Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Kolumbia - liofilizowana kawa rozpuszczalna 100% arabica

Kod: 1967

Wiadomo, że kolumbijska arabika ma łagodny, czekoladowo-orzechowy smak. Ta rozpuszczalna wersja jest dokładnie taka. Pokocha ją każdy, kto ma ochotę na świetny, a jednocześnie bardzo szybko przygotowany kubek kawy. Kawa rozpuszczalna doskonale nadaje się również do przygotowania popularnej kawy dalgona lub kawy mrożonej.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
366,0 zł /1000 g 36,6 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 5. 10. 2023
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Kolumbia
Smak
Smak:
Gorzka czekolada, Orzechy
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Zamrażanie

Skład

Arabica 100%

PIANKA I SMAK KAWY

Kolumbia - kawa rozpuszczalna liofilizowana 100% arabica należy do kaw o średniej kwasowości. W jeJ smaku odnajdziecie orzechy i ciemną czekoladę.

Aby uzyskać maksymalne doznania smakowe, zalać kawę gorącą, ale nie wrzącą wodą.

POCHODZENIE KAWY

Historia kolumbijskiej kawy zaczyna się w XVIII wieku, kiedy to holenderscy misjonarze przywieźli do kraju kawowce. Pierwsze małe plantacje powstały na północnym wschodzie, a rolnicy w całej Kolumbii stopniowo zaczęli uprawiać krzewy. Pierwszy eksport ziaren kawy z Kolumbii miał miejsce w 1835 roku i był przeznaczony do USA.

Tak zwane hacjendy, czyli duże gospodarstwa, na początku XX wieku znajdowały się jeszcze w rękach nielicznych właścicieli. Kilka lat później powstała jednak grupa Eje Cafetero, która zrzeszała producentów i reprezentowała ich na światowym rynku. Po Wielkim Kryzysie, kiedy wiele hacjend zbankrutowało, rząd zdecydował się wykupić farmy i sprzedać je ich robotnikom. Od tego czasu w Kolumbii działa wiele małych gospodarstw, które oprócz kawy uprawiają również inne rośliny.

Lokalna kawa wyróżnia się łagodną kwasowością oraz nutami czekolady, orzechów i karmelu. Dzięki starannej obróbce posiada wspaniały aromat. Rolnicy ręcznie zbierają owoce kawy, pozostawiają luźne zielone ziarna do fermentacji przez 14-30 godzin, a na koniec je suszą.

Jak z takich zbiorów powstaje kawa rozpuszczalna? Istnieją dwa możliwe sposoby, my wolimy kawę, która została zrobiona przez liofilizację. Zieloną kawę należy najpierw wypalić, a następnie zmielić i przygotować z niej mocno skoncentrowany napar. Musi on przejść przez filtrację, a następnie jest 

PIANKA I SMAK KAWY

Kolumbia - kawa rozpuszczalna liofilizowana 100% arabica należy do kaw o średniej kwasowości. W jeJ smaku odnajdziecie orzechy i ciemną czekoladę.

Aby uzyskać maksymalne doznania smakowe, zalać kawę gorącą, ale nie wrzącą wodą.

POCHODZENIE KAWY

Historia kolumbijskiej kawy zaczyna się w XVIII wieku, kiedy to holenderscy misjonarze przywieźli do kraju kawowce. Pierwsze małe plantacje powstały na północnym wschodzie, a rolnicy w całej Kolumbii stopniowo zaczęli uprawiać krzewy. Pierwszy eksport ziaren kawy z Kolumbii miał miejsce w 1835 roku i był przeznaczony do USA.

Tak zwane hacjendy, czyli duże gospodarstwa, na początku XX wieku znajdowały się jeszcze w rękach nielicznych właścicieli. Kilka lat później powstała jednak grupa Eje Cafetero, która zrzeszała producentów i reprezentowała ich na światowym rynku. Po Wielkim Kryzysie, kiedy wiele hacjend zbankrutowało, rząd zdecydował się wykupić farmy i sprzedać je ich robotnikom. Od tego czasu w Kolumbii działa wiele małych gospodarstw, które oprócz kawy uprawiają również inne rośliny.

