskie rzeki i strumienie. Większość obszaru zajmują fascynujące wzgórza. Jest to obszar uznany za park narodowy. Gdzieś tam na wysokości 1000 metrów, rolnicy uprawiają kawowce owocujące kawą bogatego i harmonijnego smaku. Świeżo palona Arabica marki AA jednym łykiem was zaprowadzi pod afrykańskie lodowce.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Plantacyjna kawa Uganda AA Ruwenzori zadowoli fanów napojów o umiarkowanej kwasowości i bogatego, owocowego smaku. W smaku można poczuć odcień prażonych orzechów z nugatem. Mówi się, że dokładnie tak smakuje i pachnie Afryka Środkowa - kolorowo, ale delikatnie i harmonijnie. Cieszyć się można także zwartą, średnio-wysoką pianą.
Pochodzenie kawy
Eksperci twierdzą, że kawa z Ugandy ma wielką przyszłość. Jeśli nie słyszeliście o niej do teraz, może was interesować jej pochodzenie. Uganda graniczy z Kenią, Południowym Sudanem, Demokratyczną Republiką Kongo, Rwandą i Tanzanią. Jej nazwa pochodzi od rodzimego Buganda i często określana jest jako „Perła Afryki”. Znajduje się w dorzeczu Nilu, który jest zasilany przez jedną z rzek spływających z lodowców w Ruwenzori Mountains.
Większość obszaru Ugandy to ogromne wody powierzchniowe (jeziora Kyoga, Albert, Edward, George, Victoria). Jeśli chodzi o naturalną przyrodę, wystarczy wspomnieć, że na terytorium Ugandy istnieje 60 obszarów chronionych, w tym 10 parków narodowych. Ta stabilność ekologiczna według naukowców jest zagrożona przez globalne ocieplenie planety.
Klimat jest oczywiście tropikalny. W obszarach objętych dżunglą opady występuje przez cały rok, na północy na odwrót długa jest pora sucha.
Mount Ruwenzori (Rwenzori Mountains), od której pochodzi nazwa kawy, leży na granicy oddzielającą Ugandę i Demokratyczną Republikę Kongo. Jego najwyższe szczyty (ponad 5000 m n.p.m.) są trwale pokryte śniegiem i lodem. Kto, by chciał wspinać się do podnóża gór, przeszedłby przez tropikalne lasy deszczowe, alpejskie łąki, górskim lasem, strefą bambusów i wrzosowisk. Wreszcie stanąłby na jednym z 43 lodowców, obejmującym 7,5 km2.
Kawowce w Ugandzie są uprawiane na glebie wulkanicznej w cieniu drzew. Zazwyczaj ziarna zbierane są od marca do kwietnia i od sierpnia do listopada. Ich owoce przetwarzane są metodą na mokro i suszą się na słońcu. O jakość kawy troszczy się Ugandyjska Asocjacja Kawy, która zapewnia także przetwarzanie i sprzedaż na rynkach. Kawa jest dla Ugandy najważniejszym towarem eksportowym.
AA marka kawy odnosi się do wyjątkowo dużych ziaren.
Efekty kawy
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użyciem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.
Na jedną kawę należy użyć 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
Zalać wrzącą wodą i przez około 5 minut pozostawić do zaparzenia.