

EKWADOR 100% ROBUSTA - kawa rozpuszczalna
Zgadnij, ile wypiją kawy instant rocznie Francuzi. A Polacy? O wiele więcej! Być może ze względu na łatwość przygotowania, być może z powodu fascynacji krótkim i szybkim rozpuszczeniem pachnących kryształków w kubku ... W celu łatwego wyboru kawy, przywozimy z Ekwadoru cytrusową i mocną kawę. Idealna jest na czas intensywnej pracy, jak i do wypoczynku. Stuprocentową rozpuszczalną Robustę warto spróbować.
Skład
Robusta 100%Pianka i smak kawy
Ponieważ jest to 100% Robusta, smak tej kawy jest intensywny. Mimo to nie brakuje jej harmonijnych nut cytrusów, typowych dla ekwadorskiej kawy. Piankę można określić jako łagodną, przyjemną.
Pochodzenie kawy
Rozpuszczalna kawa instant była po raz pierwszy wypróbowana w Buffalo. W 1910 roku opatentował ją G. C. Washington i dostarczał ją żołnierzom. Ale dopiero w latach 50-tych 20. wieku przeniknęła do gospodarstw domowych. Od tego czasu, rozpuszczalna kawa jest nieodłącznym wyposażeniem wielu kuchni. Według badania Międzynarodowej Organizacji Kawy z 2012 roku największe zużycie kawy instant jest notowany wśród mieszkańców Republiki Czeskiej (3,3 kg na osobę rocznie), tuż za nimi umieścili się Austriacy (1,9 kg) i Słowacy (1,6 kg). Najrzadziej kawa rozpuszczalna pita jest we Francji (0,5 kg), Włoch (0,1 kg) i Szwecji (0,3 kg).
Wielką zaletą kawy rozpuszczalnej jest łatwe i szybkie w przygotowanie. Gorący i stymulujący napój może być gotowy w ciągu kilku sekund. Właściwości i wygląd tej kawy zależą od sposobu produkcji. Na rynku dostępna jest kawa liofilizowana (suszona przez wymrażanie) i rozpylana (spray dried). Ekwador rozpuszczalna kawa 100% Robusta została przygotowana drugim sposobem.
Kawa wyprodukowana rozpryskowo jest bardziej rozpowszechnioną metoda produkcji i także tańszą. Polega na rozpyleniu płynnego produktu w komorze suszarni, przez którą przepływa jednocześnie gorący czynnik suszący powodując gwałtowne odparowanie rozpuszczalnika z kropel. W ten sposób zamieniają się w drobiny proszku opadającego na dno komory. Natychmiast są one zbierane, ważone i pakowane.
Ekwador jest krajem, w którym jest uprawiana Arabica i Robusta w mniej więcej równych proporcjach. Kawowce rosną głównie na pagórkowatych plantacjach obejmujących zbocze Andów. Pomimo, że ten równikowy kraj nie należy do dużych światowych producentów kawy, eksportuje ziarna o wysokiej jakości i wielkiej popularności.
Zalety kawy
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
Do przygotowania wybierzcie małą filiżankę o pojemności 90 ml.
Użyjcie 1 lub 2 łyżeczki kawy i zalejcie przegotowaną wodą o temperaturze 90 ° C. Wrząca woda pozbawi kawę jej wyrazistego smaku.
Do przygotowania kawy należy zawsze używać świeżej wody.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

MEKSYK kawa rozpuszczalna – mieszanka 100% arabiki i robusty

Indie - kawa rozpuszczalna 100% robusta
