

EKWADOR - liofilizowana kawa rozpuszczalna
Nie wstrząsać, zamieszać. Kawę rozpuszczalną przygotujecie w mgnieniu oka. Ekwadorska specjalność z Andyjskich wyżyn zawiera zarówno delikatną Arabikę jak i silną Robustę. Dokładnie pół na pół. To sprawia, że uzyskany smak jest zrównoważony, przyjemnie winowo- cytrusowo.
Skład
Arabica 70%, Robusta 30%Pianka i smak kawy
Po zalaniu gorącą wodą uzyskacie silny napój o umiarkowanej kwasowości. Liofilizowana kawa Ekwador nosi ślady słodkiego wina i świeżych owoców cytrusowych. Pianka jest lekka, delikatna.
Pochodzenie kawy
Ekwador nie należy do największych na świecie producentów kawy. Można jednak powiedzieć, że to każdoroczne żniwo ze stoków Andów koneserzy kawy oceniają bardzo wysoko.
Pierwszym obszarem, w którym posadzono drzewa kawowe jest Jipijapa w prowincji Manabi. Stało się tak już w roku 1860. 40 lat później rynek globalny zanotował spadek w eksporcie ekwadorskiej kawy, ale w latach 80-tych 20 wieku, produkcja ponownie wzrosła. Według oficjalnych rządowych informacji w 2012 roku na terytorium Ekwadoru przeznaczono do uprawy drzew kawowych około 150 tysięcy hektarów ziemi. Stosunek Arabiki i Robusty jest zatem wyważony. Najczęściej kawa z Ekwadoru jest transportowana do Rosji, Polski, Niemiec, Kolumbii, Włoch i Holandii.
Rozpuszczalny wariant ekwadorskiej kawy nie traci nic z doskonałych efektów ani z typowego smaku i aromatu. Została ona wytworzona przez tzw. liofilizację, tzn. proces zamrażania. Przygotowanie tej kawy polega na klasycznej uprawie owoców kawy (obieraniu, suszeniu, pieczeniu). Stosunek plantacyjnej Arabici 70% i Robusty 30%. Koncentrat kawowy należy zamrozić w temperaturze -40 ⁰C. Końcowy materiał przemieszcza się do zmielenia. Lód usuwa sięłatwo w specjalnej komorze z niskim ciśnieniem dzięki procesowi sublimacji. Finalny produkt kawy może być bezpośrednio pakowany.
Jeśli liofilizowana kawa wchodzi w kontakt z wodą, bardzo łatwo się w niej rozpuszcza. Dlatego kawa rozpuszczalna jest niezwykle popularna. Na rynku istnieje od 1937 roku, kiedy ją przedstawiła spółka Nestle. W czasie II wojny światowej i bezpośrednio po niej nastał boom na kawę rozpuszczalną. Według International Coffee Organization Polacy średnio piją 3,26 kg kawy rozpuszczalnej na osobę rocznie.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
Dla optymalnego przygotowania wybierzcie małą filiżankę o pojemności 90 ml.
Użyjcie 1 lub 2 łyżeczki kawy i zalejcie przegotowaną wodą o temperaturze 90 ° C. Wrząca woda pozbawi kawę jej wyrazistego smaku.
Do przygotowania kawy należy zawsze używać świeżej wody.

























Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

MEKSYK kawa rozpuszczalna – mieszanka 100% arabiki i robusty

EKWADOR 100% ROBUSTA - kawa rozpuszczalna
