

GUATEMALA HB SWISS WATER DECAFE - kawa ziarnista
Bezkofeinowa nie oznacza, że jest bez smaku lub nie daje przyjemności. Wręcz przeciwnie! Kawa pozbawiona kofeiny z wykorzystaniem specjalnej szwajcarskiej technologii jest wyśmienita we wszystkich aspektach. Jeżeli chodzi o smak, możecie spodziewać się subtelnej czekolady, orzechów laskowych oraz miły ślad drewna, natomiast aromat zauroczy Was wyjątkowymi, średnio intensywnymi doznaniami. Każdy łyk Guatemala HB Swiss Water Decafe pozostawia w ustach przyjemną kremowość.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Kawa ziarnista Guatemala HB Swiss Water Decafe nie wyprze się kraju swojego pochodzenia. Dominujące atrybuty czekolady i orzechów laskowych są dla niej absolutnie typowe. Podobnie jak średnia do pełnej baza z nutkami karmelu i gorzko-słodkiego kakao. W przypadku zbiorów z regionu Chimaltenango smak uzupełnia ślad świeżego drewna. Pianka jest delikatna i spójna.
Pochodzenie kawy
Na początek przyjrzyjmy się skrótowi HB w nazwie tej kawy: Hard Bean dołącza się do nazw odmian hodowanych na wysokościach 1 200 - 1 500 nad poziomem morza. Do czego jest nam potrzebna ta informacja? Wskazuje na kawę, która dojrzewała wolniej, jej ziarno jest twardsze, a smak i aromat bardziej intensywne. Ze względu na wspomniane wcześniej właściwości jest to bardzo poszukiwana kawa i generalnie droższa od tej uprawianej na niższych wysokościach. Teraz możemy poświęcić kilka chwil miejscu, z którego pochodzi Guatemala HB Swiss Water Decafe. Region Chimaltenango jest położony na południowym- zachodzie kraju. Jego stolica o tej samej nazwie została założona w 1576 roku na fundamentach starożytnej twierdzy Majów i w szybkim tempie stała się ważnym węzłem komunikacyjnym i handlowym. Dzięki specyficznej glebie zasłynęła z produkcji cegieł. Godnym uwagi jest tutejszy kościół kolonialny zbudowany w 1854 roku na tzw. podziale kontynentalnym. Woda, która tryska z fontanny na jego terenie z jednej strony kieruje się do Oceanu Atlantyckiego a z drugiej do Spokojnego. Bogactwem regionu jest żyzna gleba a subtropikalny klimat zapewnia krzewom kawowca stałą temperaturę i odpowiednią ilość opadów. Kawę zbiera się tutaj od listopada do kwietnia a w przypadku Guatemala HB Swiss Water Decafe uprawiają ją plantatorzy na terenie El Pacayalito, obszarze aktywnym wulkanicznie. Po zebraniu owoce przetwarzane są w procesie przemywania i suszone najczęściej bepośrednio na słońcu. Procedura pozbawiania ziarna kofeiny nie wymaga żadnych rozpuszczalników ani substancji chemicznych. Opatentowane postępowanie Swiss Water wykorzystuje własność rozpuszczania się kofeiny w wodzie. Dlatego zielone ziarenka kawy zamacza się w czystej ciepłej wodzie, którą następnie przepuszcza się przez filtr z węgla drzewnego. Wychwytuje on cząsteczki kofeiny przepuszczając jednocześnie cukry i oleje, które nadają kawie charakter. Dzięki cyrkulacji wody w specjalnym urządzeniu kawa jest pozbawiana kofeiny bez utraty naturalnego, pełnego i wielowarstwowego smaku.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BRAZYLIA MINAS SWISS WATER DECAF- ziarnista

MEXICO CHIAPAS SWISS WATER DECAF BIO - KAWA ZIARNISTA
