

PERU GRADE 1 SWISS WATER DECAFE BIO - kawa ziarnista
Może należycie do osób, które kochają kawę, ale powinny ograniczyć jej
ilość. W takim przypadku polecamy bezkofeinową arabikę plantacyjną z
tradycyjnego regionu w Peru. Dzięki specjalnej, opatentowanej
szwajcarskiej metodzie utraciła swoje pobudzające działanie, ale
zachowała wspaniały smak i doskonały aromat. Odnajdziecie w niej
jedwabiste nutki czekolady, orzechów i czerwonych owoców.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Peru Grade 1 Swiss Water Decafe należy do kaw bardzo delikatnych a nawet najdelikatniejszych. Miłośników subtelnych doznań uraduje jedwabisty smak pełen czekolady i orzechów, zwieńczony świeżością czerwonych jagód. Wszystkie jego niuanse doskonale wyłaniają się podczas przygotowania w dripperze, wspaniały napój powstaje również z kawiarki. Pianka jest subtelna, zwarta.
Pochodzenie kawy
Cajamarca górzysty obszar na północy Peru, przez który przepływa rzeka Mashcon, zamieszkany od 1460 roku, kiedy to stał się częścią Imperium Inków. W pobliżu stolicy regionu znajdują się lecznicze źródła termalne Los Banos del Inca, kompleks archeologiczny Cumbemayo i kopalnia złota Yanacocha. Teraz będziecie już wiedzieć, jakich atrakcji turystycznych nie przegapić odwiedzając Cajamarca. Oprócz tego, że region słynie z dużej liczby pastwisk i pól obsadzonych ziemniakami, kukurydzą i zbożem, zalicza się do przodujących producentów kawy, w Peru jest jednym z największych. Lokalny przemysł kawowy, podobnie jak w innych częściach kraju opiera się na drobnych plantatorach, którzy zazwyczaj uprawiają kawę na areale 2-3 ha. Popularną odmianą krzewów kawowca jest tutaj Caturra, naturalna mutacja odmiany Bourbon. Caturra odkryto na początku XX wieku w brazylijskim regionie Mina Gerais. Charakteryzuje się karłowatością, czyli niską wysokością, dlatego można ją spotkać pod nazwą Nanico. Komercyjnie zaczęła podbijać świat szczególnie w latach 40-tych XX wieku, dziś jest jedną z kluczowych ekonomicznie odmian Ameryki Środkowej. Optymalne warunki do uprawy krzewów kawowca odmiany Caturra panują na dużych wysokościach nad poziomem morza, gdzie bardzo dobrze owocuje. Z drugiej strony charakteryzuje się również dużą podatnością na rdzę kawową i stosunkowo ponadstandardowymi wymaganiami dotyczącymi żyzności gleby. Peruwiański region Cajamarca spełnia wszystkie niezbędne warunki, dlatego w uprawę tej odmiany zaangażowanych jest wiele tutejszych farm. Jakość finalnego ziarna jest jednak zależna od wielu czynników, nie tylko od wysokości nad poziomem morza, warunków glebowych, ale i troski jaką otoczone są krzewy kawowca. W Cajamarca znaczącą rolę odgrywają także warunki pogodowe w trakcie zbiorów. Nie jest wyjątkiem, że w trakcie, gdy owoce krzewów kawowca osiągają najwyższą dojrzałość w okolicy często pojawiają się burze. Długotrwały deszcz jest przyczyną tego, że jagody pochłaniają zbyt dużo wody i albo pękają, albo opadają na ziemię, co dramatycznie pogarsza jakość lub dyskwalifikuje cały zbiór. W przypadku Peru Grade 1 Swiss Water Decafe na szczęście do tego nie doszło, więc możemy delektować się kawą o wyjątkowych walorach smakowych i do tego bez kofeiny.
Tak zwana dekofeinacja pozbawia zielone ziarenka kawy środka pobudzającego, co w niektórych przypadkach pozwala ominąć przeciwwskazania do jej spożycia. Przykładowo dla kobiet w ciąży lub karmiących, osób z podwyższonym ciśnieniem krwi lub miłośników kawy, którzy piją ją „litrami”, kawa bezkofeinowa to doskonały i bezpieczny wybór. Istnieje wiele sposobów usuwania kofeiny z kawy. My preferujemyproces Swiss Water, który nie wymaga używania rozpuszczalników chemicznych a opiera się na rozpuszczaniu kofeiny w wodzie. W jego trakcie zielone ziarenka kawy są zamaczane w gorącej wodzie. W niej jednak rozpuszcza się nie tylko kofeina, ale także cukry i inne substancje chemiczne, dzięki którym uwielbiamy kawę. Dlatego woda z kawy przechodzi przez filtr węglowy, który wychwytuje wyłącznie duże cząsteczki kofeiny, przepuszczając jednocześnie cukry, oleje i inne związki odpowiedzialne za wyjątkowy aromat ziaren. Peru Grade 1 Swiss Water Decafe jest zatem pod względem smaku i aromatu całkowicie pełnowartościową kawą z tym, że nie zawiera kofeiny.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BRAZYLIA MINAS SWISS WATER DECAF- ziarnista

MEXICO CHIAPAS SWISS WATER DECAF BIO - KAWA ZIARNISTA
