

PERU BIO liofilizowana kawa rozpuszczalna 100% arabica
Jezioro położone na najwyższej wysokości nad poziomem morza, miasto bez drogi dojazdowej, najgłębszy kanion… I jedna z najlepszych kaw rozpuszczalnych. To właśnie Peru, kraj wielu kontrastów, który ma ponad stuletnie doświadczenie w uprawianiu krzewów kawowca. Tradycyjny rejon kawowy Puno Norte rodzi pełne ziarenka o smaku czekoladowo-owocowym. Równie mistrzowską jest kawa w postaci liofilizowanej. Nie traci żadnej ze swoich zalet a do tego wystarczy ją tylko zalać gorącą wodą. Bonus? Jakość BIO!
Skład
Arabika BIO 100%Pianka i smak kawy
Kawa Peru BIO liofilizowana jest produkowana z ziarenek 100 procentowej kawy arabica. Odnajdziecie w niej czekoladę wraz z owocami, słodycz oraz przyjemny orzeszkowy posmak. Baza jest pełna i gładka. Po zalaniu gorącą wodą na jej powierzchni pojawia się delikatna pianka.
Pochodzenie kawy
Widzicie przed sobą jednorodną kawę z wysokich gór, które w zamierzchłych czasach zamieszkiwali mityczni Inkowie. Obecnie na plantacjach kawy w peruwiańskich Andach pracują także ich potomkowie. Wraz z nowo przybyłymi, w większości drobnymi plantatorami uprawiają kawę, która jest dla nich jedynym źródłem utrzymania. W jej sąsiedztwie sadzą na przykład kukurydzę, szparagi, pomidory, ziemniaki i komosę. W peruwiańskim rolnictwie nawozy sztuczne używane są w bardzo niewielkim stopniu. Częściej korzysta się z naturalnych sposobów dostarczania roślinom składników odżywczych. I chociaż plantatorzy wciąż zmagają się z przestarzałą infrastrukturą, jednak w przypadku kawy udało im się niezwykle skutecznie rozwinąć rynek.
Region Puno Norte należy do obszarów na południu Peru ściśle związanych z tradycją, gdzie uprawy kawowców bardzo dobrze się rozwijają. Położenie na dużych wysokościach nad poziomem morza razem z podłożem wulkanicznym sprawiają, że tamtejsze zbiory mają gładką i bardzo przyjemną bazę oraz słodko kremowy smak. Nie jest przypadkiem, że kawa z tego obszaru zdobywa uznanie na światowych konkursach i jest wspierana przez krajową organizację do spraw kawy. Owoce krzewów kawowca są przetwarzane w procesie tak zwanego przemywania. Są wsypywane do pojemników z wodą i przeciskane przez tarki, a po usunięciu z nich czerwonej skórki przenoszone są do zbiorników fermentacyjnych. W nich kawa leżakuje przez okres od kilku godzin do kilku dni. Proces fermentacji rozpuszcza słodki miąższ i uwalnia ziarenka. Zielona kawa jest następnie suszona bądź bezpośrednio na słońcu, bądź w suszarkach.
Droga do uzyskania liofilizowanej kawy rozpuszczalnej jest o wiele dłuższa. Zielone ziarenka należy uprażyć i ugotować. Otrzymany płyn odparowuje się aż do uzyskania konsystencji syropu. Tak uzyskany koncentrat przechodzi przez proces liofilizacji, czyli zamrażanie w otoczeniu o obniżonym ciśnieniu powietrza. Zamrożona w temperaturze -40°C masa jest mielona w środowisku niskiego ciśnienia (w próżniowej komorze liofilizacyjnej) i pozbawiana cząsteczek wody. Sublimacja zapewnia zachowanie wszystkich właściwości sensorycznych kawy. W rezultacie powstają duże kryształki o gładkiej powierzchni.
Liofilizowana kawa rozpuszczalna pojawiła się na rynku w 1937 roku. Jej popularność od tego momentu nieustannie rośnie. Przecież połowa światowej produkcji kawy jest przeznaczona do wytwarzania jej rozpuszczalnego wariantu. Niniejsza kawa jest jedną z najlepszych!
Zalety kawy
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
1. Optymalny sposób przygotowania wymaga małego kubka o pojemności 90 ml.
2. Użyjcie 1 lub 2 łyżeczki kawy i zalejcie przegotowaną wodą o temperaturze ok. 90°C. Gotująca się woda pozbawi kawę jej wyrazistego smaku.

























10. 2.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

IRISH CREAM kawa rozpuszczalna

ORZECHOWA kawa rozpuszczalna
