Kolumbia - liofilizowana kawa rozpuszczalna 100% arabica
Wiadomo, że kolumbijska arabika ma łagodny, czekoladowo-orzechowy smak. Ta rozpuszczalna wersja jest dokładnie taka. Pokocha ją każdy, kto ma ochotę na świetny, a jednocześnie bardzo szybko przygotowany kubek kawy. Kawa rozpuszczalna doskonale nadaje się również do przygotowania popularnej kawy dalgona lub kawy mrożonej.
Skład
Arabica 100%PIANKA I SMAK KAWY
Kolumbia - kawa rozpuszczalna liofilizowana 100% arabica należy do kaw o średniej kwasowości. W jej smaku odnajdziecie orzechy i ciemną czekoladę.
Aby uzyskać maksymalne doznania smakowe, zalać kawę gorącą, ale nie wrzącą wodą.
POCHODZENIE KAWY
Historia kolumbijskiej kawy zaczyna się w XVIII wieku, kiedy to holenderscy misjonarze przywieźli do kraju kawowce. Pierwsze małe plantacje powstały na północnym wschodzie, a rolnicy w całej Kolumbii stopniowo zaczęli uprawiać krzewy. Pierwszy eksport ziaren kawy z Kolumbii miał miejsce w 1835 roku i był przeznaczony do USA.
Tak zwane hacjendy, czyli duże gospodarstwa, na początku XX wieku znajdowały się jeszcze w rękach nielicznych właścicieli. Kilka lat później powstała jednak grupa Eje Cafetero, która zrzeszała producentów i reprezentowała ich na światowym rynku. Po Wielkim Kryzysie, kiedy wiele hacjend zbankrutowało, rząd zdecydował się wykupić farmy i sprzedać je ich robotnikom. Od tego czasu w Kolumbii działa wiele małych gospodarstw, które oprócz kawy uprawiają również inne rośliny.
Lokalna kawa wyróżnia się łagodną kwasowością oraz nutami czekolady, orzechów i karmelu. Dzięki starannej obróbce posiada wspaniały aromat. Rolnicy ręcznie zbierają owoce kawy, pozostawiają luźne zielone ziarna do fermentacji przez 14-30 godzin, a na koniec je suszą.
Jak z takich zbiorów powstaje kawa rozpuszczalna? Istnieją dwa możliwe sposoby, my wolimy kawę, która została zrobiona przez liofilizację. Zieloną kawę należy najpierw wypalić, a następnie zmielić i przygotować z niej mocno skoncentrowany napar. Musi on przejść przez filtrację, a następnie jest zamrożony w temperaturze około -40 ⁰C pod zmniejszonym ciśnieniem. W wyniku sublimacji powstają drobne, błyszczące kryształki kawy rozpuszczalnej.
Kawa rozpuszczalna pojawiła się na rynku około połowy XX wieku. Ta stworzona przez liofilizację (w przeciwieństwie do natrysku) zachowuje maksimum aromatu i smaku, dlatego jest jedną z najpopularniejszych. Wystarczy zalać ja gorącą wodą lub mlekiem.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
1.Dla optymalnego przygotowania należy wybrać mały kubek o pojemności 90 ml.
2. Użyć 1 lub 2 łyżeczek kawy i zalać przegotowaną wodą o temperaturze 90°C.
Wrząca woda pozbawia kawę jej charakterystycznego smaku.
3. Do przygotowania kawy zawsze używać świeżej wody.