Lokalna kawa wyróżnia się łagodną kwasowością oraz nutami czekolady, orzechów i karmelu. Dzięki starannej obróbce posiada wspaniały aromat. Rolnicy ręcznie zbierają owoce kawy, pozostawiają luźne zielone ziarna do fermentacji przez 14-30 godzin, a na koniec je suszą.

Jak z takich zbiorów powstaje kawa rozpuszczalna? Istnieją dwa możliwe sposoby, my wolimy kawę, która została zrobiona przez liofilizację. Zieloną kawę należy najpierw wypalić, a następnie zmielić i przygotować z niej mocno skoncentrowany napar. Musi on przejść przez filtrację, a następnie jest zamrożony w temperaturze około -40 ⁰C pod zmniejszonym ciśnieniem. Dzięki sublimacji powstają drobne, błyszczące kryształki kawy rozpuszczalnej lub jak kto woli rozpuszczalnej.

Kawa rozpuszczalna pojawiła się na rynku około połowy XX wieku. Ta stworzona przez liofilizację (w przeciwieństwie do natrysku) zachowuje maksimum aromatu i smaku, dlatego jest jedną z najpopularniejszych. Wystarczy zalać ja gorącą wodą lub mlekiem.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

1.Dla optymalnego przygotowania należy wybrać mały kubek o pojemności 90 ml.
2. Użyć 1 lub 2 łyżeczek kawy i zalać przegotowaną wodą o temperaturze 90°C.

    Wrząca woda pozbawia kawę jej charakterystycznego smaku.

3. Do przygotowania kawy zawsze używać świeżej wody.

Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


EKWADOR - liofilizowana kawa rozpuszczalna
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

EKWADOR - liofilizowana kawa rozpuszczalna

Nie wstrząsać, zamieszać. Kawę rozpuszczalną przygotujecie w mgnieniu oka. Ekwadorska specjalność z Andyjskich wyżyn zawiera zarówno delikatną Arabikę jak i silną Robustę. To sprawia, że uzyskany smak jest zrównoważony, przyjemnie winowo- cytrusowo.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
177,9 zł /1000 g 17,8 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 5. 10. 2023

PERU BIO liofilizowana kawa rozpuszczalan 100% arabica
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

PERU BIO liofilizowana kawa rozpuszczalan 100% arabica

Jezioro położone na najwyższej wysokości nad poziomem morza, miasto bez drogi dojazdowej, najgłębszy kanion… I jedna z najlepszych kaw rozpuszczalnych. To właśnie Peru, kraj wielu kontrastów, który ma ponad stuletnie doświadczenie w uprawianiu krzewów kawowca. Tradycyjny rejon kawowy Puno Norte rodzi pełne ziarenka o smaku czekoladowo-owocowym. Równie mistrzowską jest kawa w postaci liofilizowanej. Nie traci żadnej ze swoich zalet a do tego wystarczy ją tylko zalać gorącą… Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.

TANZANIA BIO liofilizowana kawa rozpuszczalna 100% arabica
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

TANZANIA BIO liofilizowana kawa rozpuszczalna 100% arabica

Liofilizowanie nie jest żadnym zaklęciem, które miałoby omamić klienta. Wręcz przeciwnie. Jeśli spotkacie się z kawą rozpuszczalną wyprodukowaną w procesie liofilizacji, nie wahajcie się jej spróbować. Będzie bowiem łagodna, wielowarstwowa i zrównoważona. W przypadku Tanzania BIO odnajdziecie w niej nutki owoców i czekolady. Przygotujcie sobie ulubiony kubek, gorącą wodę i łyżeczkę: możecie rozpocząć dzień! Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
403,2 zł /1000 g 40,3 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 5. 10. 2023
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »